АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Працевлаштування фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «Молодший спеціаліст» за спеціальністю «Фінанси і кредит»

Читайте также:
  1. Аналіз та оцінка рівня економічного розвитку регіонів України
  2. Аналіз та оцінка рівня соціального розвитку регіонів України
  3. Аналіз технічного рівня розвитку виробництва
  4. Визначення оптимального варіанту розв’язання проблем на основі порівняльного аналізу можливих варіантів
  5. Вимірювання тиску, витрат і рівня
  6. Вищий ступінь порівняння
  7. Вплив рівня життя на трудовий потенціал суспільства
  8. Гідрометеорологічні фактори коливання рівня
  9. Головні рівняння гідравліки
  10. До витоків порівняльної педагогіки
  11. За спеціальністю «Основи психології. Основи педагогіки»
  12. За спеціальністю «Основи психології. Основи педагогіки»

ТЕМА 1 «ПРОФЕСІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНОГО РІВНЯ «МОЛОДШИЙ СПЕЦІАЛІСТ» ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ «ФІНАНСИ І КРЕДИТ»

1. Сутність та мета спеціальності «Фінанси і кредит»

2. Виробничі функції фахівця освітньо-кваліфікаційного рівня «Молодший спеціаліст»

3. Працевлаштування фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «Молодший спеціаліст» за спеціальністю «Фінанси і кредит»

 

 

Сутність та мета спеціальності «Фінанси і кредит»

«Фінанси і кредит» одна із основних спеціальностей економічного напряму. Програма спеціальності орієнтована на підготовку кваліфікованих фахівців для фінансової системи держави, які повинні об’єктивно оцінювати економічні процеси, що відбуваються в суспільстві, розуміти суть і тенденції розвитку фінансових стосунків і їх особливостей у сфері державних фінансів, міжнародних фінансів і фінансів господарських одиниць, розробляти і вирішувати питання розвитку фінансової системи. Дана спеціальність здатна озброїти спеціалістів системою сучасних методів фінансового управління; сприяти формуванню нової фінансової ідеології господарювання, адекватної ринкової економіки; ознайомитися з сучасними фінансовими інструментами та допомогти в створенні динамічних управлінських рішень.

Основна мета спеціальності – підготовка висококваліфікованих кадрів вищої та середньої ланки управління підприємств усіх форм власності та органів державного управління.

 

Виробничі функції фахівця освітньо-кваліфікаційного рівня «Молодший спеціаліст»

Молодший спеціаліст з фінансів і кредиту повинен виконувати такі функції:

1. Організаційну – впорядкування структури і взаємодії складових елементів системи з метою зниження невизначеності, а також підвищення ефективності використання ресурсів і часу.

2. Обліково-аналітичну – розробка заходів щодо поліпшення якості надання послуг на основі постійного аналізу з урахуванням потенціалу роботи та інформації клієнтів.

3. Планову – здійснення цілеспрямованої послідовності дій щодо синтезу систем або окремих їх складових, розробка документації, яка необхідна для втілення та використання об’єктів та процесів.

4. Контрольну – оперативний контроль за діяльністю відповідно до виробничих програм та графіка роботи.

5. Технологічну – функція, спрямована а втілення поставленої мети за відомими алгоритмами, тобто фахівець виступає як структурний елемент (ланка) певної технології.

 

Працевлаштування фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «Молодший спеціаліст» за спеціальністю «Фінанси і кредит»

Підготовка фахівців зі спеціальності «Фінанси і кредит» має широкий міжгалузевий профіль, що дозволяє здійснювати професійну діяльність в різних сферах економіки і державного управління фінансами. Студенти, що закінчили інститут за фахом «Фінанси і кредит», отримують необхідний обсяг знань і практичних навичок для роботи:

- у системі Міністерства фінансів країни та місцевих фінансових органах, головними функціями яких є складання і виконання бюджетів різних видів;

- у Державній податковій службі або Державній податковій міліції;

- у Службі безпеки України;

- у Державній казначейській службі;

- у Державній фінансовій інспекції;

- у банках, страхових організаціях та аудиторських фірмах;

- в інвестиційних фондах;

- у державних позабюджетних фондах;

- у фінансових відділах і бухгалтерських службах підприємств.

 

Молодші спеціалісти за спеціальності «Фінанси і кредит» є фахівцями у фінансовій сфері і можуть займати такі посади:

- Брокер з цінних паперів, дилер цінних паперів, маклер біржовий;

- Агент страховий;

- Інспектор кредитний;

- Бухгалтер, касир-експерт;

- Ревізор;

- Інспектор митний;

- Інспектор податковий та інші.

 

Завдання та обов’язки брокера з цінних паперів:

1. Купує і продає партії товару на аукціонах ринках цінних паперів і фінансових документів, в тому числі іноземної валюти.

2. Вивчає кон’юнктуру внутрішнього та зовнішнього ринку, споживачів, властивості товарів, надійність цінних паперів, вимоги учасників угоди під час купівлі та продажу товарів, надання послуг, а також під час укладання комерційних (валютних, кредитних) біржових угод, різних за степенем довіри (договір комісії, договір доручення).

3. Відвідує торги та аукціони, забезпечує подання необхідних даних для підготування аукціонних каталогів, своєчасне встановлення від імені клієнта ціни продажу та її зміну, а також суми угоди.

