АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Функціональні стилі української мови та сфери їх застосування

Читайте также:
  1. XVIII ст., з одного боку, - століття, в якому Україна втратила політичну автономію, а з іншого, відбувся розквіт української культури, яка йшла в ногу з Європою.
  2. Аерозольне забруднення атмосфери
  3. Актуальні ресурси української правничої термінології
  4. АРХІВИ ТА АРХІВНА СПРАВА ДОБИ ВИЗВОЛЬНИХ ЗМАГАНЬ І ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ (1917-1920 РР.)
  5. Бевзенко С.П. та інші. Історія української мови: Морфологія.-К.,1978.
  6. Боротьба української старшини проти колоніальної політики Російської імперії
  7. Братства та їх роль в розвитку української культури 16- початок 17 ст.
  8. Братства та їх роль в розвитку української культури.
  9. Визначення зон захисту блискавковідводів методами зихисного кута, фіктивної сфери і у разі застосування захисної сітки
  10. Вкажіть, хто вперше використав термін “філософія” як визначення особливої сфери знання?
  11. Всесвітнє визнання української пісні
  12. Вступ до дисципліни. ВИТОКИ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ

Слово стиль- Нині є понад 100 дефініцій стилю,що зумовлено специфікою аспекту розгляду цього поняття і різноманітністю ключових слів (спосіб,комунікація,підсистема,поведінка,стереотип тощо)

Мовний стиль -це усвідомлена суспільством підсистема в системі загальнонародної мови,закріплена за тим чи іншими ситуаціями спілкування, яка історично склалася й характерезуеться набором засобів вираження і певним принципом їхнього відбору.

Мовленєвий і функціональний стиль розуміємо як сукупність прийомів відбору та сполучень мовленнєвих засобів,функціонально зумовлених змістом, метою та обставинами спілкування.

В укр. Літ. Мові вирізняють такі функціональні стилі: художній,офіційно-діловий,публіцистичний,науковий,розмовний, конфесійний,та епістолярний.

Художній стиль- це мова художньої літератури, особливий спосіб мислення,створення мовної картини світу.

Основне призначення стилю- різнобічний вплив на думки і почуття людей за допомоги художніх образів.

Головними ознаками- є емоційність,образність,експресивність. На лексичному рівні в ньому вживається все словникове багатство укр. Мови: слова з найрізноманітнішим лексичним значенням різні за походженням. Художньо-літературне мовлення багате на епітети, метафори, порівняння,повтори,перифрази, антитези,гіперболи та інші. З певною художньою метою можуть уживатися діалектна та професійна лексика, фразеологізми. Художній стиль послуговується різними типами речень за будовою, метою висловлювання,за відношенням змісту речення до дійсності.

Художній реалізується в таких жанрах: трагедія,комедія,драма, водевіль,роман,повість,оповідання,поема,вірш,байка, епіграмма.

Науковий стиль- функціональний, різновид літературної мови, що обслуговує сферу і потреби наук.

Основне призначення стилю- повідомлення про результати наукових досліджень,систематизація знань.

Головними ознаками наукового стилю є широке використання науково-термінологічної лексики, слів з абстрактним значенням та іншомовного походження. Показовим є членування тексту на розділи, підрозділи, параграфи, введення формул,таблиць, діаграм. Лексичні,текстові одиниці репрезентують точність,логічність, узагальненість,аргументацію, висловлених положень.

 

Розрізняють сласне науковий, науково-навчальний, науково-популярний підстилі наукового стилю.

Власне науковий- репрезентується такими жанрами як дисертація,

Монографія, наукова стаття, доповідь,дипломна,магістерська, курсова робота тощо.

Науково-популярному- властива доступність викладу наукової інформації, розрахованої на нефахівців.

Науково-навчальний- реалізується в підручниках, посібниках для учнів, шкіл та студентів ВНЗ, слухачів мережі просвітницьких установ.

Науковий стиль реалізується в таких жанрах: дисертація, монографія, стаття, підручник, лекція, відгук, анотація, рецензія, вистур=пи на наукових конференціях, дискусії, доповіді на наукові теми.

 

Офіційно-діловий стиль- це мова ділових паперів, що використовуються в офіційному спілкуванні між державами,установами, приватно особою і установою і регулюють їх ділові взаємини.

Основне призначення стилю- регулювання офіційно-ділових стосунків.

Головні ознаки- наявність реквізитів,що мають певну черговість, однозначність формулювань, точність, послідовність викладу фактів, гранична чіткість висловлювання, наявність усталених мовних зворотів, певна стандартизація плчатків і закінчень документів,широке вживання конструкцій(у зв’язку з, відповідно до, з метою, згідно з) Лексика стилю здебільшого нейтральна,вживається в прямому значенні.Залежно яка галузь суспільного життя обслуговує він може містити суспільно-політичну, професійно-виробничу,науково термінологічну лексику. Синтакси стилю характеризуються вживанням речень. Різної будови з прямим порядком слів. Запроваджується поділ тексту на пункти,підпункти.

Вмокремлюють такі його функціональні підстилі:

- Законодавчий (закони,укази,постанови,статути)

- Дипломатичний (міжнародні угоди, конвенції, комюніке (повідомлення),звернення (ноти), протоколи, меморандуми, заяви, ультиматуми)

- Адміністративно-концелярський ( накази,інструкції, розпорядження,заяви тощо)

Офіційно-діловий стиль реалізується- в таких текстах: закон, кодекс,устав, наказ,оголошення, розписка,акт, інструкція,лист,

Також виступи на зборах, наради пресс-конференціцї, бесіди з діловими партнерами.

Публіцистичний стиль- функціональний різновид літ. Мови, яким послуговуються в засобах масової інформації (газетах часописах пропагандських виданнях)

Основне призначення- обговорення, відстоювання і пропаганда важливих суспільно-політичних ідей, формування відповідної громадської думки,сприяння суспільному розвитку.

Головні ознаки- популярний,чіткий виклад, орієнтований на швидке сприймання повідомлень, на стислість і зрозумілість інформації, використання суспільно політичної лексики: державність,громадянин,поступ,єдність, національна ідея, актуальність тощо. Типовими є емоційно забарвлені слова фразеологічні одиниці, що зумовлюють емоційний вплив слова.

Тон мовлення пристрасний, оцінний.

Публістичний стиль реалізується- в жанрах: виступ,нарис, публіцистична стаття,памфлет, фейлетон,дискусія,репортаж.

 

Конфесійний стиль- стильовий різновид укр.. мови, що обслуговує релігійні потреби суспільства.

Основне призначення- вплив на душевні переживання людини

Головні ознаки: вживання слів для найменування бога та явищ потойбічного світу.стосунків людини до Бога. Мова багата на епітети,порівняння,метафори,слова з переносним значенням.

Конфесійний стиль в таких жанрах: біблія,житія, проповіді,молитви, тлумачення святого письма.

 

Розмовний стиль обслуговує офіційне й неофіційне слілкування людей, їх побутові потреби.

Основне призначення- обмін інформацією,думками, враженнями, виховний вплив.

Головні ознаки- широке використання побутової лексики, фразеологізмів,звертань,вставних слів і словосполучень

 

Епістолярний стиль- стиль приватного листування.

Основне призначення- проінформувати адресанта по щось, викликати внього повні почуття,які б відповідали емоційній настроєності автора.

Головні ознаки- широке використання форм вічливості- звертань у формі кличного відмінка, наявність початкової,вітання,співчуття.

це щоденники,мемуари,листи видатних письменників,учених.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)