АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фінанси громадських організацій, доброчинних фондів

Читайте также:
  1. Громадські слухання щодо врахування громадських інтересів
  2. ДЕРЖАВНІ ФІНАНСИ
  3. Діяльність громадських організацій і окремих громадян у протидії та запобіганні злочинам
  4. ЕКОНОМІКА І ФІНАНСИ ПІДПРИЄМСТВА
  5. Законом визначаються наступні засади організації та діяльності громадських формувань.
  6. Місцеві фінанси, їх суть і значення в економічному розвитку регіонів
  7. Показники використання оборотних фондів.
  8. Показники ефективності використання оборотних фондів.
  9. Поняття, права та функції громадських об'єднань і рухів
  10. Працевлаштування фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «Молодший спеціаліст» за спеціальністю «Фінанси і кредит»
  11. Розподіл та порядок надання житла у будинках державного та комунального житлових фондів.
  12. Стаття 31. Організація громадських та інших робіт тимчасового характеру

Громадські організації та доброчинні фонди сприяють розвитку політичної та громадської активності, творчої ініціативи громадян, благодійної діяльності, спрямованої на надання допомоги соціально незахищеним верствам населення. всі вони поділяються на дві групи політичні партії та громадські організації.

Політичні партії об'єднують громадян прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, які мають головною метою участь у виробленні державної політики, формуванні органів влади. (Народний рух України, Українська республіканська партія, Ліберальна партія України, Соціалістична партія України).

Громадські організації створюються для задоволення та захисту соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів громадян.

Доходи громадських організацій та політичних партій формуються за рахунок, головним чином, вступних та членських внесків, поступлень від належних їм комерційних структур, від проведення платних заходів, добровільних та спонсорських пожертвувань фізичних та юридичних осіб. Передбачається цільове використання пожертвувань лише на проведення екологічної, оздоровчої, аматорської, культурної, освітньої, релігійної, наукової та благодійної діяльності. Тобто добровільні пожертвування надаються для власного споживання без наступної реалізації.

Видатки громадських формувань пов'язані із необхідністю фінансування затрат по статутній діяльності та її розвитку, оплаті праці штатного апарату, адміністративно-господарських затрат, проведенню культурно-масових заходів тощо.

Громадські організації та політичні партії це некомерційні організації і тому вони не сплачують податок на прибуток, мають пільги по деяким іншим податкам і зборам; держава не втручається в діяльність вказаних організацій, яка регламентується виключно їх статутом.

 

Функціонування профспілкових організацій забезпечується за рахунок:

- вступних і членських внесків її членів;- доходів від господарської, комерційної та іншої діяльності належних їм підприємств;- благодійних внесків; коштів, що надходять від власників або уповноважених ними органів.

Щомісячні членські внески, як правило, встановлюються в розмірі 1% від місячної заробітної плати, доходу, стипендії тощо. Більша частина вступних і членських внесків залишається в розпорядженні первинних організацій, від 5 до 15% нарахованих внесків передається до центральних комітетів профспілки.

Профспілкові організації, їх виборні органи мають право зберігати вільні кошти у банках, видавати кредити самостійним чи спільним підприємствам, їх об'єднанням для виробництва товарів народного споживання і розширення послуг, розвитку соціальної бази.

Головними напрямками використання коштів профспілок є:

• культурно-виховна робота (культурно-виховні заходи, робота з дітьми, часткова оплата путівок в санаторії та будинки відпочинку, підготовка і навчання профактиву);

• фізична культура і спорт; • матеріальна допомога членам профспілок;

• адміністративно-господарські та організаційні витрати (оплата праці управлінського персоналу, відрядження, канцелярські, господарські, видатки, проведення конференцій, з'їздів, пленумів, тощо);

Доброчинна діяльність здійснюється в слідуючих напрямках:

• поліпшення матеріального становища і соціальна реабілітація малозабезпечених осіб;

• надання допомоги потерпілим від стихійного лиха, конфліктів, жертвам репресій;

• підтримка розвитку охорони здоров'я, соціального захисту, освіти, науки, культури;

• захист і охорона навколишнього природного середовища та тваринного світу;

• захист та охорона історичних і культурних цінностей.

Однією з форм реалізації благодійної діяльності є створення доброчинних фондів. Кожен доброчинний фонд виступає як юридична особа, має свій бухгалтерський баланс, рахунки в установах банку в національній та іноземній валюті, свої печатки, штампи і необхідні реквізити. Держава не втручається в діяльність доброчинних фондів, але може сприяти її здійсненню, особливо коли вона спрямована на вирішення проблем загальнонаціонального або регіонального значення. Доброчинні фонди можуть мати у власності кошти, в т.ч. в іноземній валюті, рухоме і нерухоме майно, майнові права, необхідні для здійснення статутної діяльності. По своїм фінансовим зобов'язанням фонди відповідають всім своїм майном.

Доходи доброчинних фондів можуть формуватись за рахунок:

• внесків членів фондів; • благодійних внесків та пожертвувань фізичних та юридичних осіб; • коштів, що передаються на договірних засадах фізичними та юридичними особами для фінансування програм відповідаючих завданням фонду; • кредитів та інших позик;• доходів від діяльності фондів; • інших надходжень, не заборонених законодавством України.

В 1996 році утворений національний фонд соціального захисту матерів і дітей «Україна дітям». Мета фонду поліпшення соціального захисту інтересів дітей, матерів та сім'ї, забезпечення гармонійного розвитку підростаючого покоління, підвищення ефективності заходів, передбачених національними програмами з питань материнства і дитинства, та залучення для цього недержавних джерел фінансування. Метою діяльності доброчинного фонду «Сімейне коло» є розробка програм, спрямованих на надання допомоги сім'ям у здійсненні ними своїх функцій. Утворення доброчинного фонду «Намисто Славутича» є наслідком активізації туристичної діяльності та посилення уваги держави до фінансування, збереження та раціонального використання історико-культурної та природної спадщини, покращення дозвілля і відпочинку наших співвітчизників та гостей України.

Історичні та архітектурні пам'ятки складова частина нашої культури, їх відродженню і збереженню буде сприяти створений в 1996 році Всеукраїнський фонд відтворення видатних пам'яток історико-архітектурної спадщини імені О.Гончара.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)