АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сучасний стан справ

Читайте также:
  1. Аналіз стану справ у галузі
  2. Аппаратные и программные неисправности, выявляемые при загрузке Windows
  3. Аппаратные неисправности, выявляемые при запуске BIOS
  4. АРХІВИ ТА АРХІВНА СПРАВА ДОБИ ВИЗВОЛЬНИХ ЗМАГАНЬ І ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ (1917-1920 РР.)
  5. АРХІВНА СПРАВА В ЗАХІДНІЙ УКРАЇНІ, НА БУКОВИНІ ТА ЗАКАРПАТТІ У 1920-1930-Х РР.
  6. Архівна справа в Україні в роки другої світової війни
  7. Базы данных, информационно-справочные и поисковые системы
  8. В каких случаях в исправительном учреждении не может быть введен режим особых условий?
  9. Вбивство раба було негідною справою для римського громадянина
  10. Вибір пріоритетних справ
  11. Вибір пріоритетних справ менеджера
  12. Визначення поняття “медсестринська справа”.

У сучасній систематичної номенклатурі ранги - важливий технічний компонент, оскільки назви таксонів одного рангу зазвичай утворюються за одним і тим же правилам. Правила дещо відрізняються у сфері дії різних номенклатурних кодексів (про особливості див. статті, присвячені МКЗН, МКБН, МКНБ і МКТВ), але в цілому основні принципи такі:Всі наукові назви діляться на три групи: назви родової групи, назви видовий групи і назви групи сімейства.

Назви родової групи (рід і підрід) складаються з одного слова, граматично це латинське або латинізоване іменник (іноді в якості такого можуть виступати довільні комбінації літер). Приклад: рід Homo.

Назви видовий групи (вид) складаються з двох слів (так звані біноміальні назви, або біном): імені роду та імені виду (видового епітета). Сюди ж відносяться назви підвидів, які з трьох слів: до біномену додається ім'я підвиду (підвидовому епітет). Приклад: вид Homo sapiens, підвид Homo sapiens sapiens.

Назви групи сімейства (надродового таксони від підтриби до надсімейства у сфері дії МКЗН і від підтриби до відділу у сфері дії МКБН і МКНБ) складаються з одного слова, утвореного від назви типового роду шляхом додавання до його основі в родовому відмінку стандартизованих закінчень. Приклад: Hominidae від Homo або Asteraceae від Aster.

Проблеми

Ранговая класифікація не вільна від проблем, як чисто практичного, так і теоретичного властивості.У міру розвитку знань про різноманітність живих організмів і методів біологічної систематики, система живих організмів поступово ускладнювалася. Для того щоб відобразити складну структуру ієрархічних відносин, вводилися все нові і нові рівні ієрархії, однак весь час відчувався брак термінів. Оскільки з часів Ліннея жоден автор не робив одноосібних спроб охопити в одному творі всі види живих організмів, вдавалося пропонувати різні ранги ad hoc (серії, когорти і інш.), Однак загальновизнаною системи рангів, крім самих основних, перерахованих вище, не існує.

Ці проблеми тільки посилилися в другій половині XX століття з виникненням фенетікі і кладістіческого аналізу - двох шкіл у систематики, що претендували на наукову строгість і об'єктивність методів. Ні з процедур оцінки загального подібності, на яких грунтувалися фенетіческіе класифікації, ні з принципів взаємно -однозначної відповідності між філогенієй і системою в кладистики, що не слід було, що в світі живих істот можуть бути виявлені універсальні об'єктивовані ранги ієрархії таксономічних категорій.

Дискусії, що розгорнулася навколо рангового принципу, що лежить в основі правил утворення назв, привели до розробки проектів безрангових номенклатур, проте жоден з проектів досі не знайшов загального визнання. Одним з варіантів вирішення проблеми представляється так званий «Філокодекс» (номенклатурний кодекс, заснований на принципах філогенетики), однак він зустрічає запеклий опір більшості зоологів і ботаніків.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)