АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Калорійність окремих харчових продуктів

Читайте также:
  1. C. Збільшити у харчовому раціоні кількість продуктів, багатих на жири
  2. D. Збільшити у харчовому раціоні кількість продуктів, багатих на жири
  3. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  4. IX Федерально-Державне становище окремих Земель У.Н.Р.
  5. VIII. Регламент проведення змагань з окремих видів спорту
  6. АНАЛІЗ СОБІВАРТОСТІ ОДИНИЦІ ОКРЕМИХ ВИРОБІВ
  7. Аналіз собівартості окремих видів продукції
  8. Бази оподаткування ПДВ окремих господарських операцій
  9. Бо споглядання аудиторії, точніше, утримування її в полі зору зумовлює зміну окремих
  10. Введення харчових сумішей через зонд
  11. Використання індексного методу для аналізу впливу окремих факторів на показники
  12. Вкажіть принципову відмінність харчових токсикоінфекцій від інфекційних захворювань?
Харчові продукти (100 г) Калорійність (ккал)
Олія рослинна Сало Масло вершкове Маргарин столовий молочний Горіхи Шоколад молочний Халва Мед Цукор-пісок Шоколад Майонез, 50 % жирність Сир „Голандський” Сир „Російський ” Булочка здобна Кури І категорії Телятина І категорії Свинина Оселедець солений Скумбрія Сметана 25 % жирність Молоко, 3,5 %, 250 мл Печінка Хліб пшеничний білий Вершки 20 % Хліб житній Морозиво вершкове Яйця курячі Ковбаса „Любительська” Сосиски Банани Творог 20 % жирності Кефір жирний Пиво, 250 мл Картопля Сухий сніданок Макаронні вироби Рис Горох Квасоля Крупа гречана Крупа манна Крупа пшенична Крупа вівсяна Крупа перлова Кукурудзяні пластивці Мюслі Мінтай Камбала Короп Яблука Морква Капуста Баклажани Гриби Кабачки Сік фруктовий, 250 мл 508-523 352-377 30-34

Добові енерговитрати організму людини включають:

· основний обмін (мінімальна кількість енергії, необхідна для підтримки основних функцій організму і процесів біосинтезу в стані відносного спокою);

· специфічні – динамічна дія їжі, чи енерговитрати на травлення й всмоктування їжі (при змішаному харчуванні – у середньому 10–15 % добових витрат енергії);

· а також енерговитрати на різні види його діяльності.

Основний обмін залежить від віку, статі, маси тіла, зовнішніх умов, індивідуальних особливостей людини і складає в середньому в дорослого чоловіка з масою тіла 65 кг – 1600–1800 ккал, а в жінок з масою тіла 55 кг – 1300–1400 ккал. У дітей у розрахунку на одиницю маси тіла основний обмін у 1,5 рази вище, ніж у дорослих, а в літніх людей – нижче, ніж у дорослих.

Специфічні енерговитрати – динамічна дія їжі може мати різні витрати енергії в залежності від вмісту в їжі білків, вуглеводів і жирів. Найбільші витрати енергії відбуваються при травленні білків (до 30–40 %). Для жирів вони складають 4–14 %, а для вуглеводів – 4–7 %. Навіть випита чашка чаю підвищує основний обмін на 8 %.

При м'язовій активності істотно збільшуються енерговитрати людини. Так, якщо при читанні книги основний обмін збільшується всього на 16 %, то при фізичному навантаженні – у кілька разів більше. Середньодобове споживання енергії чоловіками студентського віку (19–24 р) складає 2900 ккал/добу, а жінками такого ж віку – 2200 ккал/добу. Для людей з іншою масою тіла і більш високою руховою активністю енерготрати в залежності від важкості виконуваної роботи можуть складати приблизно 2200–2500 ккал/добу – у чоловіків і 1800–2200 ккал/добу – у жінок, зайнятих розумовою працею; тоді як у людей, зайнятих важкою фізичною працею – до 4300 ккал/добу – у чоловіків і до 3000 ккал/добу – у жінок.

Отже, їхнє харчування повинно покривати витрати енергії, тобто бути більш калорійним. Проте постійне перевищення добової калорійності їжі над енерготратами на 300 ккал (калорійність 100-грамової здобної булочки) приводить до нагромадження резервного жиру в межах 15–30 г у день, що становить 5–10 кг у рік.

Енерготрати спортсменів різних спеціалізацій залежать від інтенсивності виконуваної фізичної роботи, виду спорту і коливаються від 2000 ккал/добу для шахістів і гімнастів до 7000 ккал/добу для штангістів і спортсменів, що займаються видами спорту на витривалість, наприклад, для велогонщиків (Табл. 6).

Для представників ігрових видів спорту також характерно високе споживання енергії, оскільки її витрата в баскетболістів чоловіків может складати близько 5500 ккал/добу. Найбільші витрати енергії відмічаються в спортсменів циклічних видів спорту, де потрібна велика загальна витривалість: наприклад, у велогонщиків на шосе в чоловіків вони можуть досягати 5900 ккал/добу, іноді близько 7000 ккал/добу, а в жінок – 2000-3200 ккал/добу; у триатлоністів чоловіків – 5230 ккал/добу, у жінок – 4150 ккал/добу.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)