АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Формування і розподіл прибутку підприємств

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. IV. Формування навчальних умінь та навичок
  3. V. Формування навчальних умінь та навичок.
  4. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  5. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  6. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  7. Акціонерний капітал та акціонерні підприємства
  8. Аналіз небезпеки підприємства
  9. Аналіз та оцінка маркетингових можливостей підприємства. Використання матриці Ансоффа.
  10. Аналіз фактів травматизму підтверджує вирішальну роль людини у створенні передумов формування травмонебезпечних ситуацій.
  11. Аналіз факторів, що впливають на цінову політику підприємства
  12. Банківське кредитування підприємств

План

1. Види прибутку підприємства, порядок його формування і розподілу

2. Планування валового прибутку підприємства

3 Суть і методи обчислення показників рентабельності

 

1. Прибуток підприємства є частиною його чистого доходу, що залишається після вирахування із суми доходів підприємства суми пов'язаних з ними витрат.

Прибуток також розглядають як частину чистого доходу підприємства, отриманого на вкладений капітал, що характеризує його винагороду за ризик підприємницької діяльності.

Податковий прибуток (об’єкт оподаткування) – це сума прибутку підприємства, визначена за податковим законодавством (згідно з Податковим Кодексом України), який є об’єктом оподаткування за звітний період

Податковий прибуток (об’єкт оподаткування податку на прибуток) розраховується за формулою:

Оо = Дв – (Вв + А),

де

Оо – об’єкт оподаткування податку на прибуток (податковий прибуток), грн;

Дв – скориговані валові доходи підприємства за звітний період, грн;

Вв – скориговані валові витрати підприємства за звітний період, грн;

А – сума нарахованої за звітний період амортизації основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних активів, грн.

Обліковий прибуток – це сума прибутку до оподаткування, визначена в бухгалтерському (фінансовому) обліку, яку записують у Звіті про фінансові результати підприємства за звітний період

Розрізняють такі види облікового прибутку підприємства:

¡ валовий прибуток від реалізації продукції, робіт, послуг;

¡ прибуток від операційної діяльності;

¡ прибуток від звичайної діяльності до оподаткування;

¡ прибуток від надзвичайних подій

В процесі розподілу виділяють:

¡ прибуток від звичайної діяльності;

¡ чистий прибуток;

¡ нерозподілений прибуток

Валовий прибуток підприємства – це прибуток від основної діяльності, тобто прибуток від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

Його визначають відніманням від суми чистого доходу підприємства собівартості реалізованої продукції

Чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) обчислюють зменшенням суми доходу (виторгу) від продажу продукції на суму акцизного податку, податку на додану вартість тощо.

Собівартість реалізованої продукції включає

l прямі матеріальні витрати,

l витрати на оплату праці,

l інші прямі виробничі витрати,

l загальновиробничі витрати.

Прибуток від операційної діяльності визначається як алгебраїчна сума валового прибутку (прибутку від основної діяльності), іншого операційного доходу та операційних витрат підприємства за звітний період

Інші операційні доходи -це доходи від операційної оренди активів, від операційних курсових різниць, відшкодування раніше списаної на збитки безнадійної дебіторської заборгованості, доходи від реалізації оборотних активів (крім фінансових інвестицій) тощо

Операційні витрати – це:

¡ адміністративні витрати (витрати на обслуговування і управління підприємством),

¡ витрати на збут (витрати пов’язані з реалізацією продукції)

¡ інші операційні витрати (собівартість реалізованих підприємством виробничих запасів, суми сумнівних (безнадійних) боргів, втрати від знецінення запасів, втрати від операційних курсових різниць, визнані підприємством економічні санкції, відрахування для забезпечення наступних операційних витрат, що виникають в процесі операційної діяльності підприємства, окрім витрат, що включаються до собівартості продукції, товарів, робіт, послуг).

