АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація принтерів

Читайте также:
  1. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  2. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  3. Бюджетна система України та бюджетна класифікація
  4. Види документів та їх класифікація.
  5. Види документів та їх класифікація.
  6. Види і класифікація економічних наук
  7. Види комерційних банків. Визначення банківських операцій та їх класифікація
  8. Види кредитів, їх класифікація та економічна характеристика
  9. Види мислення, їх класифікація
  10. Види підприємств та їх класифікація. Об’єднання підприємств
  11. Державний бюджет України. Склад і структура його доходів та видатків. Бюджетна класифікація
  12. Державний кредит та державні запозичення, їх класифікація

Лекція № 14

Тема: “Принтери”.

 

План:

1. Поняття про принтери і плотери.

2. Класифікація принтерів.

3. Фізичні принципи формування зображень принтерами.

Література:

1. О.С. Степаненко Персональный компьютер, учебный курс, 2-издание, М.: Издательський дом “Вильямс”, 2001.

2. Модернызация и ремонт ПК для “чайников”, 5- издание. Под редакцией Я.К. Шмидського.

М.: Издательський дом “Вильямс”, 2001.

3. Скот Моллер Ремонт и модернизация ПК, 17-издание, М.: Издательський дом “Вильямс”, 2008.

4. Гук М. Аппаратные средства IBM PC. Энциклопедия 2-е изд. – СПб.: Питер, 2001 – 928с.: ил.

5. Компьютерные сети. Учебный курс: Официальное пособие Microsoft для самостоятельной подготовки: Пер. с англ. – 2-е изд., испр. И доп. – М.: Издательско-торговый дом «Русская редакция», 1999. – 576с.: ил.

6. Інформатика. Комп'ютерна техніка. Комп’ютерні технології. Під ред. О. І. Пушкаря. Київ 2001.

7. Я.М.Глинський Практикум з інформатики, навчальний посібник, самоучитель, 10- вид., Львів, 2007.

Поняття про принтери і плотери.

 

В якості пристроїв висновку даних, додаткових до монітора, використовують друкуючі пристрої (принтери), що дозволяють одержувати копії документів на папері або прозорому носії. За принципом дії розрізняють матричні, лазерні, світлодіодні і струменеві принтери.

 

Класифікація принтерів.

 
 

За фізичним принципом дії та за видом матеріалу, який використовується при друкуванні принтери та плотери можна класифікувати за схемою яка показана нижче.

 

 

Матричні принтери. Це найпростіші друкуючі пристрої. Дані виводяться на папір у вигляді відтиснення, що утворюється при ударі циліндрових стрижнів («голок») через фарбувальну стрічку. Якість друку матричних принтерів напряму залежить від кількості голок в друкуючій головці. Щонайбільше розповсюдження мають 9-голчаті і 24-голчаті матричні принтери. Останні дозволяють одержувати відтиснення документів, не поступливі за якістю документам, виконаним на пишучій машинці.

Продуктивність роботи матричних принтерів оцінюють по кількості друкованих знаків в секунду (cps - characters per second). Звичайними режимами роботи матричних принтерів є: draft - режим чорнового друку, normal - режим звичайного друку і режим NLQ (Near Letter Quality), який забезпечує якість друку, близьку до якості пишучої машинки.

Лазерні принтери. Лазерні принтери забезпечують високу якість друку, не поступливу, а у багатьох випадках і перевершуючи поліграфічне. Вони відрізняються також високою швидкістю друку, який вимірюється в сторінках в хвилину (ррт - page per minute). Як і в матричних принтерах, підсумкове зображення формується з окремих крапок.

Принцип дії лазерних принтерів наступний:

відповідно до даних, що поступають, лазерна головка випускає світлові імпульси, які відображаються від дзеркала і потрапляють на поверхню світлочутливого барабана;

горизонтальна розгортка зображення виконується обертанням дзеркала;

ділянки поверхні світлочутливого барабана, що отримали світловий імпульс, придбавають статичний заряд;

барабан при обертанні проходить через контейнер, наповнений фарбувальним складом (тонером), і тонер закріплюється на ділянках, що мають статичний заряд;

при подальшому обертанні барабана відбувається контакт його поверхні з паперовим листом, внаслідок чого відбувається перенесення тонера на папір;

лист паперу з нанесеним на нього тонером протягується через нагрівальний елемент, внаслідок чого частинки тонера спекаются і закріплюються на папері.

До основних параметрів лазерних принтерів відносяться:

Ø роздільна здатність, dpi (dots per inch - крапок на дюйм);

Ø продуктивність (сторінок в хвилину);

Ø формат використовуваного паперу;

Ø об'єм власної оперативної пам'яті.

При виборі лазерного принтера необхідно також ураховувати параметр вартості відтиснення, тобто вартість витратних матеріалів, для отримання одного друкарського листа стандартного формату А4. До витратних матеріалів відноситься тонер і барабан, який після друку певної кількості відтиснень втрачає свої властивості. В якості одиниці вимірювання використовують цент на сторінку (маються на увазі центи США). В даний час теоретична межа по цьому показнику складає порядка 1,0-1,5. На практиці лазерні принтери масового застосування забезпечують значення від 2,0 до 6,0.

Основна перевага лазерних принтерів полягає в можливості отримання високоякісних відбитків. Моделі середнього класу забезпечують дозвіл друку до 600 dpi, а професійні моделі - до 1200 dpi.

Светодіодні принтери. Принцип дії светодиодных принтерів схожий на принцип дії лазерних принтерів. Різниця полягає в тому, що джерелом світла є не лазерна головка, а лінійка світлодіодів. Оскільки ця лінійка розташована по всій ширині друкованої сторінки, відпадає необхідність в механізмі формування горизонтальної розгортки і вся конструкція виходить простіше, надійніше і дешевше. Типова величина дозволу друку. для светодиодных принтерів складає порядка 600 dpi.

Струменеві принтери. В струменевих друкуючих пристроях зображення на папері формується з плям, що утворюються при попаданні крапель фарбника на папір. Викид мікрокрапель фарбника відбувається під тиском, який розвивається в друкуючій головці за рахунок паротворення. В деяких моделях крапля викидається клацанням в результаті п'єзоелектричного ефекту - цей метод дозволяє забезпечити більш стабільну форму краплі, близьку до сферичної.

Якість друку зображення багато в чому залежить від форми краплі і її розміру, а також від характеру вбирання рідкого фарбника поверхнею паперу. В цих умовах особливу роль грають вязкостные властивості фарбника і властивості паперу.

До позитивних властивостей струменевих друкуючих пристроїв слід віднести відносно невелику кількість механічних частин, що рухаються, і, відповідно, простоту і надійність механічної частини пристрою і його відносно низьку вартість. Основним недоліком, в порівнянні з лазерними принтерами, є нестабільність одержуваного дозволу, що обмежує можливість їхнього застосування в чорно-білому півтоновому друці.

В той же час, сьогодні струменеві принтери знайшли дуже широке застосування в кольоровому друці. Завдяки простоті конструкції вони набагато перевершують кольорові лазерні принтери по показнику якість. При дозволі вище 600 dpi вони дозволяють одержувати кольорові відтиснення, перевершуючі за якістю кольорові відбитки, одержувані фотохімічними методами.

При виборі струменевого принтера слід обов'язково мати вигляду параметр вартості друку одного відтиснення. При тому, що ціна струменевих друкуючих пристроїв помітно нижче, ніж лазерних, вартість друку одного відтиснення на них може бути у декілька разів вищим.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)