АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методи оцінки якості природних вод

Читайте также:
  1. A) Зам.директора по УР, методист, тренера по вилам спорта
  2. I. Карта методической обеспеченности учебной дисциплины
  3. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  4. I. ПРОБЛЕМА И МЕТОДИКА ИССЛЕДОВАНИЯ
  5. I.1.3. Организационно-методический раздел
  6. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  7. II. ОБЩИЕ МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ИЗУЧЕНИЮ ДИСЦИПЛИНЫ
  8. III. Метод, методика, технология
  9. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ПРОВЕДЕНИЮ СЕМИНАРСКИХ ЗАНЯТИЙ
  10. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ СТУДЕНТАМ ПО ПОДГОТОВКЕ К СЕМИНАРУ
  11. III. Общие методические указания по выполнению курсовой работы
  12. III. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКАЯ КАРТА (заочная дистанционная форма обучения)

Екологічні та водогосподарські підходи до визначення якості води

Якість води – це характеристика складу і властивостей води, яка визначає її як компонент водної екосистеми, а також придатність води для конкретних цілей використання в народ­ному господарстві. Склад і властивості води зумовлені сукупністю фізико-хімічних, біологічних та інших показників. З екологічної точки зору вода є життєвим середовищем гідро­біонтів. Поряд з цим якість води можна розглядати і в контексті задоволення потреб різних галузей водоспоживання і водоко­ристування, зокрема, питного і технічного водопостачання, зрошуваного землеробства, рекреації, риборозведення тощо. Вимоги до якості води різного призначення дещо відмінні, хоча перелік основних інгредієнтів, за якими визначається її якість, схожий. Різниця полягає не в якісному складі, а в їх кількісному вмісті у воді. Якщо мова йде про господарське або питне водопостачання, то її якість оцінюється, виходячи з вимог водогосподарських та санітарно-гігієнічних критеріїв.

Для характеристики якості води з екологічних позицій враховується широкий набір гідрофізичних, гідрохімічних, гідробіологічних, бактеріологічних та інших показників, які відображають особливості абіотичних і біотичних компонентів водних екосистем. Цей набір включає біогенні і органічні речовини, компоненти сольового складу, прозорість, активну реакцію, розчинений кисень, специфічні речовини токсичної та радіоактивної дії та інші інгредієнти.

 

Методи оцінки якості природних вод

Якість природних вод оцінюється трьома способами: фізико-хімічним, бактеріологічним і біологічним. Кожен з них дає змогу отримувати важливу інформацію, а при їх застосуванні разом – оцінювати водне середовище з екологічних позицій.

При фізико-хімічному способі визначається прозорість води, концентрація завислих частинок (каламутність), іонний склад, загальна мінералізація, наявність органічних і біоген­них речовин, концентрація розчинених газів, активна реакція води (рН) тощо. Ці абіотичні характеристики дуже важливі, але недостатні для повного уявлення про стан водної екосис­теми. Більш повну інформацію про реакцію екосистеми на забруднення можна отримати, аналізуючи якісний і кількіс­ний склад гідробіонтів, наявність чи відсутність в їх тілі небезпечних для життєдіяльності речовин.

Біологічні методи оцінки якості води базуються на оцінках реакції планктону, бентосу, макрофітів та риб на надходження у водне середовище хімічних речовин мінерального і органіч­ного походження. Ступінь забруднення водних об’єктів оцінюється за наявністю (або відсутністю) організмів-індикаторів, виходячи з порівняння видового різноманіття, чисельності і біомаси населення забруднених і чистих зон. При такому порівнянні користуються абсолютними величи­нами та індексами видового різноманіття.

Метод оцінки якості води (як середовища існування гідробіонтів) за видовим складом та показниками кількісного розвитку видів-індикаторів і структури утворюваних ними угруповань називається біоіндикацією. Біоіндикатори якості води – це організми, наявність, кількість або особливість розвитку яких є показниками природних процесів або антропогенних впливів, що змінюють склад і властивості води як середовища їх існування. За складом флори і фауни водних об’єктів, кількісним співвідношенням їх окремих представ­ників можна судити про ступінь і характер забруднення та стан водних екосистем. Метод біоіндикації дає змогу оціню­вати ефективність роботи очисних споруд та поширення забруднень при транскордонному перенесенні токсичних речовин.

Застосовуються три методи біоіндикації: організмений, популяційний та біоценотичний.

Організмений метод базується на морфологічних критеріях та фізіолого-біохімічних реакціях гідробіонтів на забруднення. Серед природних реакцій організмів, які характеризують ступінь забруднення водойм, можуть бути зміни у поведінці гідробіонтів. Наприклад, із зростанням концентрації метану або сірководню у придонних шарах води бентосні організми спливають на поверхню, де більш висока насиченість води киснем і менш токсична дія газів.

