АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розвиток прямого оподаткування в Україні

Читайте также:
  1. IV. ВПРАВИ НА РОЗВИТОК МОВЛЕННЯ
  2. Автономія в Україні. Конституційно-правовий статус Автономної Республіки Крим
  3. Азотной кислоты методом прямого синтеза
  4. Біоетика і становлення національної системи охорони здоров’я в Україні.
  5. В другій половині ХХ ст. розвиток неомарксизму був стимульований низкою чинників об“єктивного характеру.
  6. В каких плоскостях отличается соотношение зубных рядов при отогнатическом прикусе от прямого прикуса.
  7. Виникнення і розвиток економічної соціології
  8. Виникнення і розвиток криміналістики в світі і в Україні.
  9. Виникнення і розвиток криміналістики в світі і в Україні.
  10. Виникнення і розвиток теорії модернізації
  11. Виникнення й розвиток квантової фізики
  12. Виникнення та розвиток друкарства в Україні

МОН СПОРТУ ТА ОСВІТИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «КНЕУ ІМ.ВАДИМА ГЕТЬМАНА»

 

МІНІ-ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ: «Розвиток прямого оподаткування в Україні. Оподаткування доходів фізичних та юридичних осіб. Майнове оподаткування.»

 

Підготувала:

Студентка 3-го курсу

ФЕФ 317 група

Тимощук Анна

 

 

Київ 2011

План:

1) Розвиток прямого оподаткування в Україні.

2) Проблеми прямого оподаткування

3) Податок на прибуток юридичних осіб

- Хто є об’єктом оподаткування

- Проблеми

4) Податок на дохід юридичних осіб

- Хто є об’єктом оподаткування

- Проблеми

5) Висновки

6) Майнове оподаткування

- Недоліки майнового оподаткування

7) Податок на нерухомість фізичних та юридичних осіб

8) Висновки

Розвиток прямого оподаткування в Україні.

Податки поділяють на прямі і непрямі. Економічним критерієм поділу є кінцевий платник податків. Юридичним критерієм є платник у бюджет з позиції законодавства. Економічний і юридичний критерії не завжди співпадають, особливо у випадку непрямих податків. Економічно кінцевим платником прямих податків є той, хто отримує дохід, володіє майном, а кінцевим платником непрямих податків є споживач товару, тому іноді їх називають податками на споживання.

На сьогодні прямі податки - це обов'язкові платежі, які безпосередньо сплачуються платником до бюджету держави залежно від розміру об'єкта оподаткування (податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізичних осіб, податок на нерухомість, податок з власників транспортних засобів), причому сплата такого податку призводить до вартісного зменшення об'єкта оподаткування. Прямі податки вважаються більш соціально справедливими з погляду платоспроможності їх платників, оскільки об'єктом оподаткування є дохід або прибуток.

 

 

Як видно із таблиці, пряме оподаткування має переваги перед непрямим лише в контексті соціальної справедливості, але враховуючи той факт, що система оподаткування доходів фізичних осіб та прибутків підприємств в Україні здійснюється за фіксованими ставками, цей принцип також майже не реалізується. Проте прямі податки закріпилися в системі оподаткування і є бюджетоутворюючими податками, тобто їх відносний вклад у доходну частину бюджету є значним.

Проблеми прямого оподаткування:

по-перше, реформовано податок з доходів фізичних осіб у бік зменшення ставки, що сприятиме розширенню бази оподаткування та стимулюванню економічної активності платників, по-друге, внесено суттєві зміни з метою спрощення процедур адміністрування, по-третє, зменшено обсяг податкових пільг.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)