АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Геологічна будова і рельєф

Читайте также:
  1. БУДОВА АТОМУ
  2. Будова і властивості аналізаторів.
  3. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  4. Будова органів дихання
  5. Будова складових частин скребкових конвеєрів
  6. Будова Сонця. Джерела його енергії
  7. Будова та функції кишечника
  8. Будова ядра атома
  9. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  10. Загальна характеристика неметалів. Положення в пс. Будова атомів неметалів.
  11. Загальний огляд природи України: кордони, розміри території, рельєф, корисні копалини, клімат, водні об’єкти, рослини, тварини.

 

Дніпровсько-Орільський державний заповідникрозташований у межі Дніпровсько-Донецької западини. Геологічна будова території заповідника не є складною. В її основі лежать докембрійські кристалічні породи (біотитові гнейси та магнетити). Поверхня їх не рівна, покрита третинними осадочними породами. У нижній частині відкладів палеогену залягають неогенові глиняні утворення з прошарками бурого вугілля. З палеогенових відкладів частіше зустрічаються піски полтавського ярусу. Породи сарматського ярусу представлені мергелями, вапняками, пісками, сірими глинами. Усі ці породи перекриті потужною товщею четвертинних відкладів. У нижній частині третинних відкладів розташовані породи бучакського ярусу – піски та шари піщаної глини. Залягають на глибині 20 м. Вище залягають відклади київського ярусу – синювато та блакитно-сірі піщанисті вапнякові глини. Четвертинні відкладення скрізь покривають усю територію заповідника. Флювіогляціальні відкладення мають розвиток повсюди. До них можна віднести піски різної зернистості з відкладами граніту, кварцу та валунів кристалічних порід. Алювіально-делювіальні покривають флювіогляціальні та складені кварцовими дрібнозернистими пісками, мулами, піщаними глинами, лесовими суглинками. Еолові відклади представлені кварцовими світло-сірими та жовтими пісками, які зібрані в невисокі дюни. На формування сучасного рельєфу та його зміни великий вплив справляють такі явища як опливи і розмиви. Еолові процеси проявляються в розвіюванні та перевіюванні алювіальних пісків у місцях відсутності ґрунту і рослинного покриву, головним чином у північно-західній частині заповідника. При цьому утворюються піщані горби висотою 4-6 м [12].

Територія заповідникав геоструктурному плані відноситься до Дніпровсько-Орільської западини, структурний поверх якої поданий алювієм. Місто розташування займає ділянку долини Дніпра і складається з двох крупних форм рельєфу – заплави і надзаплавної тераси. Безпосередньо до ріки примикає прируслова обмілина, далі вона заміняється прирусловими водоакумулятивного походження. За ними слідують середня і центральна заплави. Центральна заплава має плоску поверхню або покрита положистими гривами. Зниження між гривами і корінним бортом долини являє собою земляну старицю (притерасну заплаву). Всі три частини заплави різноманітні по гідрологічним умовам, характеру рельєфу, рослинності, ґрунтам [12].


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)