АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СЛОВА ЗАРАТУСТРИ

Читайте также:
  1. V. УЧЕБНЫЙ СЛОВАРЬ ДИСЦИПЛИНЫ
  2. Автоматизация звука в слогах и словах.
  3. Акцентная структура слова в русском языке. Система акцентных противопоставлений. Функции словесного ударения.
  4. Акцентная структура слова в русском языке. Функции словесного ударения.
  5. Алфавіт, слова, ідентифікатори, роздільники, лексеми
  6. В каком ряду расположены слова, в которых все согласные звуки звонкие?
  7. Вивчіть нові слова та прочитайте текст.
  8. Вивчіть нові слова та прочитайте текст.
  9. Виды словарных работ
  10. Виникнення та походження слова «нотаріус» та «нотаріат».
  11. Вправа 13. Підберіть слова, які можуть вживатися з поданим
  12. Вправа 17. Прочитайте та перекладіть додатковий текст, використовуючи слова та словосполучення, подані нижче.

ПРО ТРИ ПЕРЕТВОРЕННЯ ДУХУ

Назву я вам три перетворення духу: як дух стає верблюдом, левом верблюд і, нарешті, дитиною лев. Однак у найсамотнішій пустелі стається друге перетворення: дух обертається тут у лева, він хоче здобути собі свободу і панувати у власній пустелі. «Всі цінності вже створені, і кожна створена цінність — це я сам. Воістину, «Я хочу» не сміє більше існувати!» Так каже дракон. Щоб здобути свободу, а також священне «ні» навіть перед обов'язком,— для цього, брати мої, потрібен лев. Дитина — це невинність і забуття, новий початок, гра, колесо, що крутиться само собою, перший порух, свята згода з усім.

ПРО КАФЕДРИ ЧЕСНОТ

Заратустрі похвалили одного мудреця, що вмів добре говорити про сон та доброчесність; І так казав мудрець:

— Шаноба й сором перед сном! Це передусім! І обминайте тих, хто спить погано й уночі не склеплює очей! Десять разів ти мусиш за день перебороти самого себе: це викличе добру втому, це — мак душі. Десять разів ти мусиш помиритися сам із собою, бо переборення — це прикрість, і погано спить непомирений. Мир із Богом і сусідом — цього вимагає добрий сон. А ще живи в мирі з сусідським чортом! Цього вимагає добрий сон. Так Заратустра мудреця того слухав і сміявся в душі. І сказав він до серця свого: — Дурнем здається мені цей мудрець із його сорока думками. Та я вірю, що він розуміється добре на сні.

ПРО ТИХ, ХТО ВІРИТЬ У ПОТОЙБІЧНИЙ СВІТ

П'янка це радість для страдника — відвернути погляд він страждань своїх і забутися. Як п'янку радість і самозабуття я сприймав колись світ. Таким я сприймав колись світ. Що ж сталося, брати мої? Я переборов себе, стражденного. Так я кажу тим, хто вірить у потойбічний світ. Страждання і неспроможність — ось що сотворило всі потойбічні світи, а також ота куца безумність щастя, що її зазнає лише найстражденніший. Я навчаю людей: не ховати більше голови у пісок небесних речей, а нести її вільно.

ПРО ТИХ, ХТО ЗНЕВАЖАЄ ПЛОТЬ

До тих, хто зневажає плоть, хочу я мовити слово своє. Не переучуватись і переучувати мають вони, а лише розпрощатись із власною плоттю — отож, заніміти. «Я — плоть і душа»,— так каже дитина. І чом би не брати прикладу з дітей? Та пробуджений, навчений мовить: — Я — тільки плоть і ніщо інше, а душа — просто слово для означення чогось у плоті. Плоть — це великий розум, множинність з однією суттю, війна і мир, отара й пастух. Твій невеличкий розум — теж знаряддя твоєї плоті. За твоїми думками і відчуттями, брате мій, стоїть могутній повелитель, незнаний мудрець — його звати «саме». У твоїй плоті живе він, він і є твоя плоть.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)