АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пристрої введення інформації

Читайте также:
  1. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті
  2. Введення
  3. Визначення обліку. Види обліку. Користувачі облікової інформації
  4. Для отримання інформації про консульський збір, натисніть тут
  5. Засоби масової інформації як «четверта влада»
  6. Захист акустичної інформації у приміщеннях
  7. Захист інформації від витоку по каналу побічних електромагнітних випромінювань та наведень (ПЕМВН)
  8. ЗВ'ЯЗОК ОРГАНІЗАЦІЇ ВИКОРИСТАННЯ АРХІВНОЇ ІНФОРМАЦІЇ З ІНШИМИ НАПРЯМАМИ РОБОТИ АРХІВНИХ УСТАНОВ
  9. ЗОВНІШНІЙ ШЛЯХ ВВЕДЕННЯ ЛІКАРСЬКИХ РЕЧОВИН
  10. Класифікація документальних джерел інформації
  11. Класифікація інформації
  12. Класифікація інформації наукового дослідження.

Пристрої введення інформації — це пристрої комп'ютера, призначені для передаван­ня інформації від користувача комп'ютеру.

З часів створення комп'ютерів до 90-х років минулого сторіччя користувач міг вводити в комп'ютер тільки текстову інформацію за допомогою пультів (прообразів сучасних клавіа­тур), перфокарт (аркушів паперу з отворами) та перфострічок. Перфокарти були в той час основним засобом введення програм у комп'ютер, тому що швидкість зчитування інформації з них у сотні разів перевищувала швидкість введення з клавіатури.

У сучасних комп'ютерах користувач має змогу вводити в комп'ютер інформацію будь-якого виду: текстову, числову, графічну, звукову.

Клавіатура призначена для введення до комп'ютера текстової інформації (літер, цифр, розділових знаків) та керування його роботою.

Зазвичай клавіатура стаціонарного ПК — це самостійний конструктивний блок. У пе­реносних ПК клавіатура входить до складу корпуса; кількість її клавіш значно менша, ніж у стаціонарного.

Клавіатури мають по 101 — 104 клавіші, які розміщені за стандартом QWERTY (у верхньо­му лівому куті літерної частини клавіатури містяться клавіші "Q", "W", "Е", "R", "T", "Y"). Розріз­няють їх лише за незначними варіаціями розташування і форми деяких службових клавіш, а також особливостями, зумовленими мовою, що використовується.

За своїм призначенням всі клавіші умовно поділяють на чотири групи:

• алфавітно-цифрові і знакові клавіші;

• функціональні клавіші;

• службові клавіші;

• допоміжна (або мала цифрова) клавіатура.

Ця класифікація умовна, тому що залежно від програми, яка виконується, одна й та сама клавіша може здійснювати і функціональні, і службові обов'язки. Кожний про­грамний продукт, як правило, супроводжується поясненням призначення основних фун­кцій клавіш.

Алфавітно-цифрові і знакові клавіші призначаються для введення латинських літер від А до Z, символів українського алфавіту (А—Я), цифр (0 — 9), розділових знаків (,.-!?:; 3 " "), службових символів (+-#$%& *). Серед клавіш цієї групи є і клаві­ша проміжку (англ. Space bar), яка розташована у нижньому рядку клавіатури. Вона призначена для введення проміжку між символами. При цьому курсор переміщується на один символ праворуч.

Для введення великих літер або символів, що знаходяться у верхньому регістрі призначена клавіша "Shift".

Для введення тексту, який складається з великих літер, можна натиснути клавішу ~~l "Caps Lock" (від англ. Caps Lock — фіксація верхнього регістра). При цьому підсвічується відповідний індикатор у правому верхньому куті клавіатури. Повторне натискання на цю ж саму клавішу призводить до переходу в режим введення малих літер.

Другу групу клавіш складають 12 функціональних клавіш — від "F1" до "F12". Ці клавіші призначені для виконання певних функцій, які залежать від конкретної програми. Третя група клавіш містить службові клавіші: "Enter", "Tab", "Esc", "Delete", "Insert", кла­віші управління курсором "←", "↑, "→","↓", "Home", "End", "PgUp", "PgDn".

Клавіша "Enter" (англ. enter — ввести, увійти) призначена для завершення введення ко­манди. Натискування на цю клавішу може сприйматися і як вказівка виконувати команду. У текстових редакторах "Enter" може означати перехід на наступний рядок або абзац тексту.

Клавіша "Tab" (табуляція) при редагуванні текстів використовується для швидкого переміщення на екрані — не на одну позицію, а на певну відстань.

