АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття та історія розвитку статистики

Читайте также:
  1. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  2. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  3. Адміністративні стягнення: поняття і види
  4. Аналіз та оцінка рівня економічного розвитку регіонів України
  5. Аналіз та оцінка рівня соціального розвитку регіонів України
  6. Аналіз технічного рівня розвитку виробництва
  7. Аналіз туристичного ринку та прогнозування його розвитку
  8. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті
  9. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  10. Бевзенко С.П. та інші. Історія української мови: Морфологія.-К.,1978.
  11. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  12. БІОЛОГІЗАТОРСЬКЇ ТА СОЦІОЛОГІЗАТОРСЬКІ КОНЦЕПЦІЇ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ. ПЕДОЛОГІЯ.

Поняття та історія розвитку статистики.

Предмет статистичної науки.

Поняття закону великих чисел. Динамічні і статистичні закономірності.

Методологія, методи та етапи статистичної науки.

Галузі статистичної науки.

Організація та функціонування органів державної статистики в Україні.

Поняття та історія розвитку статистики.

 

Термiн «статистика», уперше введений в науковий обiг нiмецьким вченим Г. Ахенвалем у 1749 р., в стимологiчному значеннi походить вiд латинського слова „status” (стан, становище). Спочатку цей термiн пов’язувався з системою фактiв, якi характеризували державний лад (вiд нього виникло iталiйське слово «держава»), причому без кiлькiсної характеристики цих фактiв. Потiм пiд ним стали розумiти всю сукупнiсть знань про державу.

Статистика виникла з потреб держави мати вiдомостi про чисельнiсть населення i його рух (наприклад, з IV в. до н.е., було вiдомо, що коли народжувалася людина, богинi Мiнервi пiдносилася мiра пшеницi, а коли помирала—мiра ячменю, а також про чисельнiсть вiйська або його зменшення внаслiдок битви (V в. до н.е.).

Вважається, що статистика як самостiйна галузь науки починає формуватися i розвиватися в серединi ХVІІ ст. в двох напрямках: описовому i математичному.

Описовий напрямок, або державознавство, виходив этого, що головним завданням статистики є систематизацiя та опис тих фактiв, якi визначають велич та могутнiсть держави. Основоположники описового напрямку - нiмецькi вченi Г. Конрiнг (1606-1681) i Г. Ахенваль (1719-1772). Представники цього напрямку найбiльшу увагу придiляли лише опису фактiв у виглядi мiркуванвя, краще чи гiрше в тiй чи iншiй краiнi в той чи iнший перiод. Вони недостатньо використовували числовi данi для аналiзу закономiрностей i взаємозв’язкiв мiж суспiльними явищами i тому цей напрямок став неперспективним для розвитку статистики як самостiйної галузi знання.

Математичний напрямок виник в Англiї i одержав назву полiтичної арифметики. Основоположником цього напрямку вважається В. Петтi (1623-1687), який замiсть словесних порiвнянь, похвал розвитку країни i абстрактних аргументiв, що характеризують тенденцiї змiни суспiльних явищ, пiдкрiплював свої висновки мовою чисел, ваги та мiри. Полiтична арифметика, таким чином, в цiлому вiрно визначила сутнiсть статистики, її завдання та значення.

Представники цього напрямку П. Зюсмiльх (1707. Зюсмiльх (1707н (1810-1858), Ф. Гальтон (1822-1911), К. Пiрсон (1857-1936), Р. Фiшер (1890-1962) та iншi зробили значний внесок у формування не тiльки демографiчної статистики, яку вони розвивали в першу чергу, а й усiєї статистики. Так, П. Зюсмiлъх на базi статистичного спостереження даних про населення нiмецьких земель, Голландії, Данiї, Швецiї та Швейцарiї дiйшов висновку, що iснують закономiрностi в складi населення, його мiграцiї, природного руху (народжуваностi та смертностi). Ще в ХVІІ ст. представниками полiтичної арифметики (Дюто, Карлi) були зробленi першi кроки на шляху до вивчення динамiки цiн за допомогою iндексiв.

Отже, державознавство i полiтична арифметика - два головнi напрямки поступового розвитку статистичної науки. В них один об’єкт дослiдження - суспiльство, але рiзнi методи - опис i математичне вимiрювання.

У ХIХ ст. повнiстю формується статистика як наука полiтико-економiчного напрямку. Одним iз її засновникiв вважається бельгiйський вчений А. Кетле (1796-1874). Його науковi працi, в першу чергу «Соцiальна фiзика», дали змогу, застосовуючи математику, вивчати закономiрностi суспiльного життя. Вiн звернув увагу на те, що методологiчна основа статистики - це вивчення явищ в масi. Це дозволило йому пiзнiше сформулювати закон великих чисел.

У сучасному розумiннi термiн «статистика» застосовується для характеристики статистичних даних, одержаних шляхом масових спостережень; статистичної практики, тобто дiяльностi статистичних установ; статистичних дослiджень, а також статистичної науки. Кожен з цих термiнiв вiдображає рiзнi сторони iснування статистичної науки. Таким чином, статистика - це самостiйна суспiльна наука, яка дослiджує суспiльнi та природнi явища для вивчення i підвищення якостi суспiльного життя.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)