АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Перелік питань до заліків та екзаменів

Читайте также:
  1. I. Обговорення проблемних питань.
  2. Аркуш запитань
  3. Аркуш запитань
  4. Б) відображення життєзмістовних питань буття людини
  5. Вибір питань.
  6. Документація с кадрово-контрактних питань. Автобіографія.
  7. З питань охорони праці
  8. Іспити складають за екзаменаційними білетами, затвердженими кафедрою. Виукладач повинен попередньо ознайомити студентів зі змістом екзаменаційних питань.
  9. Ким здійснюється організаційно-методичне керівництвоз питань ЕТН на другому рівні?
  10. Лист запитань
  11. НАВЧАННЯ З ПИТАНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПРИ ПРИЙНЯТТІ НА РОБОТУ І В ПРОЦЕСІ РОБОТИ
  12. Орієнтований перелік документів за окремими об’єктами обліку

з курсу “Конституційне право”

 

1. Функції науки конституційного права.

Пояснити: Поняття і предмет конституційного права України, його роль у розвитку державності та демократії. Система та основні принципи конституційного права України. Поняття і види конституційно-правових інститутів. Поняття і класифікація норм конституційного права, їх особливості.

2. Конституційно-правові відносини, їх структура.

Пояснити: Конституційно-правові відносини: поняття, елементи та види.

3. Проблеми конституційно-правової відповідальність в Україні.

Пояснити: поняття, елементи та види.

4. Поняття джерел конституційного права, їх особливі риси. Система джерел конституційного права.

Пояснити:. Поняття та види джерел конституційного права. Закон у системі джерел конституційного права України. порядок прийняття законів. Підзаконні нормативно-правові акти їх види. Міжнародно-правові акти як джерела конституційного права України.

5. Історія становлення і розвитку Конституції України: основні конституційні акти.

Пояснити: Історія розвитку Конституції України. Суворе додержання Конституції України – важлива умова побудови демократії, правової держави. Суть конституціалізму. Поняття і види конституцій в світі. Поняття фактичної та юридичної конституції. Основні способи розробки, прийняття конституцій, внесення в них змін і доповнень.

6. Суть конституційної реформи в Україні від 8 грудня 2004 року.

Пояснити: зміст, суть, правові наслідки

7. Поняття Конституції та її функції.

Пояснити: Юридичні властивості Конституції України. Структура та особливості конституції. Функції конституцій. Загальна характеристика частин (структурних елементів) Конституції України.

8. Поняття конституційного ладу та його засад.

Пояснити: Загальні засади – форма вираження основ конституційного ладу України. Поняття і принципи конституційного ладу України, їх закріплення в тексті Основного Закону. Поняття та ознаки державного суверенітету України. Зміст і значення Демократії про державний суверенітет України. Народ України – єдине джерело державної влади в Україні. Принцип розподілу державної влади. Принцип стримання і противаг. Верховенство права в Українській державі. Плюралізм у суспільному й політичному житті України. Взаємозв‘язок правової держави і громадянського суспільства

9. Принципи правового статусу людини і громадянина.

Пояснити: Поняття, принципи і зміст правового статусу особи. Елементи правового статусу особи. Поняття громадянства, його юридична природа. Чинне законодавство України про інститут громадянства.

10. Конституційно-правовий статус громадянина України.

Пояснити: Конституційно-правовий статус громадянина України. Порядок набуття і припинення громадянства України. Принципи українського громадянства. Набуття українського громадянства дітьми. Органи, які мають право приймати рішення щодо громадянства.

11. Поняття прав та свобод людини і громадянина.

Пояснити: Поняття і система конституційних прав і свобод людини та громадянина. Класифікація основних прав і свобод людини та громадянина. Природні права людини. Громадянські та політичні права і свободи громадянина України. Соціально-економічні, культурні і духовні права та свободи. Система обов‘язків людини і громадянина в Україні. Механізм і гарантії здійснення прав і свобод особи.

12. Поняття та класифікація виборів, їх соціальне призначення, відмінність від інших форм прямої демократії.

