АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Змагання з окремих видів туризму

Читайте также:
  1. Видів майна громадян, на яке не може бути звернено стягнення за виконавчими документами
  2. Діяльність громадських організацій і окремих громадян у протидії та запобіганні злочинам
  3. Діяльність окремих підрозділів та служб аеропорту
  4. Електричні параметри різних видів поверхні Землі
  5. Залікові кредити містять модулі декількох видів навчальної діяльності студентів (аудиторну, самостійну та індивідуальну роботу).
  6. Зміст діяльності окремих учасників переговорного процесу
  7. Змістовна хар-ка окремих ланок механізму злочинної поведінки.
  8. Історія круїзного туризму
  9. КИТАЙ – КРАЇНА ДАВНЬОЇ ЦИВІЛІЗАЦІЇ ТА НЕЗАПЕРЕЧНИЙ ЛІДЕР ТУРИЗМУ В АЗІАТСЬКО-ТИХООКЕАНСЬКОМУ МАКРОРЕГІОНІ
  10. Класифікація видів ділових нарад
  11. Класифікація видів документів

Змагання з різних видів туризму можуть бути складо­вою частиною програми зльоту або проводитись у вигляді окремих заходів. Широко практикується проведення зма­гань з пішохідного, гірського, водного, лижного, велосипед­ного туризму, а також з туристського орієнтування. Клас їх складності може варіювати в межах від І до IV.

Пішохідний туризм. Серед заходів подібного роду найбільшого поширення набули змагання з пішохідного туризму. Вони приваблюють своєю видовищністю, доступ­ністю для всіх бажаючих, їх проведення не вимагає ство-рення спеціальних умов навіть у межах міста або в передмісті. Програма змагань може включати дистанцію крос-походу, дистанцію смуги перешкод, а також виконання спеціальних завдань.

Технічна складність етапів змагання адаптується до рельєфу місцевості і умов, у яких вони проходять.

Умовно ці етапи можна поділити на групи:

> технічно складні (навісна переправа, підйом або спуск по вертикалі, переправа по колоді тощо);

> технічно нескладні (переправа на плавучих засобах, підйом або спуск по схилу, траверсування схилу, пере­сування по купинах, транспортування потерпілих і т. ін.);

> без фізичного навантаження (зав'язування вузлів і обв'язок, надання першої допомоги, спортивне орієнту­вання і т. п.);

> закріплення туристських навичок (встановлення намета, розпалювання багаття, пакування рюкзака тощо).

При постановці дистанції важлива логічна послідовність етапів. Це досягається дотриманням загальних правил:

> доцільне паралельне розміщення 2-3 ниток маршруту;

> подолання етапів дистанції бажано здійснювати в при­родних умовах (навісна переправа — над струмком або яром, загата або купини - на заболоченій ділянці;

> визначити місце для старту і фінішу;

> технічно складні етапи зручніше долати на початковому відрізку дистанції;

> у складних етапах може бути задіяна частина команди, а можна піти шляхом встановлення контрольного часу;

> якщо програмою змагань передбачено перехід водойми убрід, доцільно поставити його в кінці траси.

Важливо вдало обрати місце змагань. Наявність вод­них об'єктів, пересіченої місцевості, порослих лісом ділянок дозволяє розробити цікаву дистанцію.

Гірський туризм. Змагання з техніки гірського туриз­му складається з командного та індивідуального подолання дистанцій, що пролягають через ділянки гірського або розчленованого рельєфу, а також виконання спеціальних технічних прийомів. Це один із найбільш видовищних і по­пулярних видів змагань з туризму. Окремі елементи зма­гань з техніки гірського туризму входять у програму змагань з пішохідного туризму.

У ході змагань передбачено подолання дистанцій по за­даному або самостійно обраному маршруті. Припускається використання різних спеціальних технічних прийомів на одній дистанції або з'єднання кількох дистанцій в одну трасу.

Як правило, змагання проводяться на висотах, що не потребують акліматизації.

Дистанція передбачає наявність різних видів пере­шкод, характерних для гірської місцевості - скельних ма­сивів, крутих трав'янистих, снігових і льодових схилів, вод­них перепон. На рівнинній території траси для цього виду змагань пролягають крутими схилами річкових долин, че­рез вироблені кар'єри, цегляні чи бетоні стіни споруд і т. п.

Набір етапів різного ступеня складності може бути та­ким: підйом і спуск по крутому схилу (трав'янистому, сніго­вому, льодовому), подолання прямовисних скельних діля­нок (підйом по скелі, спуск на мотузці), водних перешкод.

