АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливі ознаки національної економіки

Читайте также:
  1. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  2. Біоетика і становлення національної системи охорони здоров’я в Україні.
  3. Властивості і ознаки документів
  4. Галузі економіки
  5. Головні причини регіоналізації та глобалізації світової економіки
  6. Господарські правові відносини, їх ознаки та види
  7. Державне програмування та прогнозування економіки.
  8. ДЖЕРЕЛА ЗАГРОЗ ОБ’ЄКТУ ЕКОНОМІКИ
  9. екст і його ознаки
  10. Етнопедагогіка - основа сучасної національної системи виховання
  11. Загальна характеристика злочинів проти основ національної безпеки України
  12. ЗАГАЛЬНІ СКАРГИ ТА ОЗНАКИ ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ

Господарська система, що склалася історично в певних територіальних (національних) межах, має назву "національна економіка ‘'. Формування і функціонування національної економіки регламентується конституцією держави і створеними на її основі за­конами, що регулюють господарську діяльність загалом і діяль­ність сфер, галузей, регіонів.

* Національна економікаконституційне, економічно та організаційно єдина система взаємопов'язаних галузей і сфер діяльності людей, що характеризується відповідною пропорційністю, взаємозумовленим розміщенням на обмеженій дер­жавними кордонами території.

З міжнародним поділом праці сформувалися міжнародні ринки, покупцями і продавцями на яких є передусім окремі країни. Види продукції, які вони поставляють на ці ринки, дають уявлення про їхню національну економіку, її структуру й обсяги виробництва, якість і цінність її продукції. Тим, наскільки економічна система задовольняє потреби країни і наскільки її продукція потрібна іншим країнам, визначаються місце і роль конкретної країни у світово­му господарстві.

Національна економіка виникає і розвивається на основі:

- поглиблення суспільного, зокрема територіального, поділу праці, що зумовлює виникнення різноманітних видів діяльності, спеціалізацію територій;

- формування міцних централізованих держав.

За таких умов народне господарство з часом перетворюється на національний комплекс — територіальне утворення, в якому всі компоненти економічного життя (підприємства, галузі, окремі ре­гіони) функціонують як єдиний організм, що забезпечує матеріальні й духовні потреби суспільства.

Сучасну національну економіку характеризують такі групи ознак: - ознаки національного суверенітету; -ресурсо-виробничі; -господарсько-організуючі; -товарообмінні.

* Ознаки національного суверенітету. Визначають здатність суспільно-господарської системи до самоорганізації, до реалізації себе як суб'єкта міжнародних рівноправних партнерських господарських та інших зв'язків.

До них належать: - суверенітет і недоторканність території державного утворення; - суверенітет законотворчості і чин­ності правових актів на державній території; - суверенітет на­ціональної внутрішньої і зовнішньої політики; - суверенітет су­спільно-культурної ідеології; суверенітет господарської діяльності.

* Ресурсо-виробничі ознаки. Відображають передусім потен­ційні можливості виробничої діяльності, структури виробництва, йогоспеціалізації і охоплюють: людський потенціал; науковий і техніко-технологічний потенціал; природно-ресурсний потенціал.

Людський потенціал визначається чисельністю населення пра­цездатного віку, його професійною структурою, кваліфікаційним рівнем, освітою, станом здоров'я тощо; науковий і техніко-технологічний — станом розвитку науки, впровадженням наукових розробок у виробництво, створенням нових видів машин і техно­логій; природно-ресурсний — географічним розміщенням країни, наявністю природних сировинних ресурсів, рівнем їх освоєння і переробки.

* Господарсько-організуючі ознаки. Євизначальними серед ін­ших груп ознак. Вони виявляються у наявності економічного меха­нізму, що визначає рівень поєднання людського потенціалу з при­родно-ресурсним і техніко-технологічним потенціалами, який за­лежить від узгодження приватних, колективних і суспільних інте­ресів, системи стимулів виробництва і праці тощо.

Інфраструктура економічного механізму є така: правова сис­тема (закони про власність, підприємництво та ін.); система стимулювання виробництва і праці; фінансово-кредитна система (фінанси держави, підприємств, населення, національна гро­шова одиниця, система банків (національного і комерційних), по­даткова система); митна система; система управління і регу­лювання (макроекономічна, регіональна, мікроекономічна).

* Товарообмінні ознаки. Виявляються через розвинуту систе­му внутрішніх ринків і спроможність товарів і послуг завойовувати світові ринки. Для функціонування ринку потрібні: товар В = Qц (пропозиція), де Q — фізична кількість товару і послуг; ц — ціна одиниці товару і послуги; гроші— Г, тобто попит або грошовий оборот, необхідний для купівлі товару Оц. Рівняння ринку з урахуванням натурально-вартісної кількості товару Оц і грошового обороту Г є таке:

Qц

Згідно з ним вартість товарної маси дорівнює вартості грошового обороту. Процес купівлі-продажу є відношенням:

Q=Г/ц.

Він виражає наявність встановлених мінових відносин, тобто відносин між людьми з приводу обміну товару на гроші і грошей на товар.

Ознаки національної економіки є показниками самоорганізації суспільства, зокрема щодо державотворення, економічної системи, економічної і соціальної політики та ін. Структура і динаміка виробництва, товарообмін на внутрішньому і зовнішньому ринках, бюджет країни і доходи населення — головні критерії, за якими оцінюють стан самодостатності національної економіки.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)