АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Використання біокоректорів в спортивній практиці

Читайте также:
  1. E. Використання антисептичних засобів
  2. V. Робочий час і його використання
  3. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  4. Адаптивна система навчання з використанням інформаційних технологій.
  5. Аналіз використання автопарку.
  6. Аналіз використання виробничих потужностей
  7. Аналіз використання виробничого обладнання
  8. Аналіз використання МТП
  9. Аналіз використання робочого часу
  10. Аналіз ефективності використання матеріальних ресурсів
  11. Аналіз ефективності використання оборотного капіталу.
  12. Аналіз ефективності використання основних фондів

На сьогодні одним із перспективних напрямків підвищення ефективності тренувального процесу висококваліфікованих спортсменів може бути використання традиційних і нетрадиційних адаптогенів. До побідних адаптогенів відносять біологічно активні харчові добавки із рослинної сировини, що виявляють направлену дію на окремі ланки метаболізму під час виконання фізичних навантажень різної енергетичної направленості. При цьому використання природних засобів більш фізіологічно, так як вони мають цілий ряд переваг перед синтетичними: володіють підвищенною біологічною активністю, м’ягкістю дії, можливістю довготривалого вживання, відсутністю привикання та побічних ефектів.

Як біологічно активні добавки (БАД) можуть використовуватися натуральні біокоректори (БК) – природні речовини і сполуки, що утворюються живими організмами або надходять з їжею.

Їх сировинними джералами є

§ рослини або їх окремі анатомічні частини (листя, стебло, насіння, коріння);

§ комахи та їх личинки (наприклад, хітин);

§ мікроорганізми (дріжджі);

§ гідробіонти (водорості, тварини і мікроорганізми, що заселяють моря, океани, ріки і материкові водойми);

§ окремі анатомічні частини їстивних тварин;

§ комбінована в різних співвідношеннях сировина різної природи.

До складу БК можуть входити:

· гетерокомпонентні суміші, що містять більше 100 речовин і сполук;

· гетерокомпонентні суміші, що містять до 50 речовин і сполук;

· гетерокомпонентні суміші, що містять до 10 інградієнтів;

· монокомпонентні речовини і сполуки.

Звідси випливають їх переважно поліфункціональні властивості. Тільки натуральні полікомпонентні біокоректори, – що відповідають по своєму кількісному та якісному складу життєвій формулі, забезпечують поліфункціональну дію на всю цілісну систему організму людини.

Найбільш перспективними є БК, виготовлені із хлібопекарських дріжджів. Вибір цієї сировини як основної обумовлено її широким виробництвом і біохімічним складом, близьким до складу вищих організмів, що сприятливо для фізіологічних процесів і корекції функціональної діяльності людини.

Біомаса дріжджів, що накопичується при отриманні пива, квасу після ферментації практично не використовується і може послужити досить дешевою сировиною для подальшої переробки, тим більше, що клітини дріжджів діляться в середньому через 1,5–2 год, а клітини ссавців – через 24 год. Корова масою 500 кг може за добу дати приріст маси до 500 г білка, а дріжджі такої ж маси – до 50 тонн білка.

Технологія проста і доступна при повному виключенні із процесів хімічних речовин і дорогих ферментів. Вона забезпечує натуральність і максимальне збереження природних і корисних властивостей отриманої продукції. Склад БК („Александріна”, „Стімулор”, „Нагіпол” та ін.) може бути принятий за еталон по якісному і кількісному складу амінокислот, водорозчинних вітамінів, макро- і мікроелементів.

Деякі із БК дріжджового походження, що випускаються в країні, пройшли апробацію на спортсменах і виявили широкий спектр адаптогенної та актопротекторної активності.

Разом з тим є ще ряд препаратів, що випускаються фармакологічною промисловістю і можуть бути рекомендовані для спортивного харчування.

До речовин, що близькі або ідентичні по хімічній структурі природнім метаболітам організму людини, відносяться вітаміни (α-токофероли, аскорбінова кислота), продукти бжільництва (квітковий пилок) і адаптогени рослинного походження (елеутерококк, левзея, родіола рожева, китайський лимонник та ін.).

