АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Предмет статистичної науки

Читайте также:
  1. I. ПРЕДМЕТ И ЗАДАЧИ
  2. Бахрах Д. Н. О предмете административного права в России // Государство и право. 2003. № 10. С. 31-38.
  3. Бюджетне право як підгалузь фінансового права, його предмет, система та джерела
  4. В предмет и метод статистики
  5. В. Предмет экономической теории
  6. Введение в психологию человек. Определение психологии человека как науки. Задачи и место психологии в системе наук.
  7. Виды оценок предметов основных средств
  8. Виконавчо-розпорядчі суб'єкти адміністративно-правового регулювання у сфері науки.
  9. Виконання зобов'язання - це вчинення боржником на користь кредитора певної дії або утримання від дії, яка становить предмет виконання зобов'язання.
  10. Виконання рішень про передачу певних предметів і здійснення певних дій
  11. Вилучення у боржника предметів, зазначених у рішенні суду, та передачі їх стягувачу
  12. Відносини, що тісно пов'язані з трудовими як предмет трудового права України

 

Статистика вивчає кiлькiсну сторону масових явищ суспiльного життя в нерозривному зв’язку з їх якiсною стороною в конкретних умовах простору i часу.

Iснують й iншi точки зору на предмет статистичної науки. Однi вченi вважають, що статистика - це унiверсальна наука, тому вона повинна вивчати усi явища в повному обсязi на думку iнших, статистика є лише методом пiзнання дiйсностi. Такi визначення предмета статистичної науки не вiдповiдають реалiям сьогодення. Дiйсно, деякi науки (фiзика, хiмiя, бiологiя та iн.) застосовують статистичнi методи при дослiдженнi явищ, але це свiдчить лише про те, що iснує тiсний зв’язок мiж науками. Явища природи статистика, з нашої точки зору, вивчає тiльки в тому разi, коли вони вплинули на рiвень суспiльного явища (наприклад, кiлькiсть автотранспортних пригод, якi сталися внаслiдок несприятливих погодних умов).

З наведеного визначення предмета статистичної науки можна зрозумiти, що статистика вивчає лише суспiльнi явища, але не поодинокi, а обовязково масовi. Вона вивчає закономiрностi в розвитку того чи iншого суспiльного явища з точки зору його кiлькiсної характеристики, використовуючи свої специфiчнi прийоми. Але вивчення кiлькiсної сторони явища обов’язково доповнює i якiснi властивостi сукупностi, тому що кiлькiсть завжди переходить в якiсть за наявностi достатньо значної кiлькостi одиниць сукупностi. Кiлькiсна сторона суспiльних явищ - це передусiм їх розмiри. Коли змiнюється кiлькiсть, то обов’язково змiнюється й якiсть, i цей процес неповоротний.

Пiд якiстю ми розумiємо внутрiшню сутнiсть i особливiсть усiєї сукупностi явищ та їх природну розмiрнiсть, завдяки чому всi явища вiдрiзняються одне вiд одного, а також те, що робить їх тим, чим вони є в реальнiй дiйсностi. Так, адмiнiстративнi правопорушення i злочини вiдрiзняються ступенем суспiльної небезпеки, тобто якiсною ознакою. Але завжди слiд мати на увазi, що якiсть не iснує окремо вiд кiлькостi.

Кiлькiсть - це така характеристика явища, завдяки якiй сукупнiсть можна подiлити на однорiднi частини i зiбрати їх в iншiй якостi. Наприклад, адмiнiстративнi правопорушення, якi досягли значної суспiльної небезпеки, можуть перетворитися на злочини.

Таким чином, рiзниця мiж рiзнорiдними (не подiбними одне до одного) явищами вiдображується в якiснiй характеристицi, а рiзниця мiж подiбними явищами - в кiлькiснiй.

Iстотним у визначеннi предмета статистики є те, що вона вивчає явища в конкретних умовах простору i часу. Це в першу чергу обумовлено тим, що явища суспiльног життя безперервно змiнюються, розвиваються, тому для їх вимiрювання i встановлення закономiрностей слiд обов’язково конкретизувати, на якiй територiї (наприклад, район мiста, областi або область в цiлому чи уся Україна) i за який проміжок часу (мiсяць, квартал, рiк) або на яку дату (на 1 сiчня або на 15 сiчня чи на якусь iншу) ми вивчатиме явище.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)