АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація фізкультурних свят

Читайте также:
  1. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  2. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  3. Бюджетна система України та бюджетна класифікація
  4. Види документів та їх класифікація.
  5. Види документів та їх класифікація.
  6. Види і класифікація економічних наук
  7. Види комерційних банків. Визначення банківських операцій та їх класифікація
  8. Види кредитів, їх класифікація та економічна характеристика
  9. Види мислення, їх класифікація
  10. Види підприємств та їх класифікація. Об’єднання підприємств
  11. Державний бюджет України. Склад і структура його доходів та видатків. Бюджетна класифікація
  12. Державний кредит та державні запозичення, їх класифікація

Аналіз науково-методичної літератури з організації фізкультурних свят з дошкільниками дозволяють сформулювати основні підходи до їх класифікації.

У ході будь-якого свята здійснюється комплексне рішення цілого ряду завдань, сприяють гармонійному розвитку дитини, але одночасно ставиться головне завдання, в відповідно до якої підбирається тематика і зміст, визначаються методи та прийоми роботи.

1. За домінуючою завданню вважаю за доцільне виділити наступні свята.

Формувати здоровий спосіб життя. Це тематичні свята типу В«Сонце, повітря і вода - наші вірні друзіВ», В«День здоров'яВ» (додаток 4), В«Свято чистьохВ», В«Пригоди НеболейкіВ», « гостях у АйболитаВ» і т.п. Правильно підібрані тематичні рухливі ігри та вправи у поєднанні з текстом, поєдинки дітей з ворогами здоров'я (лінь, обжерливість, страхи і т.п.) дозволяють формувати позитивне ставлення до загартовування, фізкультури, гігієнічним процедурам, режиму дня.

Виховувати стійкий інтерес до фізкультури і спорту, до особистих досягнень, до спортивних подіям нашої країни і всього світу. Характерними особливостями цих свят є включення в їх програму ігор з елементами командного та особистого змагання та естафет. Важлива роль відводиться також підбору пізнавального матеріалу, спрямованого на систематизацію знань дітей про види спорту, олімпійському русі, російських спортсменів і т.п. Тематика таких свят різноманітна: «Олімпійці серед нас», «Подорож в Спортландія», «Веселі старти».

Мета фізкультурного дозвілля (розваги) побави дітей, доставити їм задоволення. Це штучно створені свята-розваги з метою створення гарного настрою від ігор, атракціонів, спільної з дорослими діяльності, музичного супроводу, забавних атрибутів і т.п.

Розвивати творчу активність, ініціативу, комунікативні здібності. Добре продумана мотивація дій (надання допомоги героям, пошук скарбу, демонстрація своєї видали і гарту), взаємопов'язані завдання-випробування роблять це свято досить привабливим для дітей 6-7 років. Їхня діяльність у цьому випадку менш регламентована: вони самі знаходять вихід із критичної ситуації, вступають в протиборство з силами зла, стихією природи, сюрпризами погоди. Тематика визначається інтересами дітей і можливостями дорослих. Це «Юні Робінзони», «Космічні пригоди», «У підводному царстві», «Рятувальники», «Сигнал SOS прийнятий».

Демонструвати спортивні досягнення. Таке свято зазвичай поєднується з підсумковими подіями в житті дітей: закінчення навчального року, випуск з дитячого садка («Якими ми стали», «Вирастайка») - або сезонними змінами: кінець зими, літа («Лижні змагання», «Велосипедні гонки», «Свято русалок»).

Виховувати інтерес до народних традицій. Ці фольклорні по тематиці і змісту свята проводяться у відповідності з християнським календарем (Різдво, Масляна, Сороки, Трійця). Вони складаються на доступному дітям матеріалі з використанням народних ігор, забав, хороводних танців, пісень, атрибутів національного одягу, інвентарю.

Формувати пізнавальну активність. Мета - розширювати і систематизувати знання в області екології, географії, астрономії, літератури, основ безпечної життєдіяльності і т.д. У такі свята включаються змагання ерудитів (юних астрономів, екологів, знавців правил дорожнього руху і т.п.): вікторини, розгадування кросвордів, відгадування загадок і т.п. Знання та вміння дітей перевіряються при вирішенні соціально значущих проблемних завдань: як врятувати Землю від екологічної катастрофи; як налагодити контакт з позаземними цивілізаціями; як освоїти правила безпечної життєдіяльності. Подорожуючи з епохи в епоху, по різних континентах, діти отримують елементарні представлення в області географії, історії, природознавства та інших наук.