Широко відомі препарати синьо-зеленої водорості – спіруліни („Спіруліна”, „Сплат” та ін.), які містять крім незамінних амінокислот хлорофіл, β-каротини та інші цінні вітаміни і мінеральні речовини, а також фікоціанін, що рідко зустрічається і не тільки нормалізує обмін речовин, але й активує імунну систему. Ці препарати рекомендуються і для посилення протидії інфекціям, нормалізації обміну речовин.

Може позитивно впливати на організм спортсменів „Літовіт”, що містить природні мінерали-цеоліти, які є сорбентами та іонообмінниками. В препарат також додані житні та пшеничні висівки як джерело вітамінів групи В і детоксікант.

Особливо перспективним в якості компоненту спортивного харчування представляється ліофілізований сік столового буряка у вигляді дрібнодисперсного легко- і повністю розчинного порошка. Його висування відбувається у вакуумі при -20 – - 300 С.

Ліофілізований сік буряка є хорошим детоксикантом, імуномодулятором, а при систематичному вживанні підвищує розумову і фізичну працездатність, протидію організму несприятливим факторам оточуючого середовища. Він містить клітковину, пектини, гемоцелюлозу, яблучну і лимонну кислоти, вітаміни А, В, С, Р, Е та інші, калій, кальцій, магній, йод, цинк, мідь, молібден та ін.

Головним оздоровлюючим компонентом буряка є бетаїн, по хімічній структурі близький до холіну та лецитину – відомим регуляторам обміну речовин.

Буряк містить сапоніни (а це основа для приготування ліків від склерозу), вітамін U, який сприяє загоєнню ран, володіє антигістамінною дією, покращує обмін холестеролу. Особливо важливі пектини, які зв’язують в кишечнику солі важких металів, гниючі залишки їжі, ядовиті речовини мікробного походження, радіонукліди та ін.

Квітковий пилок (обніжка) і прополіс відносяться до найцінніших біологічних продуктів, що створені природою. Вони містять білки, вуглеводи, ферменти, фенольні сполуки (антиоксиданти), гормоноподібні речовини, нуклеїнові кислоти, всі вітаміни, електроліти, мікроелементи та ін. і давно використовуються в спортивні медицині як тонізуючі речовини для підвищення швидкості відновлення після виснажливих фізичних навантажень. До комбінованих препаратів адаптогенів відносяться „Елтон”, „Леветон”, Фітотон” і „Адаптон”, до складу яких як обов’язкові компоненти входять квітковий пилок, α-токоферол та аскорбінова кислота.

Слід пам’ятати, що на квітковий пилок можливі алергічні реакції як рідкий побічний ефект.

„Аллікор” і „Аллісат – таблетки часника – також володіють імуностимулюючою дією. Одна таблетка містить 300 мг порошку часнику, але запаху не відмічається, так як використана кишечно розчинна форма без оболонки.

Ці препарати володіють також бактероцидним ефектом і антивірусною дією, що дозволяє використовувати їх не тільки у випадку грипу, але і при інфекціях, викликаних іншими вірусами, наприклад, герпеса. Готовлять їх із часнику, який висушують у вакуумі при низькій температурі.

До числа компонентів спортивного харчування відносяться проростки. Особливо поширені пшеничні проростки, що мають синонімічну назву „ростки”. Це концентрат природних вітамінів і протеїнів, що містить вітаміни А, В1, В2, В6, пантотенову кислоту, РР, Е, С, Н (біотин) і 21 мікроелемент, в тому числі магній, марганець, цинк, калій, кальцій, залізо.

У ще більшій ступені корисні проростки бобових, що являються джерелом незамінних амінокислот.

Спортсменам можна рекомендувати також „Гемоглобін” – протианемічний засіб, що являється натуральним джерелом легкодоступного заліза, який отримують безпосередньо із очищеного гемоглобіну нативного і ліофілізованого гемоглобіну крові великої рогатої худоби. Препарат містить 0,2–0,3 % гемінового заліза, причому більше 80 % заліза знаходиться в двохвалентній формі, що легко засвоюється. Одна таблетка містить 150 мг гемоглобіну, що відповідає вмісту до 0,5 мг заліза.

Задачу впровадження БК в практику харчування спортсменів і фізкультурників неможливо вирішити без широкої пропаганди аксіом раціонального спортивного харчування і можливостей БК, консультативної допомоги спеціалістів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)