Прибуток від звичайної діяльності до оподаткування (ПЗвД) розраховується як алгебраїчна сума прибутку від операційної діяльності підприємства ОД), його доходу від участі в капіталі УК), суми інших фінансових доходів ФІ) та суми інших доходів підприємства ПІ) і суми втрат підприємства від участі в капіталі УК), а також його фінансових Ф) та інших витрат (ВІ):

ПЗвД=(ПОДУКФІПІ)-(ВУКФІ)

Дохід від участі в капіталі включає дохід підприємства отриманий від його інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні підприємства, облік яких ведуть методом участі у капіталі.

Втрати від участі в капіталі –це сума збитків, спричинених інвестиціями в асоційовані, дочірні або спільні підприємства, облік яких ведуть методом участі в капіталі

Інші фінансові доходи підприємства -це доходи отримані ним у формі дивідендів, відсотків та інших доходів від фінансових інвестицій (крім доходів, які облікуються за методом участі у капіталі).

Фінансові витрати підприємства -це витрати на сплату процентів та інших витрат підприємства, пов’язаних із залученням позикового капіталу

Інші доходи підприємства -це доходи від реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів і майнових комплексів, доходи від неопераційних курсових різниць та інші доходи, які виникають в процесі звичайної діяльності та не пов’язані з операційною діяльністю підприємства

Прибуток від надзвичайних подій – це прибуток від подій, що є надзвичайними у операційній, фінансовій та інвестиційній діяльності підприємства.

Прибуток від надзвичайних подій розраховують як різницю між надзвичайними доходами (відшкодування збитків від надзвичайних подій, відшкодування витрат та попередження втрат від надзвичайних подій тощо) та надзвичайними витратами (втрати від стихійного лиха, пожеж, техногенних аварій, включаючи витрати на здійснення заходів, пов’язаних із запобіганням та ліквідацією наслідків таких подій)

Прибуток від звичайної діяльності – визначається як різниця між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування та сумою податку з прибутку.

Ставка податку на прибуток 19% (з 1.01.2013 до 31.12.2013)

Чистий прибуток підприємства – розраховують як алгебраїчну суму прибутку від звичайної діяльності, надзвичайного прибутку та податку з надзвичайного прибутку.

Тобто, чистий прибуток – це сума прибутку підприємства після сплати податку на прибуток

Прибуток нерозподілений –це частина чистого прибутку підприємства, що залишається після його розподілу та використання на інвестиційні потреби, формування внутрішніх цільових грошових фондів чи безпосередньо на фінансування поточних витрат.

 

Порядок формування і розподілу прибутку підприємства

 

Розподіл прибутку підприємства здійснюють у два етапи:

1. Прибуток розподіляють між підприємством і державою у формі сплати податку на прибуток.

2. Розподіляють прибуток, що залишається після сплати податків, - чистий прибуток. Чистий прибуток можна використовувати:

-для створення фонду виплати дивідендів та виплат учасникам;

-поповнення резервного фонду;

-поповнення статутного капіталу;

-здійснення інвестицій;

-формування інших цільових фондів;

-для покриття поточних витрат

 

2. Прибуток від основної діяльності підприємства (валовий прибуток) формується в результаті продажу продукції, реалізації виконаних робіт чи наданих послуг.

Його сума залежить від двох чинників:
1)обсягу продажу (чистого доходу);
2)собівартості реалізованої продукції, робіт або послуг.

Формування валового прибутку підприємства від реалізації продукції товарів, робіт і послуг (прибуток від основної діяльності)

 

 

Собівартість продукції, робіт, послуг – це виражені у грошовій формі поточні витрати підприємства на їх виробництво (виконання).

Склад і порядок калькулювання витрат, які включають до собівартості продукції (робіт, послуг) регулюються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 «Витрати».

Прямі матеріальні витрати -це вартість сировини та основних матеріалів, купівельних напівфабрикатів і комплектувальних виробів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат

До складу прямих витрат на оплату праці включають заробітну платню та інші виплати робітникам, зайнятим у виробництві продукції, виконанні робіт або наданні послуг, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат.

До складу інших прямих витрат належатьусі інші виробничі витрати, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат, зокрема відрахування на соціальні заходи з прямої заробітної плати, плата за оренду земельних і майнових паїв, втрати від браку, що відповідають вартості остаточно забракованої продукції та витрати на виправлення браку по конкретній продукції.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)