АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема: «Визначення прибутковості банку»

Читайте также:
  1. Визначення прибутковості операцій
  2. Вопрос №19 Экономическая система: сущность, элементы, теоретические концепции.
  3. Диффузная эндокринная система: АПУДоциты
  4. Економічна безпека як багаторівнева система: поняття та базові елементи
  5. ІІ. ПОНЯТТЯ ПРО ДОКУМЕНТ. ДОКУМЕНТ ЯК СИСТЕМА: ВЛАСТИВОСТІ ОЗНАКИ ФУНКЦІЇ ДОКУМЕНТА. ІНФОРМАЦІЙНА ТА МАТЕРІАЛЬНА СКЛАДОВА ДОКУМЕНТА. СТРУКТУРА ДОКУМЕНТА.
  6. Конспект организованной художественно-творческой деятельности с детьми подготовительной к школе группе. Тема: «Новогодние игрушки»
  7. Лекция 4. Тема: «Формирование МИС предприятия, ориентированного на международный рынок»
  8. Лекция №4. Тема: Религии Китая.
  9. Лекция №7. Тема: Религии Японии.
  10. Подтема: Государственная политика в области социальной защиты
  11. Тема: 3 Земельные ресурсы и их использование
  12. Тема: 4 Кадры предприятия и производительность труда

Мета: закріпити теоретичні знання та навчитися визначати прибутковість комерційних банків за допомогою показників рентабельності

Методично-технічне обладнання та посібники:

1. Дзюблюк О.В. «Банківські операції»

2. Мороз А.М. «Банківські операції»

Методичні вказівки до виконання роботи:

Процентна маржа (процентний прибуток) банку визначається як різниця між процентними доходами (ПД) та процентними витратами (ПВ).

Чиста процентна маржа (ЧПМ) визначається як відношення різниці між процентними доходами і процентними витратами до активів банку (А), %:

ЧПМ = ((ПД – ПВ) / А) * 100%

Цей коефіцієнт допомагає з’ясувати, чи може банк забезпечити прибуток у вигляді доходу від процентної різниці як процент до середніх активів. оптимальним значенням цього показника є 4,5%.

Чистий спред (ЧС) (спред прибутку) є традиційним показником прибутковості банку і визначається як різниця між середньозваженими процентами за активами та за пасивами банку, %:

ЧС = (ПД / ПА) * 100% - (ПВ / ПП) * 100%

де ПА — активи, які приносять процентний дохід; ПП — пасиви, за якими виплачуються проценти.

За Мінімальне значення показника 0. Оптимальне – не менше 1,25%.

Показник прибутку на активи ROA визначається відношенням чистого прибутку (після оподаткування) ЧП до середньої вартості загальних активів А, %:

ROA = (ЧП / А) * 100%

ROA може застосовуватися як показник ефективності роботи керівництва банку. На практиці вважається, якщо показник прибутковості активів перевищує 1%, то банк працює рентабельно.

Показник прибутку на капітал ROE визначається відношенням чистого прибутку до вартості акціонерного капіталу банку К, %:

ROЕ = (ЧП / К) * 100%

Оптимальне значення цього показника – не менше 15%. ROEпоказує рівень дохідності вкладених акціонерами коштів і може слугувати орієнтиром при виборі найпривабливішого напрямку інвестування. При цьому слід пам’ятати, що високий рівень дохідності пов’язується з високим ризиком.

Показники ROE та ROA істотно впливають на ринкову ціну акцій банку, тому менеджери у процесі управління банком приділяють особливу увагу саме цим коефіцієнтам та їх взаємозв’язку:

ROЕ = ROA * (А / К),

Для аналізу прибутковості банків використовують також такий показник, як чистий прибуток на одну акцію (ЧПа).

ЧПа = (ЧП / Кількість акцій) * 100%

Виділяються чотири категорії банків за рівнем рентабельності, встановивши для кожної з нимх такі граничні значення показників:

- високорентабельні банки – рентабельність активів – більше 2%, рентабельність капіталу – більше 10%;

- достатньо рентабельні банки – рентабельність активів – від 1% до 2%, рентабельність капіталу – більше 7%;

- низькорентабельні банки – рентабельність активів – від 0% до 1%, рентабельність капіталу – більше 0%;

- неприбуткові банки – рентабельність активів і капіталу – менше 0%.

Вхідний контроль:

1. За якими показниками оцінюється прибутковість банку?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2. Чим відрізняється поняття платоспроможності від ліквідності?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)