АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Найважливіші властивості СППР

Читайте также:
  1. БОРОШНОМЕЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗЕРНА
  2. Будова і властивості аналізаторів.
  3. ВИДИ ТКАНИН. РЕГЕНЕРАТИВНІ ВЛАСТИВОСТІ РІЗНИХ ТКАНИН
  4. ВИДИ, ВЛАСТИВОСТІ ТА ОДИНИЦІ ВИМІРЮВАННЯ ІОНІЗУЮЧИХ ВИПРОМІНЮВАНЬ
  5. Властивості аналізаторів
  6. Властивості і ознаки документів
  7. Властивості кальцію і магнію
  8. Властивості Конституції України. Охорона Конституції України
  9. Властивості матерії.
  10. Властивості свідомості та її структура.
  11. Властивості ядра
  12. Вплив різних факторів на процеси бродіння та реологічні властивості тіста.

СИСТЕМИ ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ.

План лекції

1. Компоненти СППР та основні концепції їх побудови.

2. Найважливіші властивості СППР.

3. Експертні системи та їх характеристика.

4. Характеристика основних блоків ЕС.

1. Компоненти СППР та основні концепції їх побудови.

СППР – це комп'ютерна інтерактивна автоматизована інформаційна система, яка забезпечує користувачам зручний доступ до даних і моделей з метою прийняття рішень в напівструктурованих і неструктурованих ситуаціях в різних галузях людської діяльності.

Практично всі види цих комп'ютерних систем характеризуються чіткою структурою, яка містить три головні компоненти:

· підсистему інтерфейсу користувача;

· підсистему управління базою даних;

· підсистему управління базою моделей.

Інтерфейс користувача дає змогу особі, що приймає рішення, здійснювати діалог із системою, використовуючи різні програми введення, а також формати і технології виведення;

Підсистема управління базою даних призначена для формування, обробки, зберігання, відображення та аналізу даних;

Підсистема управління базою моделей містить набір моделей для забезпечення відповідей на множину запитів користувачів, для розв'язування аналітичних задач.

Ці компоненти СППР забезпечують реалізацію ряду важливих концепцій побудови інформаційних систем, а саме:

· інтерактивність;

· інтегрованість;

· потужність;

· доступність;

· гнучкість;

· надійність;

· робасність;

· керованість.

Інтерактивність СППР означає, що система реагує на різного роду дії, за допомогою яких людина впливає на процес діалогу. Ця властивість необхідна при дослідженні нових проблем і ситуацій, при адаптивному проектуванні складних систем. Людина і система обмінюються інформацією в темпі, який визначається темпом обробки інформації людиною. Проте практика показує, що дуже мало керівників і бажають і вміють вести прямий діалог з комп'ютером. Більшість з них віддають перевагу взаємодії із системою через посередника, тобто в режимі непрямого доступу.

Інтегрованість СППР забезпечує сумісність складових системи щодо управління даними і засобами спілкування з користувачами в процесі підтримки прийняття рішень.

Потужність СППР означає спроможність системи відповідати на найскладніші запитання.

Доступність СППР — це здатність забезпечувати відповіді на запити користувача в потрібній формі і в будь-який час.

Гнучкість СППР характеризує можливість системи адаптуватися до змін потреб і ситуацій.

Надійність СППР полягає у здатності системи виконувати потрібні функції протягом заданого періоду часу.

Робасність СППР — це ступінь здатності системи відновлюватися в разі виникнення помилкових ситуацій як зовнішнього, так і внутрішнього походження. Наприклад, в робасній системі допускаються помилки у вхідній інформації або несправності апаратних засобів. Хоча між надійністю і робасністю може існувати певний зв'язок, ці дві характеристики системи різні:

· система, яка ніколи не поновлюватиметься при виконанні помилкових ситуацій, може бути надійною, не будучи робасною;

· система з високим рівнем робасності, яка може відновлюватися і продовжувати роботу при багатьох помилкових ситуаціях, може бути водночас віднесена до ненадійних, оскільки вона не здатна заздалегідь, до пошкодження виконати необхідні службові процедури.

Керованість СППР означає спроможність користувача контролювати дії системи і втручатися в хід розв'язування задачі.

Найважливіші властивості СППР

Для сучасних комп'ютерних СППР є властивим:

1. Надання допомоги керівникові в процесі прийняття рішень і забезпечення підтримки в усьому діапазоні контекстів структурованих, напівструктурованих і неструктурованих задач. Розум людини та інформація, що генерується комп'ютером, становлять єдину базу для прийняття рішень.

2. Підтримка і посилення (але не заміна і не скасування) міркуваннь та оцінок керівника. Контроль лишається за людиною. Користувач почуває себе комфортно у системі і не зазнає «залякувань» з її боку.

3. Підвищення ефективності прийняття рішень (а не лише продуктивності). На відміну від адміністративних систем, в яких акцент робиться на максимальній продуктивності аналітичного процесу, у СППР значно вагомішою є ефективність процесу прийняття рішень.

4. Виконання інтеграції моделей та аналітичних методів зі стандартним доступом до даних і вибіркою даних. Для надання допомоги при прийнятті рішення активізуються одна акбо декілька моделей (математичних, статистичних, імітаційних, кількісних, якісних і комбінованих).

Зміст БД містить історію поточних і попередніх операцій, а також інформацію про зовнішнє середовище.

5. Простота в роботі для осіб, які не набули значного досвіду роботи з комп’ютером і не мають глибоких знань в галузі комп’ютерної техніки. Вони забезпечують простий діалог, мають вмонтовані засоби навчання та інші атрибути програмних інтерфейсних систем.

6. Зорієнтованість на пристосування до змін середовища чи підходів до розв'язування задач, що їх обирає користувач. Керівник має пристосуватися до нових умов сам і відповідно підготувати систему.

7. СППР не повинна нав'язувати користувачеві певного процесу прийняття рішень. Користувач повинен мати набір альтернатив, щоб обирати їх у формі та послідовності, які відповідають стилю його пізнавальної діяльності.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)