Підготовка до змагань з техніки гірського туризму вима­гає спеціальних засобів безпеки. Ділянки скельних виходів очищаються від каміння, землі, піску. Підходи до траси, а також місце знаходження суддів і глядачів повинні розта­шовуватись на безпечній ділянці. Учасникам змагань не­обхідно мати засоби страховки.

Водний туризм. Змагання туристів-водників приваб­люють великим і різноманітним набором перешкод, техніч­ними способами плавання і плавучими засобами. Змагання можуть проводитись на байдарках, плотах, катамаранах. У водному туризмі ширше, ніж в інших видах, використо­вується саморобне спорядження. Змагання туристів-вод­ників проводяться в особистому, особисто-командному і ко­мандному заліку.

Умови змагань можуть бути різними, хоча найбільш ча­сто вони проводяться в таких видах: коротка траса, довга траса, змагання з безпеки плавання, естафета.

Довжина короткої траси не перевищує 800 м, а кількість перешкод (воріт) може досягати 25. В основному це штуч­но створені перешкоди, подолання яких передбачає вико­ристання різних прийомів. Зокрема, уздовж траси практи­кується навішування воріт, утворених двома жердинами. Завдання учасників - подолання на плавучих засобах тра­си з послідовним проходженням крізь усі ворота.

Довга траса (ралі) може простягатись на відстань від 5 до 100 км. Дистанція включає окремі технічно складні ділянки і може бути подолана за один або кілька днів. Змагання проводяться в умовах, максимально наближених до похідних, і передбачають участь усіх видів суден.

Змагання з безпеки плавання передбачають участь ко­манд. У своїй переважній більшості вони розгортаються на­вколо імітованого перекидання судна або падіння учасників у воду і здійснення "рятувальних" робіт на обмеженій ділянці

Естафетна траса має довжину від 5 до 20 км. Її окремі ділянки розраховані на різні типи суден: байдарки, плоти, катамарани.

При виборі траси для змагань з водного туризму не­обхідно перевірити, щоб на ній не було перешкод, які мо­жуть становити загрозу для життя їх учасників. Після лінії фінішу повинна бути ділянка відносно спокійної води для причалювання і надання надійної страховки в разі виник­нення аварійної ситуації.

Лижний туризм. Змагання з лижного туризму за своєю програмою близькі до пішохідного. Вони здебільшо­го мають ті ж самі етапи, доповнені етапами з лижної тех­ніки. З огляду на природні умови, в яких проводяться ці змагання, проблема безпеки учасників доповнюється тур­ботою про здоров'я туристів, що обумовлена можливістю обмороження.

Останнім часом широко практикуються змагання з вело­сипедного туризму. Велотуристи змагаються в техніці їзди на велосипеді, подоланні крос-траси, велосипедного ралі.

Змагання з орієнтування. Спортивне орієнтування виділилося в окремий вид спорту з туристських змагань. Але етапи орієнтування на місцевості традиційно включа­ються в програму туристських зльотів. Вони дають змогу з'ясувати рівень оволодіння навичками орієнтування, не­обхідними кожному туристові, і сприяють їх удосконаленню.

Змагання з орієнтування проводяться в таких видах: рух у заданому напрямку, рух за вибором, рух по маркіро­ваній трасі. Кожний їх учасник на старті отримує топо­графічну карту і повинен забезпечити пролягання маршру­ту через контрольні пункти (КП) в певному порядку або на вибір. На маркірованій трасі основним завданням учасників є точне нанесення на карту лінії маршруту і місцезнаход­ження КП.

Довжина дистанції в цих змаганнях для чоловіків скла­дає 6-15 км, для жінок - 4-9 км. Значно коротша вона у зма­ганнях школярів.

При проходженні траси рекомендується встановлюва­ти контрольний час.

Район для проведення змагань обирається з таким розрахунком, щоб на місцевості були чіткі обмежувальні об'єкти — шосе, річка, поле і т. п. Попередньо учасників не­обхідно проінформувати про вимушені дії на той випадок, якщо їм доведеться зійти з траси, або в разі втрати орієнту­вання. Необхідно попередити їх також про всі небезпечні об'єкти на протязі траси (болота, урвища тощо) і позначити ці місця на карті.

Тільки грамотно підготовлені і вміло проведені змаган­ня дозволяють розв'язати всі поставлені завдання.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)