АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Бевзенко С.П. та інші. Історія української мови: Морфологія.-К.,1978

Читайте также:
  1. XVIII ст., з одного боку, - століття, в якому Україна втратила політичну автономію, а з іншого, відбувся розквіт української культури, яка йшла в ногу з Європою.
  2. Актуальні ресурси української правничої термінології
  3. АРХІВИ ТА АРХІВНА СПРАВА ДОБИ ВИЗВОЛЬНИХ ЗМАГАНЬ І ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ (1917-1920 РР.)
  4. Боротьба української старшини проти колоніальної політики Російської імперії
  5. Братства та їх роль в розвитку української культури 16- початок 17 ст.
  6. Братства та їх роль в розвитку української культури.
  7. Всесвітнє визнання української пісні
  8. Вступ до дисципліни. ВИТОКИ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ
  9. Вступ до курсу “Історія України”. Витоки українського народу та його державності.
  10. Галицько-Волинське князівство та його роль в збереженні української діяльності
  11. Гетьманщина у складі Російської імперії . Остаточна ліквідація української державності.

Русановский В.М. и др. Украинская грамматика. – К., 1986.

 

ІY. Проблемні питання, завдання і вправи

1. Чому М.В.Леонова пише, що “дієприслівник – дієприслівна форма, що виражає додаткову, не здатну до самостійного існування, супровідну до фінітного дієслова дію, одночасну з нею чи таку, що передує їй. Проте часом у препозиції дієприслівник виражає дію, що зумовлює дію фінітного дієслова.” (Сучасна українська літературна мова: Морфологія. – К.,1983. – С.239).

Прокоментувати визначення. Навести аргументи.

2. Довести, що дієприслівники співвідносяться лише з особовими формами дієслів. Як треба розуміти висловлювання: “Безособові дієслова через відсутність орієнтації на конкретизацію і розкриття супровідних факторів співвідносних дієприслівникових форм не мають”?

3. За якими ознаками дієприслівник відносять до дієслівних форм? Виразником якої дії є дієприслівник? Чим відрізняється процесуальна дія дієприслівника від процесуальної дії фінітного дієслова, з яким уживається в реченні? Довести, що дія, виражена дієприслівником, знаходиться у відношеннях зв’язку й обумовлюється дією фінітного дієслова.

4. Що сприяє розвитку тенденції відокремлення дієприслівника від пояснювального ним фінітного дієслова? Який синтаксичний член речення витворюється завдяки тенденції такого відокремлення дієприслівника?

5. Які загальнодієслівні категорії властиві дієприслівнику? Довести, що значення часу в дієприслівниках виражається відношенням дії не до моменту мовлення, а до дії фінітного дієслова. Як називається таке значення часу? Пряме? Відносне? Як це відбивається на синтаксичній позиції дієприслівника?

6. Відносячись до особових індикативних форм дієслова, дієприслівники приймають їх часове значення. Створити фрейм “Часове значення дієслів теперішнього часу”. Крім інших питань, відбити й такі, як: за яких умов дієприслівник виражає значення одночасності? Чим воно досягається? А попередності? Чи можуть дієприслівники теперішнього часу мати значення включення?

7. Підготувати наукове повідомлення “Дії, що передають дієприслівники минулого часу” за таким планом:

- дієприслівники зі значенням попередності;

- дієприслівники зі значенням наступності;

- дієприслівники зі значенням одночасності.

8. За якої умови форми дієприслівників теперішнього й минулого часу можуть взаємозамінюватися? Відповідь аргументувати.

9. Довести правильність висловлювання В.М.Русанівського про те, що розмежування дієприслівників за їх синтаксичною функцією на другорядні присудки й обставини випливає з трансформаційних можливостей речень (Сучасна українська літературна мова. – К.,1972. – С. 422).

10. О. Потебня пише, що слов’янський дієприслівник походить з безчленної форми дієприкметника.”Членний дієприкметник ніколи не стає дієприслівником. Але член додає до дієприкметника і взагалі до прикметника вказівку на більш тісний зв’язок його з іншим іменем, ніж той, який проявляється в одному узгодженні прикметника і дієприкметника безчленного”. (Граматична концепція О.О.Потебні. – К.,1977. – С.231). Який висновок робить О.О.Потебня з висловлювання?

11. Дати відповідь на питання, яке поставив О.Потебня у своїй праці “Из записок по русской грамматике”. – Т.1-2. – С.185): що відбувається в реченні, коли безчленний дієприкметник перетворюється в дієприслівник?

12.Чому дієприслівники можуть утрачати семантичну дієвість і переходити в інші частини мови? Як називаються ці процеси? Дієприслівники якого часуі якого виду найчастіше переходять в інші частини мови?

13. Від яких основ, яких класів і якими суфіксами утворюються дієприслівники теперішнього і минулого часу. Відповідь оформити у вигляді схеми-опори.

14. Зробити повідомлення на тему: “Походження дієприслівника (історичний коментар).

15. Від поданих дієслів утворити усі можливі форми дієприслівників. Кожне утворення обґрунтувати.

Привітати, опустити, поїхати, подякувати, підсолодити, прощати, простити, бачити, модернізувати, відв’язати, братимуть, тягнуть, випікають, приносять.

16. Підрядні речення можна замінити дієприслівниковим зворотом і, навпаки, дієприслівниковий зворот можна замінити підрядним реченням. За яких умов можна це зробити? Чи зажди такі заміни можливі? Навести 3-4 приклади.

17. Відредагувати речення. Назвати помилки і чим вони викликані.

1) Шиючи сукню в будинку мод, вона вам обійдеться дорожче, ніж купити її в магазині.

2) Готуючи посібник до видання, увагу авторів при вернув синтаксис Романа Величко.

3) І сьогодні грип ховає в собі загрозу, яку не завжди можна передбачити, викликаючи десятки інфекційних захворювань.

18. У відредагованих реченнях підкреслити дієприслівники, розібрати їх морфологічно за таким порядком:

·речення з дієприслівником для аналізу;

·аналізоване слово;

·вид і засоби вираження його;

·час і засоби вираження його;

·додаткова дія (одночасна чи попередня);

·перехідність, засоби вираження її;

·стан і засоби вираження його;

·словотвірний аналіз;

·морфемний аналіз;

·наголос.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)