Виховувати моральні якості. Такі свята особливо значущі для різновікових і різностатевих колективів, в яких створюються сприятливі умови для формування дружніх відносин між дітьми і гуманного ставлення до всього живого. Ігрова діяльність, спрямована на формування готовності і умінь прийти один одному на допомогу або виручити з небезпечної ситуації, є неодмінним компонентом змісту цих свят. Як правило, їх сюжет розвивається у двох напрямках: з одного боку, всі діти об'єднуються однією метою (допомогти який потрапив у біду герою-персонажу, вступивши в протиборство з силами зла), з іншого - діти діляться звичайно на дві і більше команд (моряки-мандрівники і аборигени, земляни і прибульці, люди, тварини і птиці) і включаються у спільну боротьбу із загальними ворогами (зло, страхи, жорстокість, заздрість).

2. За руховому змістом свята діляться наступним чином:

- Комбінований. Будується на основі поєднання різних видів фізичних вправ: гімнастики, рухливих і спортивних ігор, спортивних вправ. Його перевагою є можливість залучення дітей 5-7 років до змагальної діяльності з елементами спорту, а молодших і середніх дошкільнят - до виконання найпростіших гімнастичних вправ і участі в рухливих іграх і забавах.

- На основі спортивних ігор (Проведення між паралельними групами чемпіонату з футболу, баскетболу, хокею і т.д.). Таке свято можна організувати в тому випадку, якщо діти досить добре володіють технікою гри і знайомі з її правилами. Щоб залучити до участі в ньому всіх дітей, можна в перервах між таймами організувати танцювальні виступи дівчаток та ігри для вболівальників. Якщо рівень рухової підготовленості дітей недостатньо високий, то свято У зміст Це найбільш поширений вид свята.

 

7. В залежності проведенні фізкультурних свят у літній час на відкритому повітрі. У цих умовах можливе включення в зміст свята масових виступів дітей, вимагають великого вільного простору, ігор-естафет з бігом, стрибками з місця і розбігу, метанням у ціль і на дальність, вправами в рівновазі в різних умовах, а також завдань, що виконуються на велосипедах, самокатах, елементів спортивних ігор (баскетбол, бадмінтон, футбол), веселих атракціонів (Біг зі зв'язаними ногами в парах, перетягування канату та ін).

Своєрідно зміст фізкультурного свята на воді - в басейні. В ході його діти показують свої уміння у виконанні підготовчих до плавання вправ (ковзання, Спливання, занурення у воду з головою, стрибки у воду та ін), плаванні з підтримуючими предметами і без них. При цьому широко включаються різноманітні ігри, атракціони у воді і біля води. При складанні сценарію фізкультурного свята, незалежно від того, де і в яких умовах він проводиться, слід прагнути до того, щоб його зміст був різноманітним, цікавим, створювало можливість активної участі всіх груп дітей, приносило радість і задоволення не тільки дітям - учасникам свята, але і глядачам, дітям та дорослим, запрошеним на свято гостям.

При розробці сценарію фізкультурного заходу необхідно дотримуватися певного порядку розташування матеріалу. Цьому допоможе наведена нижче приблизна схема побудови:

1. Відкриття свята, парад учасників.

2. Показові виступи груп, команд, зведені гімнастичні вправи.

3. Масова частина свята за участю всіх дітей та присутніх гостей в іграх-атракціонах.

4. Закінчення свята, підведення підсумків, нагородження, закриття свята.

Поданий комісією сценарій обговорюється на виробничій нараді співробітників дошкільного закладу. В ході обговорення вносяться доповнення, поправки, даються рекомендації щодо уточнення змісту та оформленню. Зі змістом сценарію знайомлять батьків, шефів, які безпосередньо будуть зайняті в яких номерах святкової програми, а також людей, зайнятих підготовкою місць проведення ігор, естафет, оформленням приміщення, ділянки дитячого саду, стадіону, басейну та інших споруд, приготуванням костюмів, посібників, прикрас.

Остаточне затвердження сценарію проходить на педагогічній раді колективу дошкільного установи приблизно за три тижні до проведення свята, коли будуть визначені кількість учасників, основні номери, підготовленість дітей. Тут же стверджується ведучий свята.

