АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ФУНКЦІОНУВАННЯ КОМП'ЮТЕРА

Як відомо, робота комп'ютера грунтується на двох принципах:

• двійкового кодування команд та даних;

• програмного управління.

Згідно з принципом двійкового кодування всі дані і програми їх опрацювання представлені двійковими кодами.

Кодуванням с подання за визначеними правилами дискретних повідомлень у деякі комбінації, складені з визначеного числа елементів-символів. Ці елементи називаються елементами коду, а число різноманітних елементів, із яких складаються комбінації, основою коду. Правило кодування звичайно виражається кодовою таблицею, в якій кож­ному сигналу повідомлення ставиться у відповідність визначена кодова комбінація.

Кодове подання дискретних значень сигналу здійснюється за допомогою цифр, але не обов'язково десяткових. Якщо для подання дискретних повідомлень складають комбі­нації із різноманітних сполучень 0 та 1, маємо код з основою два або двійковий код. На­приклад, число 25 у двійковій системі числення виглядатиме так:

1х24+1х23+0х22 + 0х2'+1х2° = 25,

і це число запишеться в послідовності розрядів як 11001.

Група двійкових знаків, що обробляється одночасно, називається машинним словом, а кількість двійкових знаків у слові —довжиною слова. Слово є базовою логічною одиницею інформації в комп'ютері. За одиницю інформації взята кількість інформації, укладену у ви­борі однієї з двох рівноймовірних подій. Ця одиниця називається "двійковою одиницею" або бітом (binary digit, binary unit) - - bit. Отже, біт - - це один двійковий розряд, в який може записуватись тільки 1 або 0. Подія є - - 1, події немає -— 0. Слово довжиною 8 біт називається байтом. Таким чином маємо:

8 бітів = 1 байт; 8192 бітів = 1024 байт = 1 Кбайт.

Приблизно: 1000 Кбайт = 1 Мбайт; 1000Мбайт=1 Гбайт; 1000 Гбайт = 1 Тбайт.

Двійкова система числення широко використовується в обчислювальній техніці та зв'язку внаслідок використання електричних та електронних приладів із двома елементами стану (реле в замкнутому або розімкнутому стані, магнітний матеріал намагнічений або розмагнічений, два можливих стани тригера). Дуже зручним з погляду створення і розпізна­вання є сигнал, що має два стани: "так" та "ні", 1 або 0.

Принцип програмного управління передбачає, що всі дії комп'ютера виконуються за програмою, яка зберігається в його пам'яті. Запам'ятовуючий пристрій зберігає як саму програму, так і дані, які вона опрацьовує — вхідні, поточні і вихідні. Отже, пам'ять ком­п'ютера є єдиною для програм і даних. Пам'ять складається з певної кількості однакових комірок, які є однаково доступними для інших пристроїв комп'ютера у довільний момент часу. Така організація пам'яті називається лінійною. Комірки пам'яті послідовно прону­меровані. Щоб дістати доступ до вмісту комірки, достатньо вказати її номер, який назива­ється адресою комірки.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)