АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поясніть суть поняття «двополюсний світопорядок»

Читайте также:
  1. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  2. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  3. Адміністративні стягнення: поняття і види
  4. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті
  5. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  6. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  7. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках
  8. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  9. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  10. Визначення поняття “медсестринська справа”.
  11. Виробничий процес: поняття та структура
  12. Глава 16 СОЦІАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО В УКРАЇНІ: ПОНЯТТЯ І ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

- двополюсного світопорядку, або холодної війни (40-х-70-і роки)

- нового багатополюсного світопорядку після закінчення холодної війни (80-90 -і роки).

- США і Японії на роль великих держав і вершителів доль сучасного світу.

- капіталізм і соціалізм. Встановилася двополюсна структура міжнародних відносин у вигляді протистояння двох військово-політичних блоків - НАТО і Варшавського пакту на чолі з США і СРСР.

- холодна війна між СРСР і США, Сходом і Заходом.

- розкол Європи і світу в цілому на дві протилежні системи.

- Федеративної Республіки Німеччини (ФРН) та Німецьку Демократичну Республіку (НДР)

- і Корейська війна 1950-1953 рр.., утворення -- Корейської Народно-Демократичної Республіки (КНДР) на півночі та Республіки Корея на півдні.

-Поч. 50-х роках національно-визвольної війни проти французьких колонізаторів В'єтнам виявився розділеним на дві держави.

-посиленням недовіри між великими державами, -форсуванням гонки озброєнь, -створенням військових блоків, -використанням сили або загрози її застосування в міжнародних відносинах, відмовою від регулювання спірних питань шляхом переговорів і т.д.

- Конфронтаційність у відносинах СРСР, так і США основу глобальної зовнішньополітичної стратегії.

-постійній напрузі весь світ, що був поділений на сфери інтересів двох наддержав.

- виграш однієї з сторін -0- програш іншої сторони і навпаки.

-процеси розпаду колоніальних імперій

-утворення безлічі нових незалежних держав,

-світ, розділеним на три різних світи - капіталістичний, соціалістичний і розвивається, які відрізнялися один від одного за ступенем економічного розвитку, способу життя, світогляду.

-тріщини двополюсного світопорядку з'явилися в кінці 50-х років після погіршення, і розриву радянсько-китайських відносин.

- політики руху неприєднання, що зробила істотний внесок у зміцнення миру і добросусідських відносин між державами.

Важливі поправки в двополюсної схеми були внесені поступовим перетворенням Японії та ФРН в могутні економічні держави, Китаю на ядерну державу, а також сходженням ОПЕК - організації нафтовидобувних країн, які поставили собі за мету звільнитися від економічного диктату індустріально розвинених країн.

Важливим фактором, що сприяв "розрідженню" двополюсної,

-постійне взаємне "виснаження" СРСР і США в безперервних фронтальних військовому, економічному, політичному та ідеологічному протистояннях.

-Безперервне нарощування військових потенціалів наддержав вело до уповільнення темпів їхнього економічного зростання, стагнації науково-технічного прогресу в цивільних областях і т.д.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)