Підготовка дітей. Вся підготовча робота з дітьми в групах повинна вестися поступово. Вихователь чи інструктор з фізкультури систематично проводить з дітьми все передбачені програмою форми роботи та види занять з фізичної культури. Певні види фізичних вправ та ігор, включені в зміст свята, засвоюються дітьми поступово на фізкультурних заняттях, повторюються на ранковій гімнастиці, прогулянці шляхом організації рухливих і спортивних ігор. Все це робиться з метою фізичного розвитку дітей, удосконалення їх рухових навичок, виховання фізичних якостей. Не слід розучувати з дітьми; конкретні ігри, вправи, естафети, які увійдуть до програми свята. Окремі їх елементи, у вигляді завдань, доцільно виконувати на навчальних заняттях, прогулянці, але з іншими посібниками та в інших умовах. Так, в процесі індивідуальної роботи, що проводиться інструктором з фізкультури або вихователем, діти вправляються в різних діях з м'ячем - відбиванні, веденні, передачі м'ячі, одне з цих дій буде включено в естафету під час свята. Вправи в рівновазі доцільно виконувати в різних умовах: на землі, колоді, кубі, вузької рейці. В естафеті діти легко впораються із завданням пробігти по містку, дошці.

Підготовку до фізкультурному свята слід вести так, щоб не було необхідності в неодноразових масових репетиціях.

Слід особливо уважно поставитися до відбору музичних творів. Для відкриття свята підбирається виразна урочиста музика, для параду - бадьорий марш. Музичний супровід різних виступів повинне відповідати їх характером: виконання загальнорозвиваючих вправ супроводжується ритмічною, плавною музикою, ігри-атракціони - веселою, бадьорою. Музичного керівника доручається підібрати пісні, танці, музичні твори, розучити їх, при необхідності зробити запис окремих музичних фрагментів, забезпечити своєчасну трансляцію їх по ходу свята.

Оформлення свята. Група, відповідальна за художнє оформлення місць проведення свята (фізкультурного залу, фізкультурної майданчики, басейни, території дитячого саду), повинна прагнути до того, щоб вся навколишня обстановка викликала у дітей піднесений настрій і радісне очікування свята.

У приміщенні дитячого саду і на ділянці влітку розвішуються гірлянди, кулі, різнокольорові прапорці, картинки, плакати зі спортивною тематикою. Територія ділянки заздалегідь приводиться в порядок - поливаються зелені насадження, прибираються, посипаються піском доріжки, на майданчику красиво розташовуються посібники та іграшки.

У зимовий час ділянку прикрашається сніговими фігурами добре знайомих дітям тварин, персонажів казок (Зайця, лисиці, ведмедя та ін), розчищаються від снігу доріжки, заливаються каток, доріжки для ковзання, наводяться в порядок снігові споруди (гірки, вали і лабіринти), прокладається лижня. Місця виступів дітей взимку прикрашаються кольоровими прапорцями, крижинками, серпантином, мішурою.

В обов'язки відповідальних за художнє оформлення входить підготовка оголошень для батьків, святкових плакатів, транспарантів, запрошень для шефів, гостей свята.

Готуючись до фізкультурному заходу, одним із завдань якого є виявлення динаміки розвитку рухових вмінь і фізичних якостей дітей за рік, бажано підготувати стенд (у старших вікових групах) з описом відомостей про навички і уміннях, видах випробувань на початковій ступені, що може служити певним перспективним орієнтиром у роботі зі старшими дітьми, а також націлити увагу дорослих на завчасну і систематичну підготовку до освоєння програми в частині фізичної підготовки дітей.

У святковому оформленні приміщення, території дитячого садка разом із вихователями і батьками активну участь беруть діти. На заняттях з образотворчого мистецтву (малювання, аплікація) старші дошкільнята можуть виконати різні поробки (ліхтарики, різнокольорові прапорці, прикрасити емблеми, значки) для прикраси фізкультурної майданчики і гімнастичного залу. Діти надають допомогу вихователю в підготовці посібників і фізкультурного інвентарю, прибирання ділянки, виготовленні костюмів для окремих персонажів, спорудженні будівель зі снігу.

Суддівство. Особлива увага приділяється підготовці суддів (журі). До складу суддівської колегії входять завідувач, старший вихователь, вихователі груп, що беруть участь у святі, батьки, виявляють інтерес до фізкультури і спорту. На раді суддівської колегії (нараді) слід обговорити вимоги до виконання різних номерів свята, визначити критерії оцінки з урахуванням вікових особливостей учасників. Як показує практика роботи, найбільш правильною є оцінка досягнень дітей не за бальною системою, а за якістю виконання різноманітних рухових дій, включених в програму заходи, а також прояву фізичних якостей - швидкості, спритності, гарної координації рухів і орієнтування в просторі. Члени суддівської колегії повинні бути уважними, доброзичливими, об'єктивними. При підбитті підсумків, аналізі досягнутих результатів в командних змаганнях, іграх-естафетах необхідно враховувати індивідуальні дані і можливості кожного, відзначати старанність, чесне виконання правил дітьми. Важливо дбати про підтриманні дружніх стосунків у колективі, попереджувати випадки неповаги, недоброзичливого відношення до товариша, зазнайство.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)