АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Переписи населення

Читайте также:
  1. Відтворення населення та його регіональні особливості
  2. Диференціація доходів населення і її раціональні межі
  3. Етнічний склад населення та його територіальні особливості
  4. Зайнятість населення і її регулювання в сучасних умовах
  5. Заняття №2 (здоров’я населення)
  6. Заселення території України первісними людьми. Їх перші стоянки. Культура населення України в епоху палеоліту.
  7. ІІІ. ПРИНЦИПИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ НАСЕЛЕННЯ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  8. Категорії населення із підвищеним ризиком захворювання на ТБ
  9. Категорії населення, що враховуються при переписах
  10. Методи мотивації економічної активності населення
  11. Міграція населення та її види
  12. Міське і сільське населення

ПИТАННЯ ДО ТЕМИ ТА ОСНОВНІ ТЕРМІНИ

1. Джерела даних про населення

2. Переписи населення

2.1 Категорії населення, що враховуються при переписах

2.2 Основні принципи проведення переписів населення

2.3 Методи проведення переписів населення

2.4 Програма перепису населення

3. Поточний облік демографічних подій

4. Списки і реєстри населення

5.Спеціальні вибіркові обстеження населення

Основні терміни теми: демографічна інформація, джерела даних про населення, переписи населення, цензи, ревізії, поточний облік, списки населення, регістри, вибіркові обстеження, категорії населення, наявне населення, постійне населення, приписне населення, юридичне населення, загальність, одномоментність, поіменіость, самовизначення, конфіденційність, критичний момент, момент рахунку населення, переписний лист, опитування, саморахунок, історія переписів, соціолого-демографічні дослідження.

Інформаційні матеріали до теми 2

“Джерела даних про населення і демографічні процеси”

Джерела даних про населення

Дані про населення необхідні як в наукових, дослідницьких цілях, так і в цілях практичних, для прогнозування населення і вироблення різних планів і програм.

Інформація про населення розділяється на первинну, початкову демографічну інформацію і інформацію вторинну, перетворену з врахуванням тих або інших цілей за допомогою спеціальних процедур і проаналізовану фахівцями тих або інших галузей знання.

Демографічна інформація, як первинна, так і вторинна, повинна відповідати деяким основним вимогам, які неодноразово і детально описані в методичній і учбовою литературі.

Перш за все демографічна інформація має бути повною, детальною і багатоаспектною. Іншою найважливішою вимогою до демографічної інформації є її достовірність і систематичність.

Демографічна інформація повинна збиратися, узагальнюватися, публікуватися і аналізуватися систематично, зі встановленою для кожного її виду періодичністю.

Населення є об'єкт, який безперервно міняються через процеси народжуваності, смертності, формування і розпаду шлюбних союзів, міграції і і т.д., тобто - йде безперервний процес змін населення, його характеристик, структур і демографічних процесів.

Узагальнюючи сказане, можна назвати наступні основні види отримання первинної демографічної інформації: переписи населення, поточний облік демографічних подій, спеціальні вибіркові обстеження, списки і регістри населення.

Переписи населення

Перепис населення - це основне джерело даних про населении, процес збору демографічних, економічних і соціальних даних, що характеризують у визначений момент часу кожного жителя країни або території.

Вичерпне визначення перепису населення було дане Статистичною комісією ООН: це “єдиний процес збору, узагальнення, оцінки, аналізу і публікації або поширення іншим чином демографічних, економічних і соціальних даних, що відносяться за станом на певний час щодо всіх осіб в країні або чітко обмеженій частині країни ” [1].

У цьому визначенні виділені найважливіші принципи і найбільш істотні риси сучасних переписів населення, які відрізняють їх від обліку населення, які проводилися у минулому.

Отже, перепис - це спеціальна статистична операція збору, узагальнення і анализу демографічних, економічних і соціальних даних. При цьому інформація прив'язана до деякого цілком определенному моменту часу і стосується кожного жителя країни або території. Тому можна сказати, що сучасні переписи характеризуються загальністю, одномоментністю, наявністю єдиної програми, поіменністю, самовизначенням, конфіденційністю і строгою централізацією управління.

Крім того, найважливішим принципом проведення перепису є неодмінне дотримання прав людини і громадянина на недоторканість приватного життя і житла, неприпустимість використання зібраною в ході перепису інформації в цілях спричинення майнової і моральної шкоди людині і громадянинові, обмеження його прав і свобод.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)