АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Рослинний свiт

Читайте также:
  1. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  2. Безпека життєдіяльності
  3. Біологічний та геологічний кругообіг речовин у біосфері
  4. Виробництво плавлених сирів на основі сухих інгредієнтів
  5. Відповідальність
  6. Географічна основа карти
  7. джерела
  8. Джерела та характеристика забруднення грунту.
  9. Діяльність органів прокуратури щодо протидії та запобігання злочинам проти довкілля
  10. До минулого століття в структурі переважало вугілля – тепер нафта
  11. Ера – КАЙНОЗОЙ початок 65 млн. р. тому і досьогодні
  12. ЗАБРУДНЕННЯ ПОВІТРЯ ВИРОБНИЧИХ ПРИМІЩЕНЬ 2.3.1. ВПЛИВ ШКІДЛИВИХ РЕЧОВИН НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ

У монографії «Лісова рослинність південно-сходу України» Бельгард відзначав, що в Дніпровській заплаві (відрізок від устя Орелі (старе русло) до Дніпропетровська), де повіддя має середню тривалість, зростає питома вага лугів і боліт, ліси відсуваються на задній план і представлені переважно вербняками, осокірниками, лозняками і збідненими дубняками.

Сучасний рослинний покрив зберігся тільки у виді вузьких стрічок по схилах балок і в долинах рік. Він звичайно формувався під сильним впливом пасовищного фактора. Тривалий випас привів до знищення корінної рослинності і до створення нових рослинних співтовариств. Цілинні степи замінялися одноманітними типчаковими, молочайними, полиновими пасовищами; змінили свій вигляд лугу, рослинність солончаків і солонців, піщаний степ.

Рослинний покрив південно-сходу України істотно змінився протягом століть. Район Середнього Дніпра, у зв'язку з опусканням у цьому районі земної поверхні, піддається заболочуванню і засоленню; розвивається лучна і солончакова рослинність.

У долині ріки Оріль широко поширене солончакування, зміна лісових ценозів йде за такою схемою:

1. Липо-ясенева діброва.

2. Бересто-ясенева діброва.

3. Бересто-чорнокленовий дубняк.

4. Солончакові лісові ценози.

Від устя ріки Оріль (старе русло) униз за течією Дніпра тягнеться із невеликими перервами добре розвинена лучна тераса, по якій просуваються в підзону дереново-злакових бідних різнотравних степів своєрідні лісові ценози, які часто називаються плавневими лісами. Ці ліси мають велике водоохоронне значення і становлять різкий контраст із навколишнім спаленим сонцем степом.

Дніпровська заплава, що складається із сучасних піщано-пилуватих відкладень, порізана в різних напрямках протоками, річками й озерами.

У період повіддя вся територія плавневої долини покривається дніпровськими водами і тоді заплава являє собою неозорий водяний простір, на фоні якого видніються верхівки верб і осокорів.

Коли повіддя закінчується, на звільнених від води місцях, унаслідок сприятливих ґрунтових і гідрометричних умов, розвивається своєрідна, часто буйна рослинність.

Вплив повіддя на життя рослин у заплаві залежить від тривалості стояння порожніх вод і потужності їхнього вертикального шару. У Дніпровській долині, вище м. Дніпропетровська, повіддя триває не більш місяця.

Характерною рисою цього району варто вважати деяке запізнювання розливів, у порівнянні з ділянками, що лежать вище. Це призводить до того, що рослинність розвивається в два етапи: до повіддя і після.

Насамперед упадає в око відносна бідність флористичного складу плавнів, що складається орієнтовно з 250 –300 видів, що являються більш-менш заплавовитривалими. Особливо відрізняється своєю бідністю дендрофлора плавнів, де з деревних порід значно поширена тільки верба біла й осокір; серед чагарників переважає трьох тичинкова лоза.

У заплаві середнього Дніпра досить часто зустрічається в'яз і дуб. Серед інших деревних порід можна зустріти украплення верби ломкої, тополі білої, бересту, груші, аморфи, рогоза (літопис заповідника,1996).

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)