АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІІІ. Основні поняття теми

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  3. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  4. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  5. Адміністративні стягнення: поняття і види
  6. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті
  7. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  8. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  9. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках
  10. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  11. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  12. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).

Категорія особи, значення форм особи, вираження особи дієслова, граматична категорія числа дієслова, засоби вираження граматичних значень однини та множини в дієсловах, граматична категорія роду в дієсловах, вираження граматичного значення роду в дієсловах, безособові дієслова, парадигма дієслів, словозмінні форми дієслів, словотворчі форми дієслів, парадигматична система дієслів, парадигматичні моделі, парадигматичні типи (класи), класифікаційний (тематичний суфікс), основа інфінітива, основа теперішнього часу, атематичні дієслова, флективна парадигма, нефлективна парадигма, І дієвідміна, ІІ дієвідміна, форми з неповною парадигмою.

 

ІV. Проблемні питання, завдання та вправи

1. Назвати ознаки, на яких ґрунтується визначення категорії особи дієслова: 1) “Граматична категорія дієслова, яка виражає відношення дії до дійової особи з погляду того, хто говорить, називається категорією особи” (М. Жовтобрюх). 2) “Категорія особи виражає відношення дії до дійової особи” (М. Марчук). 3) “Категорія особи виражає відношення дії до суб’єкта (або діяча) з погляду того, хто говорить” (М. Плющ). 4) “Категорія особи виражає відношення дії та її суб’єкта до мовця” (Н. Шкуратяна). Що ж є змістом категорії особи? Де встановлюється і визначається діяч?

2. Пояснити думку М. Леонової: “Форми особи, таким чином, виражають відношення дії до учасників мовного акту” (Сучасна українська літературна мова: Морфологія. – К., 1983. – С. 136).

3. Довести, що “значення категорії особи випливає з кореляції форм за ознакою особовості, або мовця і немовця” (В. Русанівський). Як виявляє себе особовість в однині і множині? Що дало ґрунт для того, щоб сказати: “Як бачимо, співвідношення між одниною і множиною в дієслові значно складніше, ніж в іменнику”? (В. Русанівський).

4. На чому базується значення категорії особи дієслова? Показати, що категорія особи, на думку лінгвістів, нерозривно пов’язана з категорією числа.

5. Які значення форм осіб? Інваріантні? Варіантні? У яких формах виражається значення кожної особи? Побудувати опорну схему “Інваріанти і варіантні значення кожної особи”.

6. Побудувати фрейм “Функціонування форм особи, що вживається в переносному значенні”.

7. Як називаються дієслова, що називають дію, яка відбувається без дійової особи? Коли особові дієслова переходять до розряду безособових? Назвати семантичні групи безособових дієслів та їх граматичні ознаки.

8. Яку функцію в дієслівній формі виконує положення: “Форму роду дієслово одержує відповідно до іменника (чи іншого субстантивованого слова), з яким узгоджується” (М. Леонова). Який засіб вираження граматичної категорії числа і роду в дієслівних формах?

9. Витлумачити терміни: парадигматика дієслів, парадигматичні моделі, парадигматичні типи (класи, структурні класи). Відповідь аргументуйте.

10. Чому словозмінні форми називають синтаксичними, а формотворчі – несинтаксичними формами?

11. Обґрунтувати твердження про те, що словозмінні й формотворчі форми у взаємозв’язках і співвідносності складають парадигматичну систему дієслова, а парадигматична система витворила зумовлене граматичними ознаками закономірне розташування форм у певній співвідносності (парадигматичні моделі).

12. Накреслити опорну таблицю “Парадигматичні типи, або класи дієслів”. За якою ознакою дієслова групуються в парадигматичні типи?

13. Обґрунтувати визначення парадигми дієслів: “Парадигма дієслів – це утворення і взаємопов’язаність дієслівних форм за характером граматичних значень у плані змісту та видозміна їх залежно від дієвідміни та парадигматичного типу (структурного класу) у плані вираження” (М. Леонова).

14. Чому парадигму дієслова називають дуже складною і різноманітною? Довести, що специфікою парадигми дієслів є те, що між окремими дієслівними парадигмами спостерігається ієрархічна залежність.

15. Існують флективні і нефлективні парадигми. Які їх засоби виявлення? Однакові? Різні? Назвати їх. Чи можуть флективна й нефлективна парадигми взаємодіяти? Відповідь аргументуйте.

16. Створити фрейм з проблеми “Парадигма дієслів”. Побудувати особову парадигму (це парадигма для теперішнього, майбутнього часу та наказового способу) і родову парадигму для минулого часу та умовного способу (на окремому листі). Які ще існують парадигми дієслів?

17. Згрупувати дієслова І і ІІ дієвідмін. Сказати, якими критеріями ви керувалися.

Бігти, везти, стукнути, стуконути, грюкнути, грюконути, тиснути, моргнути, засівати, домовлятися, засіяти, робити, бачити, могти, колихати, молотити, спекти, напекти, ловити, графити, тямити, помазати, викосити.

18. Сконструювати парадигму “Атематичні дієслова”, використати в ній слова: з’їсти, їсти, поїсти, розповісти, дати, відповісти, доповісти, віддати, здати, подати.

19. Написати твір-роздум на тему “Майбутнє починається сьогодні”. Зробити аналіз дієслів, використаних у творі, за таким порядком:

ü аналізована словоформа;

ü початкова форма;

ü лексичне значення;

ü вид, засоби вираження;

ü перехідність, засоби вираження;

ü стан, засоби його вираження;

ü час, засоби його вираження;

ü спосіб, засоби його вираження;

ü особа чи рід, число; засоби вираження;

ü основа інфінітива і основа теперішнього часу; дієвідміна;

ü наголос (сталий чи змінний, його місце);

ü словотвірний аналіз;

ü морфемний аналіз.

20. Порівняти, чи однакові погляди авторів вузівських і шкільних підручників на категорію особи дієслова (підручники обрати самостійно).

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)