АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пит. 1. Поняття про внутрішню картину хвороби

Читайте также:
  1. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  2. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  3. Адміністративні стягнення: поняття і види
  4. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті
  5. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  6. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  7. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках
  8. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  9. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  10. Визначення поняття “медсестринська справа”.
  11. Виробничий процес: поняття та структура
  12. Вклад кибернетики в научную картину мира

Поняття внутрішньої картини хвороби (ВКХ) у середині ХХ ст. в науку ввів О.Р. Лурія (школа нейропсихології)

 

ВКХ відображає всі думки, переживання, почуття, які виникають у людини стосовно власного захворювання.

 

Рівні ВКХ:

1. Сенсорний рівень (рівень відчуттів):

- Відображає неусвідомлені відчуття, які відображають стан дискомфорту;

- Усвідомлення власних відчуттів і перетворення їх на ознаки хвороби.

2. Когнітивний рівень (рівень пізнання і розуміння) – для того щоб відчуття стали симптомами захворювання у свідомості повинна існувати когнітивна модель хвороби, на цьому ж рівні відбувається оцінка загрози хвороби для життя.

3. Емоційний рівень – емоційне ставлення до власного хворобливого стану може варіювати від анозогнозії до іпохондричних реакцій.

4. Мотиваційний рівень – відображає сутність, яку людина вкладає в свою хворобу. Здебільшого формується амбівалентне ставлення до захворювання = прагнення позбутися захворювання + отримати первинну та вторинну вигоду з нього.

 

Серед особистісних якостей здатних впливати на ПСР ставлять базові психологічні потреби людей: потреба в безпеці, в свободі та автономії, в успіху та ефективності у самовизначення та визнанні.

 

Психологічний захист – це здебільшого неусвідомлені психічні процеси, які виникають з метою позбавлення від фрустрації (психічний дискомфорт у вигляді напруги і тривоги пов‘язаний з незадоволенням потреб або конфліктів).

 

Форми і механізми психологічного захисту:

1. Витіснення – неусвідомлене переміщення неприйнятних переживань із свідомості на підсвідомий рівень (функціональна амнезія).

2. Проекція – приписування іншим неусвідомлених власних думок, почуттів тощо, які суб‘єкт не визнає в самому собі.

3. Ідентифікація – протилежна проекції.

4. Раціоналізація – прагнення логічно обґрунтувати та морально виправдати ті мотиви і вчинки істинні причини яких замовчуються.

5. Інтелектуалізація – надмірно «інтелектуальний» позбавлений емоційного переживання спосіб реагування на конфлікт.

6. Регресія – «з‘їзджання» з вже досягнутого рівня поведінки і особистісного реагування до раніше пройдених етапів, форм і способів поведінки.

7. Сублімація – заміщення або пере направлення напруги в інше русло.

8. Перенесення – ситуація пов‘язана з емоційною напругою переноситься на іншу.

9. «Втеча» - відмова від досягнення мети, неусвідомлене уникання будь-якими способами ситуації, яка викликає напругу.

10. Компенсації і гіперкомпенсація – це захист від тривоги викликаної наявністю у людини дійсного або уявного недоліку.

11. Руйнівність або агресія – активна атака на об‘єкт психічної травматизації або на його замісник. Дискредитація їх та обвинувачення.

 

Алексетимія (Сефлец «немає слів для виразу почуттів») – це психологічна характеристика, яка визначається наступними когнітивно-афективними особливостями:

1. Труднощі в ідентифікації та описі власних почуттів.

2. Труднощі у проведенні відмінності між почуттями і відчуттями, зниження здатності до символізування.

3. Фокусування більшою мірою на зовнішніх подіях чим на внутрішніх переживаннях.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)