АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІІІ. Основні поняття теми. Внутрішня межа, обмеженість, необмеженість, цілісність, реалізація дії, нереалізація дії, вид, доконаний вид

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  3. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  4. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  5. Адміністративні стягнення: поняття і види
  6. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті
  7. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  8. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  9. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках
  10. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  11. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  12. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).

Внутрішня межа, обмеженість, необмеженість, цілісність, реалізація дії, нереалізація дії, вид, доконаний вид, недоконаний вид, видова парадигма, видова основа, видова пара (кореляція), перфективація, перфективні видові пари, імперфективні видові пари, імперфективація, вторинна видова форма, двовидові дієслова, одновидові дієслова, видова непарність, доконаний фактичний варіант значення, доконаний повторний варіант значення, доконаний потенціальний варіант значення, недоконаний фактичний. Недоконаний постійний варіант значення, недоконаний необмеженої дії варіант значення, недоконаний обмеженої дії варіант значення, різновиди дієслівної дії.

ІV. Проблемні питання, завдання і вправи

Висловити думку вчених-лінгвістів щодо поняття виду. Чому, на якій підставі (чи підставах) О.О.Потебня, приступаючи до критичного огляду літератури про вид дієслова, писав: «Граматичні категорії, що означаються словом вид, давно помічені й перемічені. Щодо цього додавати нічого. Плутанина в поняттях про вид, на яку здавна й до цього часу жаліються, виникає не тільки від неповноти спостережень над сучасною мовою, а через відсутність звичайної або, що те ж саме, історичної точи зору, з якої можна було б побачити поступовість і порядок у нашаруванні значень, що називаються видами. Більшість з них, хто писав про види, навіть знав узагалі, що єдино правильний напрям мовознавства є історичний, і зокрема, що був час, коли в дієслові не було видів, дивилися на види, як на явища одночасні за походженням, і поділили їх, не питаючи, що було раніше, що пізніше, не турбуючись навіть про єдину основу поділу». Назвати працю,у якій О.О.Потебня висловив цю думку.

1. Багато цінного й нового в розвитку питання про види вніс Г.П.Павський своєю теорією трьох ступенів як кількісних або якісних видозмін однієї дієслівної основи. Розкрити її суть.

2. На думку О.Г.Білодіда, схема видових відмінностей Г.П.Павського набагато спрощувала й уніфікувала складну теорію часів, розроблену в працях М.В. Ломоносова і О.Х.Востокова. Що вам відомо про учення Ломоносова і О.Х.Востокова з даної проблеми?

3. О.О.Потебня висловлював ряд серйозних критичних зауважень щодо теорії трьох ступенів Г.П.Павського. До чого вони зводилися? Що дало право О.О.Потебні сказати про те, що теорія трьох ступенів позбавлена стрункості, єдності й послідовності.

4. Картину генезису й розвитку категорії виду першим в історії вітчизняного мовознавства намалював О.О.Потебня. Яку гіпотезу про генезис і розвиток категорії виду висунув О.О.Потебня?

5. М.В.Леонова пише: “Відношення дії до її внутрішньої межі, реалізації, що позначається на її обмеженості /необмеженості, цілісності/ нецілісності, стає значенням граматичної категорії виду дієслова. Два аспекти буття дії – досягнення межі, реалізація та недосягнення межі, нереалізація – виражаються двома протиставлюваними видами – доконаним і недоконаним, а видові форми є корелятами у видовій парадигмі…”. Навести до цього положення аргументи.

6. Чому засобом вираження окремих видів у дієслові є не флексія, а видова основа? Яка основа називається видовою? Які морфеми входять до складу видової основи? Які ще засоби, крім суфіксів і префіксів, не конфліктують з флексією?

7. Довести, що засобом вираження виду є не сама по собі структура основи з матеріально наявною чи відсутньою морфемою виду, а співвідносність видових основ доконаного й недоконаного виду. Якою є вихідна форма дієслова, а якою – похідна?

8. Якою є видова кореляція? Чому члени видової пари повинні мати тотожнє лексичне значення? Чому дієслова протилежних видів, що розходяться за лексичним значенням, не вважаються видовою парою?

9. Які видові пари називають перфективними? Що це за процес – перфективація? Які морфеми називають граматикалізованими, а які неграматикалізованими?

10. Що вам відомо про процес імперфективації? Які видові дієслівні пари є імперфективними? Що являють собою первинні і вторинні імперфективні видові форми?

11.Довести, що при утворенні видів схрещуються граматичні й лексичні закони мови. В одних випадках сильнішими виявляються граматичні закони, в інших – лексичні.

12.Кожне дієслово має видове значення, але не кожне втягується в парну видову опозицію. Які ж це дієслова? Основною причиною видовоі непарності є семантика дієслова. Якою ж є семантика одновидового дієслова? А двовидового?

13.Зробити наукові повідомлення на теми “Варіантні значення доконаного виду”, “Варіантні значення недоконаного виду”, “Різновиди дієслівної дії”.

14. Виконати вправи № 456 і № 459 із праці Брицина О.І. “Сучасна українська літературна мова. Збірник вправ.”– К., 1977.

15. Проаналізувати вправи №97–№106 із праці Сікорської З.С., Шевцової В.О., Горошкіної О.М. „Практикум з української мови: Система навчальних вправ та завдань для класів з поглибленим вивченням української мови”. – Луганськ, 2002. Чому автори дали саме такі завдання? Які ще вправи й завдання можна було б запропонувати?

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)