АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характерні риси сучасної економічної думки в Україні

Читайте также:
  1. А)Ранній гуманізм в Україні
  2. Автономія в Україні. Конституційно-правовий статус Автономної Республіки Крим
  3. АРХІВНА СПРАВА В ЗАХІДНІЙ УКРАЇНІ, НА БУКОВИНІ ТА ЗАКАРПАТТІ У 1920-1930-Х РР.
  4. Архівна справа в Україні в роки другої світової війни
  5. Бібліотека - інтелектуальний центр наукових досліджень. Структура і організація економічної бібліографії
  6. Біоетика і становлення національної системи охорони здоров’я в Україні.
  7. Болонський процес і перспективи розвитку вищої освіти в Україні
  8. В Україні
  9. В Україні немає свого фільмофонду і державного кіномузею, низький рівень кіноосвіти. Зовсім зникла кінопреса (журнали “Новини кіноекрана”, “Вавилон”).
  10. В Україні природно-заповідний фонд охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання.
  11. Вибори в Україні
  12. Виборчий процес в Україні

Економічний розвиток України на початку 90-х років було дуже складним. Катастрофічне становище економіки України було обумовлено, по-перше, успадкованими від СРСР негативними наслідками тривалого впливу - тотальним одержавленням економіки, пануванням монополізму, екстенсивним шляхом розвитку господарства, самим процесом трансформації існуючої у нас в країні економічної системи.

Надія на регулюючу роль ринку, бажання відійти від моделі "командної" економіки призвели до недооцінки ролі держави, управлінських структур, хоча особливості української промисловості і відсутність чіткої програми реформування говорили про необхідність активного застосування в перехідний період держрегулювання економікою.

Серйозною проблемою на сучасному етапі стало відставання правової бази від ринкових перетворень в економіці, розбіжність нового законодавства і реального економічного життя. Непослідовно і суперечливо велася емісійна політика. Небажання впливових представників "партії влади" йти шляхом реформ призвели до прогресуючого кризі народного господарства. Дефіцит держбюджету в кілька разів перевищував критичну позначку. Практично він фінансувався за рахунок грошової емісії. Економіка в 1994 р. перебувала в положенні глибокої депресії. Майже два роки Україна не оплачувала свою зовнішню заборгованість.

Криза поставила під загрозу державну незалежність. Тому в жовтні 1994 р. була проголошена стратегія економічних перетворень. Через три роки в українській економіці намітилися певні

позитивні зміни. В основному був завершений етап грошової стабілізації, здійснена лібералізація цін, валютного курсу, механізмів

зовнішньої торгівлі, впровадження системи ринкового обслуговування дефіциту бюджету.

Але економічна криза подолати не вдалося. Уряд був мало ініціативним, допустив помилки в кадрових питаннях президент. Це призвело до необхідності доповнити стратегію 1994 програмою антикризових дій. Основні її напрямки були позначені в доповіді Президента, присвяченого першій річниці Конституції 1997

7 липня 1997 Президент України підписав указ "Про вищу економічну раду президента України" у складі 30 осіб.

На нього покладалися завдання розробки пропозицій і проектів рішень щодо стратегії і тактики економічної реформи, аналізу та прогнозу економічної ситуації в країні.

Складним залишається становище в сільському господарстві. Підриває базу сільськогосподарського виробництва постійне подорожчання сільгосптехніки, мінеральних добрив. Одночасно не створюються належні умови для розвитку фермерського господарства.

Таким чином, соціально-економічний розвиток України носить суперечливий характер. Незважаючи на заходи, прийняті щодо виходу з кризи, економічна ситуація залишається дуже складною.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)