Клавіша "Esc " (від англ. escape — відміна) зазвичай використовується для відміни пе­вної дії, виходу з режиму виконання програми тощо.

Клавіша "Delete" використовується для вилучення символу, який знаходиться під кур­сором або праворуч від нього.

Клавіша "<— Backspace" розташовується над клавішею "Enter" і призначена для вилу­чення символу, що знаходиться ліворуч від курсору.

Клавіша "Insert " призначена для переключення між режимами вставки і заміщення при введенні текстової інформації.

Натискування на клавіші управління курсором призводить до переміщення курсору у відповідному напрямку: ліворуч, вгору, праворуч, вниз, на початок і кінець рядка, сторінку вверх, сторінку вниз відповідно.

Клавіші "Ctrl" (читається "контрол" від англ. control — управління), Shift (від англ. shift— зсув, переміщення) і "Alt" (читається "алт" від англ. alternate — інший, додатковий) називаються управляючими і використовуються для зміни призначення інших клавіш. На­приклад, для виходу з програм часто використовуються "Alt + X", "Ctrl + Q", "Alt + F4". Комбінація "Ctrl + Alt + Delete" призводить до перевантаження персонального комп'ютера, а "Ctrl + Pause" завершує виконання поточної програми.

Клавіша "PrintScreen" (від англ. print — друкувати, screen — екран) виконує друку­вання поточного текстового екрана (у DOS) або зберігає у буфері обміну графічну копію екрана (у Windows).

Клавіша "Pause" (від англ. pause — пауза, робити зупинку) призначена для тимчасового припинення виконання програми. Для продовження виконання треба натиснути на будь-яку клавішу.

Клавіша "ScrollLock" (від англ. scrolling — прокрутка, lock — фіксація) — у деяких програмах використовується для включення або виключення режиму вертикального про­кручування інформації на екрані.

Четверта група клавіш — це допоміжна клавіатура. Вона містить деякі дублюючі кла­віші для набору цифр, знаків арифметичних операцій, для управління курсором. Перехід до режиму введення цифр здійснюється при натисканні на клавішу "NumLock" (від англ. Number Lock — фіксація цифр). При цьому підсвічується відповідний індикатор у правому куті клавіатури (ліворуч від індикатора "CapsLock"). Повторне натискання на цю клавішу переводить клавіші допоміжної клавіатури у режим управління курсором.

Маніпулятор "миша" — це пристрій, за допомогою якого користувач керує позиці­єю курсору на екрані монітора та обирає об'єкти для роботи.

Миша містить всередині кульку, яка може обертатися у різних напрямках. При пере­міщенні миші по поверхні стола чи планшета курсор відповідно переміщується по екрану. Миші, що використовуються для роботи з програмами фірми Microsoft, є двокнопковими. Програми, розраховані на комп'ютери типу Apple, потребують мишу з однією кнопкою. Рані­ше використовувалися миші з трьома кнопками, існувала навіть миша з 41 кнопкою, яка призначалась спеціально для комп'ютерних систем креслення.

Джойстик (від англ. joy — радість, stick — палка) — це пристрій, який використову­ється в комп'ютерних іграх. Джойстик має вигляд рукоятки з кнопками (для "пострілу", "стрибка" тощо), при обертанні якої курсор переміщується на екрані.

Сканер — це пристрій, для введення в комп'ютер чорно-білого або кольорового пів-тонового зображення, графічної та текстової інформації. За допомогою спеціального програ­много забезпечення можна розпізнавати текст, введений за допомогою сканера, і це дає змогу швидко переносити у комп'ютер надрукований (на принтері, друкарській машинці, а іноді — навіть рукописний) текст. Введена інформація може оброблятися за допомогою графічних або текстових редакторів, зберігатися, виводитися на друк тощо.

Основними показниками сканерів є глибина кольору та оптична роздільна здатність. Глибина кольору — це обсяг пам'яті (звичайно в бітах), який відводиться для кодування кольорової палітри.

Оптична розподільна здатність вимірюється кількістю точок, які містяться в одному дюймі, від оптичної здатності напряму залежить якість зображення. Одиниця виміру оптичної здатності називається "dpi" (від англ. Dot Per Inch — кількість точок на одному дюймі).

Зараз існують сканери ручні, сторінкові (листові), барабанні, планшетні і проекційні. Крім цих видів, активно розвиваються і спеціальні ручні сканери, які вводять текст ряд­ками.

Мікрофон — це пристрій для введення звукової інформації. Мікрофон підключається до звукової плати, яка вмонтовується в системний блок.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)