АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 1.1. ПРИНЦИП ПОБУДОВИ КОМП'ЮТЕРА. ЛОГІЧНА СХЕМА

Розділ 1. СТРУКТУРА ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ КОМП'ЮТЕРА

Упродовж всієї історії людства невпинно зростав загальний обсяг інформації, яку людині треба зберігати та опрацьовувати. Вважається, що в наш час обсяг інформації по­двоюється приблизно кожні десять років. Робота з нею неможлива без різноманітних авто­матичних пристроїв, головну роль серед яких відіграє комп'ютер.

Комп'ютер — це електронний пристрій для програмованої обробки інформації.

Слово "комп'ютер" до нас надійшло з англійської мови (computer — обчислювач, тобто пристрій, який виконує обчислення). Спершу комп'ютери призначалися для автомати­чного розв'язання математичних задач, їх називали електронно-обчислювальними ма­шинами, скорочено ЕОМ. Але з розвитком технічних засобів комп'ютер став не тільки обчи­слювальною машиною. У сучасному розумінні комп'ютер призначений для опрацювання, зберігання інформації будь-якого типу. Це зумовило широке використання комп'ютерів в усіх, без винятку, галузях діяльності людини.

Нині існує величезна кількість модифікацій комп'ютерів, які відрізняються розмі­рами, швидкістю опрацювання інформації, призначенням тощо. Але всі комп'ютери ма­ють спільні принципи побудови та функціонування.

Базову структуру комп'ютера та принципи його функціонування було описано Джо-ном фон Нейманом 1945 року. За фон Нейманом, універсальна обчислювальна машина має складатися з таких базових компонентів:

• арифметично-логічний пристрій (АЛП), який виконує арифметичні та логічні операції;

• керуючий пристрій (КП), який координує роботу всіх агрегатів;

• запам'ятовуючий пристрій (або просто пам'ять) для збереження програм та даних;

• зовнішні пристрої для забезпечення введення та виведення даних.

У процесі розвитку комп'ютерної техніки відбулися зміни у структурі та організації комп'ютера. Так, арифметично-логічний пристрій і пристрій управління поєднано в один пристрій — процесор (від англ. processing — обробка).

Структура сучасного комп'ютера називається магістрально-модульною.

Магістраль (або системна шина) — це набір електронних ліній, які забезпечу­ють зв'язок між компонентами комп'ютера. По магістралі передаються управляючі сиг­нали та дані від одних пристроїв до інших.

Усі блоки, а точніше їх порти введення-виведення, підключають через відповідні уніфіковані рознімні з'єднання до шини безпосередньо або через пристрої сполучення - контролери (адаптери). У сучасних ПК шиною керує контролер шини.

Згідно з модульним принципом, склад пристроїв комп'ютера дозволяється зміню­вати. До системної шини можна підключати додаткові периферійні пристрої, деякі моделі пристроїв замінювати на інші.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)