АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Роль гіпоталамо-гіпофізарної системи в регуляції функції ендокриних залоз

Читайте также:
  1. Аналіз та оцінка екологічної складової регіональної системи
  2. АРХІВНІ ДОВІДНИКИ В СИСТЕМІ НДА: ФУНКЦІЇ ТА СТРУКТУРА
  3. Біоетика і становлення національної системи охорони здоров’я в Україні.
  4. Будова та функції кишечника
  5. Вентилятор системи охолодження дsодного моста
  6. Вибір системи виробничого навчання
  7. Види і функції соціальних інститутів
  8. Види, форми і функції культури
  9. Визначення мови та її функції.
  10. Вимоги для системи контролю доступу
  11. Виродження системи квантових частинок
  12. Відзначимо наступні основні функції політичної соціології як навчальної дисципліни: світоглядну, пізнавальну, виховну, практично-політичну.

Гіпоталамо -гіпофізарна система визначає функціональний стан всієї ендокринної системи. Анатомічний і функціональний взаємозв'язок гіпоталамуса і гіпофіза забезпечує також єднання нервової та ендокринної систем. Функція більшості залоз внутрішньої секреції регулюються гормонами передньої долі.На вивільнення цих гормонів, у свою чергу впливають гормони, що продукуються нейронами гіпофізотропної долі гіпоталамуса.

 

6. Розрізняють три частини гіпофізу – передню (аденогіпофіз), проміжну і задню(нейрогіпофіз), кожна з яких є залозою внутрішньої секреції. Аденогіпофіз має епітеліальне походження, нейрогіпофіз – нейрогенне. Гіпофіз добре забезпечується кров’ю. Гормони передньої частини гіпофіза: 1. Соматотропний гормон ( гормон росту,соматотропин) стимулює синтез білка в органах і тканинах, підвищує біосинтез РНК, посилює транспорт амінокислот з крові в клітини, збільшує витрату жирів. 2.Тиреотромний гормон стимулює виділення гормонів щитоподібної залози в кров, накопичує йоду в щитоподібної залози, підвищує активність секреторних клітин і збільшує їх кількість. 3.Адренокортикотропний гормон – стимулює синтез гормонів кори надниркових залоз (пучкова і сітчатка зони): викликає посилення вироблення глюкокортикоїдів і мінералокортикоїдів. 4. Гонадотропні гормони – ефекти цих гормонів обумовлені їх дією на статеві залози. Лютеїнізуючий гормон необідний для росту фолікула і овуляції у жінок, стимулює сперматогенез у чоловіків. 5. Пролактин – посилює вироблення є секрецію молока у жінок. Проміжна частина виробляє гормон інтермедин(регулятор пігментного обміну). Задня частина накопичує і виділяє вазопресин(антидіуретичний гормон) і окситоцин.

7.Щитоподібна залоза складається з 2 часток, розташованих по обидві сторони трахеї. Має кільчасту будову. В колоїді знаходиться йод, який входить до складу тироксину і трийодотироніну. Вони посилюють енергетичний обмін, окислювальні процеси, основний обмін, теплоутворення, витрату вуглеводів, білків,жирів. Також утворююється гормон тиреокальцитонін, який знижує рівень Са2+ крові.

 

8. Прищитоподібні залози - дві пари розташовані на задній поверхні щитовидної залози. Продукують паратгормон, який посилює вихід Са2+ з кісткової тканини і тим самим підвищуючи вміст Са2+ в плазмі крові. Також парадгормон знижує рівень

РО4 3- в плазмі,підсилюючи його виведення з сечею.

9. Ендокринною залозою є острівка частина підшлункової залози. Це – скупчення ендокриннх клітин: α – β- і ϒ- клітин серед екзокринної тканини. Більшу частину підшлункової залози складає β-клітини, які виробляють інсулін (підвищує проникність мембрани м’язових і жирових клітин для глюкози, посилює поглинання і ви користування клітинами глюкози, сприяє переходу глюкози в глікоген і накопиченню його в м’язових волокнах. В клітинах жирової тканини – стимулює утворення жиру з глюкози, синтез білків). α – клітини секретують глюкагон (підвищує рівень глюкози в крові, посилює розщеплення глікогену до глюкози в печінці, стимулює розщеплення жиру в жировій тканині), ϒ- клітин и – соматостатин (пригнічує секрецію інсуліну і глюкагону, знижує секрецію травних соків, пригнічує перистальтику).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)