Біоіндикація на рівні популяцій враховує зміни, які відбува­ються у структурі і у функціях груп гідробіонтів одного виду. Під впливом якості води може змінюватися вікова і статева структура популяцій, відбуватись перехід метагенетичних видів від партеногенезу до двостатевого розмноження, різко знижуються чисельність та біомаса популяцій.

Біоценотична індикація зводиться до порівняння видового багатства, його різноманіття, чисельності та біомаси дослідних та контрольних ділянок (зон) водойм. З цією метою для кожної зони сапробності запропоновано перелік найбільш характерних організмів-індикаторів. Так, в полісапробній зоні нарахо­вується близько 30 видів, серед яких бактерії, гриби, найпро­стіші, деякі коловертки, олігохети, личинки двокрилих комах. Для мезо- і оліготрофних зон перелік видів значно більший. Переліки видів-індикаторів сапробності нараховують зараз близько 2500 видів рослин і тварин. Основним недоліком цієї системи є необхідність аналізу дуже великого масиву гідробіологічних проб. На це витрачається багато часу, а для їх опрацювання необхідна висока професійна підготовка фахівців-гідробіологів.

Оцінку якості вод можна дати і на основі об’єднання індикаторних показників невеликої кількості окремих таксономічних груп гідробіонтів зообентосу та змін різно­маніття бентофауни в умовах забруднення. В групу можуть входити як окремі види, так і більш великі таксони (наприк­лад, рід, родина). За кількісним співвідношенням таких груп розраховується значення біотичного індексу, який харак­теризує певний клас води за чистотою або ступенем за­бруднення.

З урахуванням того, що одні і ті ж індикаторні організми часто зустрічаються у двох і навіть трьох зонах сапробності (полі-, α- і β-мезосапробній).

Р. Пантле і Г. Букк запропонували визначати якість води з урахуванням кіль­кісних показників видів-індикаторів. (Лабораторний курс).

Оцінка стану водних екосистем в умовах антропогенного впливу повинна передбачати комплексний підхід з використан­ням різних методичних підходів. Комплексна екологічна оцін­ка якості води здійснюється з застосуванням великого набору гідрофізичних, гідрохімічних, гідробіологічних, бактеріологіч­них та інших показників, які відображають особливості абіотичної і біотичної складових водних екосистем. Основою екологічної оцінки є класифікація якості поверх­невих вод суші та естуаріїв, побудована за екологічним принципом. Вона включає загальні і специфічні показники, які характеризують якість води. До загальних показників належать сольовий склад і трофо-сапробність вод, які можуть змінюватись під впливом природних процесів і господарської діяльності. Специфічні показники характеризують вміст у воді забруднюючих речовин-токсикантів і радіонуклідів.

Комплексна екологічна класифікація якості поверхневих вод суші включає три групи спеціалізованих класифікацій, а саме: за сольовим складом, за трофо-сапробіологічними (еколого-санітарними) критеріями і за вмістом специфічних речовин (токсичної і радіоактивної дії), а також за рівнем токсичності води.

Характеристика вод за ступенем мінералізації та іонним складом дає змогу визначати галінність екосистем. За цими характеристиками можна передбачити, які гідробіонти пере­важатимуть у водному об’єкті. При високій мінералізації води в екосистемі можуть нормально розвиватись галофільні організми.

Мінералізація та іонний склад води відображають природні умови формування якості води. Мова йде про надходження солей з ґрунтів прилеглих територій і перехід їх у водне середовище. Але мінералізація та іонний склад води можуть змінюватись під впливом антропогенних чинників (надходжен­ня солей із стічними водами та з водозбірної площі). З метою оцінки такого впливу вводиться класифікація якості прісних гіпогалінних, олігогалінних та β-мезогалінних вод за крите­ріями забруднення компонентами сольового складу.

Таким чином, усі ці спеціалізовані класифікації характери­зують якість води за критеріями сольового складу, виходячи з різної природи надходження солей у водойми та різного фонового їх вмісту у природних водах (поверхневі прісні, слабосолоні води суші та естуаріїв).

Друга група показників якості води об’єднує трофо-сапробіологічні (еколого-санітарні) критерії. Вона включає гідрофізичні показники, що характеризують прозорість води та наявність завислих речовин і гідрохімічні показники – рН, вміст азоту (амонійного, нітритного, нітратного), фосфору (фосфатів), розчиненого кисню, перманганатну та біхроматну окисненість, БСК5. Ці показники характеризують абіотичну складову екосистеми та умови існування гідробіонтів.

Трофо-сапробіологічний стан екосистеми характеризують біомаса фітопланктону та індекс самоочищення-самозабруднення (А/R). Саме від первинної продукції залежить внутрішньо-водоймне забруднення органічними речовинами. Тому такі показники, як біомаса фітопланктону, валова первинна про­дукція, відношення валової продукції до деструкції характе­ризують якість води та реакцію водних екосистем на процеси евтрофікації.

