АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методологія, методи та етапи статистичної науки

Читайте также:
  1. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  2. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  3. III. Метод, методика, технология
  4. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ СТУДЕНТАМ ПО ПОДГОТОВКЕ К СЕМИНАРУ
  5. III. Общие методические указания по выполнению курсовой работы
  6. IV. Учебно-методический блок.
  7. IV. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ, ИНФОРМАЦИОННОЕ И МАТЕРИАЛЬНО-ТЕХНИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДИСЦИПЛИНЫ
  8. V. Учебно-методическийблок
  9. VII. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДИСЦИПЛИНЫ
  10. VII. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ КУРСА
  11. А. Методика розрахунків збитків внаслідок забруднення атмосферного повітря
  12. Анализ ВКР на соответствие требованиям методических указаний

 

Розробка питань методології і методики наукового пiзнання є найважливiшим завданням кожної науки. Однак це зовсiм рiзнi поняття, хоча iнодi їх ототожнюють.

Поняття методологiї - головне для кожної науки, тому що воно охоплює свiтогляд, фiлософськi та загальнотеоретичнi позицiї, якi значною мiрою впливають на розгляд конкретних проблем. Воно може бути теологiчним, позитивiстським, дiалектичним тощо. Вiд вибору тiєї чи iншої методологiчної бази iстотно залежать практичнi висновки рiзних галузей науки для суспiльного житгя.

Методологiя статистичної науки - це система принципiв наукового пiзнання, якi використовуються на шляху розумiння дiйсностi.

Статистика, як й iншi суспiльнi науки, своєю методологією вважає дiалектику Такий методологiчний пiдхiд обумовлює те, що статистична наука розглядає явища не iзольовано, а у взаємозв”язку i взаємообумовленостi, тобто у iх дiалектичному розвитку.

Методика статистичних дослiджень - це сукупнiсть способiв, заходiв, методiв, якi використовуються для збирання, обробки та аналiзу iнформацiї. При проведеннi рiзноманiтних статистичних дослiджень застосовуються й рiзнi методики.

Метод - це конкретний захiд або засiб, який застосовується для збирання, обробки та аналiзу статистичної iнформації. В статистицi на базi загальних принципiв дiалектичного методу розробленi такi специфiчнi методи: 1) масового статистичного спостереження; 2) групування; 3) табличний; 4) графiчний; 5) вiдносних величин; 6) середнiх величин; 7) iндексний; 8) кореляцiйний; 9) iншi математичнi методи, якi використовуються у рiзних галузях статистики для бiльш поглибленого вивчення взаємозв’язкiв рiзноманiтних явищ. Однак у правовiй статистицi вони мають обмежене використання, тому що процедура їх застосування є складною (для цього необхiдно використовувати закони вищої математики i теорiї iмовiрностей).

Метод статистичного спостереження - науково організоване збирання i реєстрацiя рiзних фактiв та явищ соцiального життя за iстотними ознаками по розробленим до початку спостереження документам первинного облiку.

Метод групування дає змогу видiлити в суспiльному дослiджуваному явищi найважливiшi типи, характернi групи та пiдгрупи за iстотними ознаками.

Табличний та графiчний методи - це способи рацiонального викладення наслiдкiв статистичного дослiдження.

Метод вiдносних величин дає змогу охарактеризувати кiлькiсне спiввiдношення рiзних суспiльних явищ, а також склад сукупностi.

Метод середніх величин дозволяє охарактеризувати типовий розмiр ознаки сукупностi в конкретних умовах простору i часу.

Індексний метод дає змогу охарактеризувати змiну рiвня суспiльного явища в часi, просторi чи порiвняно з плановим завданням, нормою або стандартом.

Кореляцiйний метод - це встановлення та обчислення щiльностi взаємозв’язку явищ суспiльного життя.

Усi цi методи застосовуються на рiзних етапах статистичного дослiдження. У деякiй навчальнiй лiтературi етапи i методи повнiстю спiвпадають. Ми вважаємо, що етапи значно ширше за методи статистики.

Етапи статистичного дослiдження - це послiдовнiсть проведення усiєї статастичної роботи. Вони пов”язанi мiж собою; кожний наступний починається пiсля закiнчення попереднього. Якщо на якомусь iз етапiв допущена помилка, то її дуже важко запобiгти на наступному етапi. Кожне статистичне дослiдження проходить такі етапи: 1) пiдготовчий; 2) статистичне спостереження; 3) зведення та групування даних статистичного спостереження; 4) аналiз статистичних даних та обчислення узагальнюючих показникiв; 5) науково-теоретичний аналiз; б) друкування зведених статистичних даних.

Пiдготовчий етап включає до себе вивчення проблеми дослiдження, розробку його напрямкiв, визначення понятiйного апарату та низку iнших питань методологiчного i матерiально-технiчного забезпечення дослiдження.

Статистичне спостереження охоплює безпосередньо збирання статистичної iнформацiї. Це етап планомiрного, систематичного, науково органiзованого збирання даних про явища суспiльного життя шляхом реєстрацiї їх iстотних ознак.

Етап зведення та групування даних статистичного спостереження полягає в пiдсумовуваннi даних статистичного спостереження в цiлому i по окремих групах, а також розробку систематизацiї та класифiкацiї дослiджуваних суспiльних явищ.

Етап аналiзу статистичних даних та обчислення узагальнюючх показникiв - це подальша обробка статистичних даних з метою виявлення i вимiрювання конкретного прояву закономiрностей i взаємозв’язкiв у дослiджуваних явищах i характеристики їх типових рис.

Етап науково-теоретичного аналiзу - це формування висновкiв та рекомендацiй вiдносно явищ суспiльного життя, що аналiзуються.

Етап друкування зведених статистичних даних - це заключний етап статистичного дослiдження, який включає до себе друкування наслiдкiв статистичного дослiдження на шпальтах перiодичних видань, у статистичних збiрниках та їх наукову iнтерпретацiю.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)