АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Об’єкти патентного права

Читайте также:
  1. Бюджетное право как подотрасль финансового права.
  2. Виды источников уголовно-исполнительного права. Система уголовно-исполнительного законодательства.
  3. Вона не може залучити експерта самостійно через відсутність коштів чи з інших об’єктивних причин.
  4. Гідродинамічні об’єкти – джерела небезпечних факторів.
  5. Готовиться к лекции в среду, на тему: Финансовое право, как отрасль права.
  6. Гражданские правоотношения. Граждане как субъекты гражданского права.
  7. Держави - основні суб'єкти міжнародного права.
  8. Джерела банківського права.
  9. Джерела права.
  10. Джерела трудового права.
  11. До теми: ПОНЯТТЯ, ПРЕДМЕТ, ЗАВДАННЯ І СИСТЕМА КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА. ПРИНЦИПИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА
  12. Європейські системи приватного права.

Об’єктами патентного права є:

1) винахід;

2) корисна модель;

3) промисловий зразок.

А) Винахід. Відповідно до ст.1 ЗУ “Про охорону прав на винаходи і корисні моделі”, винахід – результат інтелектуальної діяльності людини в будь-якій сфері технології.

Винахід виступає результатом інтелектуальної, а точніше – творчої діяльності людини. Причому закон окреслює сферу такої творчості – будь-яка сфера технології.

При розкритті сутності поняття винаходу слід звернути увагу на наступні моменти.

По-перше, винахід завжди являє собою вирішення (рішення) певної задачі (проблеми). Сама по собі постановка задачі (проблеми) не є винаходом. Адже одну і ту ж задачу, як правило, можна вирішувати кількома засобами. Наприклад, для вирішення такої задачі, як переміщення людини в просторі, винайдено велику кількість пристроїв (велосипед, мотоцикл, ліфт, автомобіль, літак, корабель тощо). Тому винаходом в даному прикладі буде кожен конкретний пристрій, а не абстрактна ідея «створення пристрою для переміщення людини в просторі».

По-друге, винаходом є не будь-яке, а лише технічне (технологічне) вирішення задачі. Наприклад, новий метод розв’язання лінійного рівняння не може бути винаходом через те, що в даному випадку має місце вирішення задачі іншими, ніж технічні (технологічні), засобами. Хоча, наприклад, в Україні видаються патенти на способи діагностики та лікування захворювань, способи вирощування сільськогосподарських культур, які, загалом, не носять технічного характеру.

По-третє, винахід повинен вирішувати певну утилітарну задачу. Остання не обов’язково має носити технічний (технологічний) характер. В даному випадку важливо інше – винахід завжди спрямований на вирішення певної задачі, що виникла в тій чи іншій сфері практичної діяльності людини. Так, не можна вважати винаходом відкриття γ–променів, оскільки це само по собі не вирішує ніякої утилітарної задачі.

Винахід для одержання правової охорони повинен відповідати встановленим у законі умовам. У цьому аспекті можна сказати, що поняття «винахід» і «винахід, якому може бути надано правову охорону» не є тотожними. Відповідно до ст.6 Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», правова охорона надається винаходу, який:

1) не суперечить публічному порядку, принципам гуманності і моралі;

2) відповідає умовам патентоздатності.

До умов надання винаходу правової охорони віднесено також відповідність винаходу умовам патентоздатності. В законодавстві визначено три умови патентоздатності винаходу:

- новизна;

- винахідницький рівень;

- промислова придатність.

Б) Корисна модель як об’єкт права інтелектуальної власності є досить близькою до винаходу (тому корисну модель іноді називають «малим винаходом»). ЗУ “Про охорону прав на винаходи і корисні моделі” закріплює єдине визначення винаходу і корисної моделі – результат інтелектуальної діяльності людини у будь-якій сфері технології. Інститут корисної моделі запроваджується для охорони об’єктів, які за своїм внеском у рівень техніки є менш значимими за винаходи. Тому для корисних моделей передбачається спрощена, порівняно з винаходом, процедура одержання охоронного документа і коротші строки охорони.

Відмінність між винаходом і корисною моделлю проявляється у неоднаковому колі умов патентоздатності. Законодавством передбачено дві умови патентоздатності корисної моделі:

1) новизна;

2) промислова придатність.

Тобто для корисної моделі, на відміну від винаходу, не передбачається така умова патентоздатності, як винахідницький рівень.

В) Промисловий зразок – це результат творчої діяльності людини в галузі художнього конструювання (ст.1 ЗУ “Про охорону прав на промислові зразки”). Якщо винахід і корисна модель є (технічними) технологічними рішеннями, то промисловий зразок являється дизайнерським рішенням. Художнє конструювання (дизайн) – вид художньої діяльності з проектування промислових виробів, які мають естетичні властивості.

У промисловому зразку має місце поєднання художнього (зовнішня форма виробу) і конструктивного (технічне виконання виробу) елементів. При цьому, не може бути промисловим зразком форма виробу, яка обумовлена суто технічними (функціональними) потребами (наприклад, форма цвяха, гайки, шурупа, якщо вони не мають художнього виконання).

Для того, щоб промисловому зразку могла бути надана правова охорона, він повинен відповідати таким умовам:

1) не суперечити публічному порядку, принципам гуманності і моралі;

2) відповідати умові патентоздатності.

Як і для винаходів та корисних моделей, законодавство висуває вимогу, щоби промисловий зразок не суперечив публічному порядку, принципам гуманності і моралі. Тому не можуть одержати правову охорону, наприклад, малюнок чи форма (їх поєднання), що містять елементи порнографії, нецензурні слова тощо.

Умовою патентоздатності промислового зразка є його новизна.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)