АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація масових туристських заходів

Читайте также:
  1. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  2. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  3. Бюджетна система України та бюджетна класифікація
  4. Види документів та їх класифікація.
  5. Види документів та їх класифікація.
  6. Види і класифікація економічних наук
  7. Види комерційних банків. Визначення банківських операцій та їх класифікація
  8. Види кредитів, їх класифікація та економічна характеристика
  9. Види мислення, їх класифікація
  10. Види підприємств та їх класифікація. Об’єднання підприємств
  11. Визначення рангу заходів безпеки
  12. Державний бюджет України. Склад і структура його доходів та видатків. Бюджетна класифікація

Класифікація масових туристських заходів

Організація зльотів і змагань

Змагання з окремих видів туризму

Навчально-тренувальні комплекси. Тренінги.

 

Серед найдієвіших форм пропаганди туризму і залу­чення широких мас до активних форм відпочинку є масові показові, тренувальні заходи і змагання (зльоти, конкурси, ігри, тренувальні збори, тренінги і т.ін.). Вони разом з тим виконують культурно-просвітницькі, краєзнавчі, виховні функції, сприяють покращенню фізичної підготовки, техніч­ному вдосконаленню, організації змістовного відпочинку все більшого числа людей, популяризації туризму серед населення.

Проведення туристських зльотів і змагань має досить давню історію, але масового характеру ці заходи стали на­бувати з 50-х років XX ст. Сьогодні вони проводяться на різних рівнях - від туристських секцій до міжнародних фо­румів, у яких беруть участь сотні тисяч туристів і краєзнавців.

Класифікація масових туристських заходів

Поняття "зліт" і "змагання" часто вживаються паралель­но і навіть ототожнюються одне з одним, хоча ці заходи відрізняються один від одного за своєю метою і програмою: змагання, як правило, виступають складовою частиною зльотів, хоча можуть проводитись і самостійно.

Під терміном "змагання" розуміють прагнення випере­дити, перевершити, перемогти інших. Що ж до туристських змагань, то тут важливо не тільки і не стільки одержати пе­ремогу, скільки з'ясувати рівень технічної і тактичної підго­товки, загальнофізичної і спеціальної тренованості, випро­бувати нові зразки спорядження і прийоми його використан­ня в умовах, максимально наближених до похідних.

З'їзди, зльоти передбачають проведення зборів, нарад людей, об'єднаних спільною метою, членів тієї чи іншої масо­вої організації. Головне завдання туристських зльотів - попу­ляризація туризму, спілкування однодумців, обмін досвідом, ідеями, демонстрація нових зразків спорядження тощо. Але, не принижуючи значення цих заходів, слід сказати, що зльо­ти і змагання не повинні підміняти основну форму діяльності в туризмі, якою є організація і проведення походів.

Різноманітність масових туристських заходів обумовлює необхідність їх класифікації. Ця остання здійснюється за трьо­ма основними параметрами: формою, масштабом, класом.

Серед форм туристських заходів можна назвати пер­шості, відбіркові змагання, товариські зустрічі. Зльоти най­частіше проводяться у вигляді конкурсів, виставок, семінарів, вечорів тощо.

Масштабність зльотів і змагань визначається широтою участі в них команд чи окремих представників різних регіонів або організацій. Ці заходи можуть відбуватись на міжнародно­му, міжобласному, обласному, районному рівні або в межах окремого трудового колективу, турбази, школи, секції і т. ін.

Клас змагань за їх складністю визначається в діапазоні від І до IV і залежить від характеру і кількості етапів, довжини, складності перешкод, перепаду висот, ви­користовуваних технічних прийомів і т. ін.

Під час зльотів можливе будь-яке поєднання масштабу і класу змагань. У ході широкомасштабних змагань, як пра­вило, переважають нескладні дистанції І - II класів, оскільки основною метою є популяризація туризму і обмін досвідом. В той самий час змагання окремих вузівських колективів секцій і т. п. можуть включати дистанції III - IV класів.

Практика здійснення туристських заходів засвідчує доцільність проведення змагань (крім лижних) навесні, до початку туристського сезону, з метою перевірки готовності груп до походів, а зльотів - восени, після закінчення по­ходів, що дозволяє підвести підсумки і визначити завдання і плани на наступний сезон.

Цікавою формою проведення зльотів є поєднання в їх програмі кількох видів туризму.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)