До екологічних бактеріологічних показників належать чисельність бактеріопланктону та сапрофітних бактерій. До трофо-сапробіологічної класифікації включений індекс сапробності, який дає змогу інтегрально оцінювати ступінь забруд­нення внаслідок надходження стічних вод, а також внутрішньоводоймного продукування органічної речовини. Важливу інформацію для екологічної класифікації якості вод дає біоіндикація сапробності з урахуванням індексів сапробності, отриманих за системами Пантле-Букка (за фіто- та зоо­планктоном або зообентосом) і Гуднайта-Уітлі (за зообентосом).

Зростання антропогенного впливу на водні екосистеми призвело до того, що токсиканти зустрічаються практично в усіх водних об’єктах. В останні десятиріччя внаслідок випро­бування ядерної зброї та аварій на атомних електростанціях спостерігається підвищення рівня радіоактивності води.

У зв’язку з цим введено класифікації за критеріями вмісту специфічних речовин радіоактивної та токсичної дії (ртуть, кадмій, мідь, цинк, свинець, хром, нікель, залізо, марганець, фториди, ціаніди, нафтопродукти, легкі феноли, поверхнево-активні речовини). Крім встановлення вмісту токсичних речовин, методом біотестування оцінюється ступінь токсичності води. Як показник токсичної дії враховується смертність тест-об’єктів за певний проміжок часу (24, 48, 96 год). Найбільш поширеними тест-об’єктами є планктонні ракоподібні-фільтратори Daphnia magna та Ceriodaphnia affinis. Цей метод відображає сукупну дію хімічних речовин незалежно від концентрації токсикантів і є інтегральним показником біологічної властивості води. Класифіка­ція за еколого-токсичними показниками ґрунтується на градації вмісту токсикантів по відношенню до фонових значень, які звичайно зустрічаються у природі. При цьому приймається до уваги сумарний вміст їх розчинених форм. Концентрація токсичних речовин свідчить лише про потенційну токсичність води, а їх дія на організм може залежати від багатьох факторів, зокрема, від того, в якій формі вони знаходяться (розчиненій, у складі комплексних сполук, завислій). Так, утворення комп­лексних сполук важких металів з природними органічними лігандами або їх абсорбція на завислих частинках у каламутній воді знижує її токсичність Найбільшу токсичність виявляють вільні (гідратовані) іони. У цьому відношенні застосування методу біотестування істотно доповнює токсикологічну оцінку якості води з екологічних позицій.

Класифікація якості води за рівнем радіоактивного забруд­нення базується на виявленні найбільш небезпечних радіонуклідів, які набули поширення у водних об’єктах після випробу­вань ядерної зброї, внаслідок експлуатації атомних електро­станцій та після ядерних аварій. Це, в першу чергу, стронцій-90 та цезій-137. Після аварії на Чорнобильській АЕС в Україні нормативними документами затверджені припустимі та рекомендовані граничні концентрації цих радіонуклідів. Для поверхневих вод вони жорсткі, тому їх взято як основні при оцінці радіоекологічної ситуації.

Рівні радіоактивного забруднення води у класифікації якості води за критеріями специфічних показників радіа­ційної дії встановлені на основі робочих і рекомендованих граничних і припустимих значень сумарної β-активності та концентрацій найнебезпечніших в екологічному відношенні радіонуклідів (Sr90, Cs137).

Класифікація якості поверхневих вод і естуаріїв за крите­ріями іонного складу поділяє їх на три класи (гідрокарбонатні, сульфатні та хлоридні), кожен з яких, в свою чергу, диферен­ціюється на три групи (кальцію, магнію і натрію). Крім того, певні категорії вод за іонним складом поділяються також на чотири типи за кількісними співвідношенням іонів.

Всі інші класифікації комплексної системи екологічної оцінки якості поверхневих вод суші та естуаріїв України побудовані за однаковим принципом – поділяють води на п’ять класів та сім підпорядкованих їм категорій. На основі елементарних і узагальнюючих ознак якості води визначаються класи та категорії стану вод, їх чистоти (забруднення), зони сапробності, ступеня трофності.

Визначені за цими ознаками класи і категорії якості вод відображають природний стан, а також ступінь антропогенного забруднення поверх­невих вод суші та естуаріїв.

Крім екологічної оцінки, якість води характеризується з точки зору її придатності для різних видів водокористування та водоспоживання. Ця водогосподарська оцінка виконується на основі нормативних документів, що регламентують вимоги до якості води в аспекті охорони здоров’я людини або певної галузі народного господарства. Існують державні та відомчі нормативні документи, за якими оцінюється якість води водних об'єктів для централізованого комунально-питного водопостачання, для рекреації, рибного господарства, зро­шення тощо.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)