Пояснити: Суть і зміст народовладдя в Україні. Форми здійснення прямої (безпосередньої) демократії, її характерні ознаки. Поняття і види представницької демократії. Поняття і суть виробничого права і виборчої системи в Україні. Основні принципи виборчої системи України. Система державних органів, які займаються виборчим процесом в Україні. Порядок організації і проведення виборів в Україні. Правові гарантії здійснення народовладдя та виборчого права. Відповідальність за порушення виборчого законодавства і законодавства про референдум.

13. Поняття та основні види референдумів, їх місце в системі народовладдя.

Пояснити: Поняття референдуму, його види. Законодавче регулювання референдумів. Порядок організації і проведення референдумів. Питання, що виносяться на всеукраїнський та місцевий референдуми.

14. Поняття і види державної влади. Поняття та ознаки органу державної влади.

Пояснити: Поняття, ознаки і система державних органів України. Роль державних органів у побудові демократичної і правової держави.

15. Місце Верховної Ради України в системі органів державної влади.

Пояснити: Верховна Рада України – єдиний орган законодавчої влади в Україні. Порядок та принципи формування українського парламенту. Основи парламентаризму. Структура й склад. Верховної Ради України. Компенсація та функції нашого парламенту. Місце і роль. Верховної Ради України в системі державних органів України. Організація і порядок діяльності. Верховної Ради України. Основні принципи організації та їх діяльність. Функції та компетенція комітетів парламенту. Правовий статус комісії. Верховної Ради України. Фракції та депутатські групи у законодавчому органі. Конституційні питання законодавчого процесу.

16. Місце та роль Президента України в конституційній системі органів державної влади.

Пояснити: Президент України. Становлення інституту президентства в Україні. Президент України як глава нашої держави. Роль інституту глави держави. Право недоторканості Президента України. Порядок обрання Президента України, принципи та законодавче регулювання. Повноваження Президента України. відповідальність (особливості) Президента за порушення норм українського законодавства. Імпічмент. Взаємовідносини Президента України з Верховною Радою та Кабінетом Міністрів України.

17. Кабінет Міністрів України – вищий орган у системі органів виконавчої влади, його склад, функції та повноваження.

Пояснити: Кабінет Міністрів України (уряд) – вищий орган у системі виконавчої влади. Місце Кабінету Міністрів України у системі органів виконавчої влади. Порядок формування і принципи діяльності уряду. Структура і склад Кабінету Міністрів України. Повноваження та компетенція Кабінету Міністрів України. Акти Кабінету Міністрів України, їх види юридична сила. Відповідальність уряду України.

18. Конституційні принципи правосуддя в Україні.

Пояснити: Поняття судової влади в Україні. Поняття та загальні засади правосуддя в Україні. Правові засади організації та діяльності судової влади в Україні. Загальна характеристика судової системи України. Принципи організації та діяльності судів загальної юрисдикції. Господарські суди в Україні, їх функції, завдання і компетенція. Адміністративні суди, їх завдання і повноваження. Правовий статус Конституційного суду України. Організація роботи та порядок звернення до Конституційного Суду України. Функції, завдання та повноваження. Порядок формування складу судів КСУ.

19. Поняття територіального устрою України. Проблеми адміністративно-територіального устрою України.

Пояснити: Поняття і значення територіального устрою України. Основні засади територіального устрою України. Поняття адміністративно-територіального та політико-територіального устрою (поділу) держави. Види адміністративно-територіальних одиниць в Україні. Поняття населеного пункту. Порядок зміни територіального устрою України.

20. Сучасні принципи, завдання та функції місцевого самоврядування.

Пояснити: Поняття і основні принципи місцевого самоврядування в Україні. Законодавче регулювання права та місцеве самоврядування. Концепції й теорії місцевого самоврядування. Система місцеве самоврядування в Україні. Органи місцевого самоврядування, порядок їх формування. Повноваження органів місцевого самоврядування. Поняття і повноваження територіальної громади. Органи самоорганізації населення. Гарантії місцевого самоврядування в Україні. Відповідальність органів і посадових осіб місцевого самоврядування.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)