АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Народні думи та історичні пісні Національно-визвольної війни в Україні

Читайте также:
  1. A) присвійними та особовими займенниками.
  2. Автономія в Україні. Конституційно-правовий статус Автономної Республіки Крим
  3. Архівна справа в Україні в роки другої світової війни
  4. Банківські гарантії в міжнародній торгівлі
  5. Біоетика і становлення національної системи охорони здоров’я в Україні.
  6. Виникнення і розвиток криміналістики в світі і в Україні.
  7. Виникнення і розвиток криміналістики в світі і в Україні.
  8. Виникнення та розвиток страхової медицини в Україні.
  9. Воєнно-політичні події 1649—1653 pp. Національно-визвольні війни
  10. Всесвітнє визнання української пісні
  11. Всі ці документи створюють єдине правове поле охорони праці в Україні.
  12. Дієслівний складний присудок.Іменний складений присудок.Подвійний присудок.

Українські народні балади і думи – один, з найпоширеніших типів пісенної творчості українського народу. Для створення та розвитку такого жанру Україна мала суттєве підґрунтя. Роками на території нашої країни точилися військові конфлікти, проливалася кров, міста та села звільнялися від ворогів. Всі ці факти не могли не знайти свого місця у піснях. Традиційним інструментом для виконання пісень була кобза. У творах українських письменників часто згадується образ кобзаря. Цей образ відображений в творах українських художників. Виконання українських народних балад та дум є імпровізацією, на яку були здатні виконавці. В думах та баладах часто зустрічаються специфічні слова, які підбадьорюють та запалюють виконавців та слухачів.

Раптово, темп пісні змінюється, розпочинається опис самої історичної події. Українські народні балади та думи класифікуються за часом створення та історичними подіями, які спонукали до створення. Головною дієвою особою цих пісень є козак, воїн, князь. Українські народні балади поділяються за часом створення на пісні часів князівства, козацькі пісні, гайдамацькі пісні, пісні про прагнення волі на незалежності. В цих народних творах оспівується героїзм та мужність козаків, труднощі перебування у турецькій неволі, загибель козаків, радість перемоги. Особливе місце в цьому жанрі займають пісні про часи Богдана Хмельницького.

 

Українські народні балади та думи про турецьку неволю сповнені суму та сліз. Оспівування страждань українців у ворожій неволі викликає сльози та надихає на роздуми. Відбувається переоцінка слухачем свого життя, порівняння сучасності із особливостями тяжкого минулого нашої країни. Ці пісні мали намір підняти військо козацьке до боротьби. Герої пісень ніби закликали збиратися та визволяти з полону своїх співвітчизників. Саме тому балади мають не тільки художньо-естетичне значення, а й виконують виховну мету. Балади можна вважати окликом з минулого, спрямованим на наступні покоління.

Багато українських народних балад присвячено захисту своєї землі від загарбників. В них в повній мірі відображали жорстокість ворога, продаж на ринку бранців, вбивства, пограбування та ґвалтування. В багатьох піснях було відведене особливе місце героям – простим хлопцям або дівчатам, які намагалися протистояти ворогу. В добу Богдана Хмельницького українські народні балади та думи набули дещо іншого характеру. В них вже не було оплакування невільників, а відображався героїзм українського козацтва. При цьому, головними героями ставали реальні історичні персонажі. В піснях цього напрямку оспівувалися події національно-визвольної війни, були спроби підняти бойовий дух українців.

Головними героями українських народних балад та дум ставали Богдан Хмельницький, Максим Кривоніс, Данило Нечай. Неможливо недооцінювати значення цього пісенного жанру в історії українського народу. Тому наше завдання – передати мудрість, закладену в баладах та думах, наступним поколінням.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)