АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Структура товарообороту підприємства громадського харчування

Читайте также:
  1. APQC структура классификации процессов SM
  2. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  3. I. Общие критерии оценки рефератов и их структура
  4. I.2 Реформирование и современная структура банковской системы РФ.
  5. II. Структура Доклада
  6. II. Структура Переліку і порядок його застосування
  7. III. Диалектика: ее суть структура и альтернативы.
  8. III. Социальная структура и стратификация
  9. IV. Границы структурализма?
  10. IV.Структура, порядок изложения и оформления работы
  11. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  12. VI. Взаимодействие Церкви с государственными структурами и обществом в деятельности по реабилитации

МАРКЕТИНГ ПОСЛУГ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ

План:

1. Основні показники підприємств громадського харчування.

2. Прогнозування попиту на продукцію та послуги підприємства громадського харчування.

3. Стратегії ціноутворення ресторану.

 

Основні показники підприємств громадського харчування

Особливості аналізу і прогнозування товарообороту, попиту в сфері громадського харчування пов'язані з тим, що в діяльності цієї підгалузі торгівлі поєднуються виробництво продукції, її реалізація та організація споживання на місці. Громадське харчування виконує функції, властиві, по-перше, харчовій промисловості (з виробництва продукції); по-друге, властиві торгівлі (з продажу продукції та наданню різних додаткових послуг). Однак на відміну від харчової промисловості, продукція, що випускається підприємствами громадського харчування, зазвичай придатна до вживання.

До основних показників підприємств громадського харчування належать (рис. 1):

 

Рис. 1. Класифікація товарообороту підприємства громадського харчування

 

1. Загальний обсяг товарообороту підприємств громадського харчування (їдалень, кафе, кафетеріїв, ресторанів, барів тощо).

2. Оборот з реалізації продукції власного виробництва. До продукції власного виробництва належать готові вироби та напівфабрикати, виготовлені на кухні або в підсобних виробничих цехах підприємства шляхом теплової чи холодної обробки сировини та продуктів, незалежно від того, як реалізується ця продукція на даному підприємстві: безпосередньо населенню, іншим підприємствам громадського харчування або роздрібним торговельним підприємствам для подальшого продажу населенню.

Продукція власного виробництва поділяється на дві підгрупи (табл. 1):

а) обідня продукція (перші, другі та треті страви, включаючи страви, виготовлені з куплених напівфабрикатів);

б) інша продукція власного виробництва (напівфабрикати, кулінарні вироби, кондитерські вироби, гарячі напої тощо).

 

Таблиця 1

Структура товарообороту підприємства громадського харчування

Вид товарообороту Продукція, товари
1. Оборот з реалізації продукції власного виробництва а) обідня продукція: - перші страви; - другі страви; - треті страви; - закуски; б) інша продукція власного виробництва: - напівфабрикати; - кулінарні вироби; - кондитерські вироби; - гарячі напої; - інше.
2. Оборот з роздрібної реалізації покупних товарів - хліб та хлібобулочні вироби (крім врахованих в обідній продукції та бутербродах); - ковбасні вироби, які реалізуються за вагою; - яйця сирі; - фрукти, ягоди, виноград, баштанні, цитрусові; - консерви, які реалізуються банками; - кондитерські вироби; - морозиво промислового виробництва; - алкогольні вироби та пиво; безалкогольні напої невласного виробництва; тютюнові вироби; - напівфабрикати, отримані в інших підприємствах і які продаються споживачам в сирому вигляді, без переробки; - кулінарні вироби, отримані в інших підприємствах, для продажу споживачам; - інші продукти, що продаються без будь-якої переробки.

 

3. Оборот з роздрібної реалізації покупних товарів. До покупних належать товари, придбані підприємством громадського харчування «на стороні» та які продаються населенню без будь-якої обробки.

4. Роздрібний товарооборот — це продаж продукції та товарів безпосередньо населенню, продаж за безготівковим розрахунком готових виробів та напівфабрикатів лікувальним, профілактичним установам, оздоровчим закладам, закладам соціального забезпечення та освіти для харчування населення, яке обслуговується.

Роздрібний товарооборот так само, як і загальний обсяг товарообороту, поділяється на продаж продукції власного виробництва і продаж покупних товарів.

5. Оптовий товарооборот (оптова реалізація) — це відпуск продукції стороннім підприємствам громадського харчування або роздрібної торгівлі.

6. Фізичний обсяг товарообороту визначає кількість реалізованих товарів (продукції) у співставних цінах.

7. Структура товарообороту — це товарно-груповий склад реалізованих товарів (продукції) відповідно до затвердженої в Україні форми статистичної звітності або до спеціально розробленого переліку (номенклатури) підприємства.

8. Валовий доход підприємства утворюється за рахунок:

- націнки громадського харчування;

- торговельної надбавки до закупівельної ціни покупних товарів;

- торговельної знижки із закупівельної ціни покупних товарів.

Націнки громадського харчування призначені на покриття витрат, які пов'язані з виробництвом продукції та організацією її споживання. Рівень націнок диференціюється:

а) за націночними категоріями, які відповідають класу обслуговування (люкс, вища, перша, друга, третя категорія);

б) за продукцією (стравами, сировиною) — на делікатесні товари, порціонні страви, алкогольні напої тощо.

9. Рівень валового доходу — це частка вартості послуг підприємства громадського харчування у вартості реалізованої продукції та товарів. Цей показник визначається за формулою:

 

У = ВД / Т х 100,

де ВД обсяг валового доходу підприємства громадського харчування; Т товарооборот підприємства.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)