 

Завдання та обов’язки дилера цінних паперів:

1. Вивчає кон’юнктуру і тенденції розвитку ринку, ціни та попит на товари і послуги, які надаються, з’ясовує запити та думки споживачів про них.

2. Купує і продає на ринку наявного товару або терміновому ринку від імені установи, організації, підприємства чи від імені клієнта.

3. Аналізує інформацію про надійність клієнтів і компаній, які беруть участь в інвестиційній діяльності, особливості та очікуванні зміни товарного і фінансового ринків, консультує клієнтів про стан і перспективи їх розвитку.

 

Завдання та обов’язки біржового маклера:

1. Робить посередницькі послуги при здійсненні комерційних, кредитних, валютних, страхових та інших угод, здійснюваних на біржах.

2. Аналізує кон’юнктуру внутрішнього та зовнішнього ринку, інформацію про реалізовані товари і послуги, вимоги покупців, прогнозує зміни цін і попиту на купівлю-продаж нерухомості (квартир, житлових будинків, землі, садових ділянок і т.п.);

3. Виконує роботу, пов’язану із залученням клієнтів, а також фахівців і допоміжного персоналу, необхідних при здійсненні угод, з підвищенням репутації як незалежного посередника, так і біржі, від імені якої відбувається угода.

 

Завдання та обов’язки страхового агента:

1. Активно займатися пошуком клієнта, ретельно продумує презентацію пропонованих послуг, забезпечує регулярний контакт зі страхувальником, пропонує нові послуги.

2. Виявляє страхові потреби клієнта, аргументує і представляє певні страхові послуги

3. Готує і укладає страховий договір, детально і ретельно роз’яснює значення і сенс кожного документа, а також можливі варіанти, передбачені страховою угодою.

 

Завдання та обов’язки кредитного інспектора:

1. Консультування позичальників про умови кредиту.

2. Приймає всі необхідні документи для оформлення кредитного зобов’язання. Готує заявку для її розгляду комітетом. Готує всю документацію для того, щоб видати кредит.

3. Аналізує платоспроможність клієнта, визначає кредитні ризики. Протягом часу, поки діє контракт на кредит контролює своєчасне погашення кредиту позичальником.

 

Завдання та обов’язки бухгалтера:

1. Обліковує кошти, фонди, продукцію, товари, матеріали, реєструє витрати на виробництво продукції чи надання послуг;

2. Узгоджує рахунки та одиниці обліку, готує початкові та пробні варіанти розрахунків балансу, вносить записи в бухгалтерські книги про виробничі, управлінські, організаційні, господарські ті інші витрати на планові та поточні цілі.

3. Оформлює платежі за матеріальні, комунальні та інші послуги.

4. Нараховує заробітну плату, переказує кошти за виконані роботи, веде інші розрахунки з працівниками, громадянами та юридичними особами за встановленими норами відповідно до чинного господарського законодавства.

 

Завдання та обов’язки касира-експерта:

1. Виконує операції, що охоплюють приймання, облік, видання і зберігання коштів і цінних паперів з обов’язковим додержанням правил, які забезпечують їх зберігання.

2. Одержує за оформленими відповідно до встановленого порядку документами кошти і цінні папери в банківських установах для виплати працівникам заробітної плати, премій, витрат на відрядження тощо.

3. Веде на основі прибуткових і видаткових документів касову книгу, звіряє фактичну наявність грошових сум і цінних паперів із книжковим залишком, складає касову звітність.

 

Завдання та обов’язки ревізора:

1. Перед проведенням ревізії пред’являють керівнику підприємства посвідчення на право проведення ревізії, а в разі виявлення фактів порушень законів вимагати письмових пояснень від посадових осіб, встановлювати розмір заподіяних збитків, причини і обставини їх виникнення.

2. Здійснює державний контроль, розробляти пропозиції щодо усунення виявлення недоліків і порушень та їх попередження.

 

Завдання та обов’язки податкового інспектора:

1. Здійснює контроль за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов’язкових платежів), а також неподаткових доходів, встановлених законодавством.

2. Запобігає злочинам та іншим правопорушенням, віднесеним законом до компетенції податкової міліції, проводить їх розкриття, припинення, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення.

 

Завдання та обов’язки інспектора:

1. Постійно веде боротьбу з контрабандою та порушеннями митних правил.

2. Не допускає порушень службової та трудової дисципліни, а також учинків, несумісних зі статусом працівника митної служби та державного службовця.

3. Отримує у визначеному порядку інформацію, необхідну для виконання посадових обов’язків, шляхом запитів до відповідних державних, приватних органів, підприємств, установ, організацій і фізичних осіб, суспільно-економічна діяльність яких має відношення до митної справи.

 

Тим, хто обирає для себе фах фінансиста, необхідно знати, що ця професія потребує стратегічного мислення, уважності, математичного складу розуму, витривалості, старанності та посидючості. Фінансист має володіти умінням раціонально розпоряджатися грошовими коштами, правильно визначати нарахування податків, активно діяти у сфері фінансових ринків, захищати заощадження від інфляції. Молодший спеціаліст з фінансів і кредиту за умов набуття відповідного досвіду може адаптуватися до роботи в суміжних сферах професійної діяльності: обліково-контрольної, зовнішньоекономічної, організаційно-управлінської.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)