АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Програма перепису населення

Читайте также:
  1. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма
  2. Відтворення населення та його регіональні особливості
  3. де Nміс – програма випуску деталей за місяць, шт.
  4. Державна цільова програма
  5. Диференціація доходів населення і її раціональні межі
  6. Додаток. Програма дисципліни і методичні
  7. Етнічний склад населення та його територіальні особливості
  8. Зайнятість населення і її регулювання в сучасних умовах
  9. Заняття №2 (здоров’я населення)
  10. Заселення території України первісними людьми. Їх перші стоянки. Культура населення України в епоху палеоліту.
  11. ІІІ. ПРИНЦИПИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ НАСЕЛЕННЯ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  12. Категорії населення із підвищеним ризиком захворювання на ТБ

Програми перепису населення складається з двох частин: власне програми збору інформації в ході переписи населення і програми обробки її матеріалів, тобто перечень статистичних таблиць, які будуть побудовані і опубліковані після закінчення перепису.

Розробка програми перепису повинна відповідати визначеним принципам, дотримання яких служить гарантією отримання достовірної і надійної статистичної інформації про населении. Ці принципи в своїй основі збігаються з тими правилами, якими керуються соціологи і т.д.

Перш за все має бути забезпечена зіставність даних переписи з даними попередніх переписів. Питання переписного листа повинні задаватися в чіткій і ясной формі, що не допускає неоднозначну їх інтерпретацію.

Конкретний зміст програми перепису населення визначається її завданнями. Тому програми окремих переписів населения можуть в тому або іншому ступені відрізнятися один від одного. Але очевидно, що в них у будь-якому випадку має бути якийсь блок, інваріантний щодо конкретних завдань кожного перепису населення.

Переписний лист, як правило, складається з трьох частин: адресной, питань, що представляють власне програму перепису, і питань, включення яких в перепис обумовлене необхідністю забезпечити зв'язок перепису з якимись іншими опитуваннями і обстеженнями.

Адресна частина переписного листа складається з імені і адреси переписуваної особи. Крім того, вона включає питання про відношення отношении переписуваного щодо сім'ї (домогосподарства) або, до особи, записаному першим на даному переписному бланку.

Питання про відношення щодо сім'ї або до особи, переписанному першим, необхідний для виділення і подальшого вивчення сімей або домогосподарств.

Власне програма перепису зазвичай включає питання, які можна об'єднати в наступні группы:

• питання, що дозволяють віднести переписуваного до тієї або іншої

обліковій категорії, тобто до постійного або наявного населення;

• питання про особисті демографічні характеристики опитуваного. Це питання про стать, вік і шлюбний стан опитуваного;

• питання про соціально-економічні характеристики опитуваного, тобто питання про рівень освіти, професію, занять, джерела доходу, соціальне положення;

• питання про етнічні характеристики опитуваних, етнічну приналежність, рідну мову, інші мови, на яких говорить опитуваний, а також віросповідання, або конфесійну належність;

• питання, що мають відношення до вивчення відтворення населення, зокрема шлюбності і народжуваності. Мова йде про порядковий номер шлюбу, дату вступу до шлюбу або його припинення, а також про питання щодо числа народжених жінкою дітей;

• питання про міграцію, тобто питання про тривалість проживання в даній місцевості і про попереднє місце проживання. Ці питання особливо важливі в тих країнах, де відсутні поліцейська реєстрація за місцем проживання (прописка) і відповідно поточний облік міграції.

Питання, пов'язані з іншими обстеженнями, зазвичай варіюють від перепису до перепису і повністю визначаються завданнями теперішнього моменту.

Збір інформації по перерахованих вище ознаках дозволяє надалі в узагальненому вигляді представити комплекс демографічних, соціально-економічних і інших характеристик населення починаючи від його чисельності і структури і кінчаючи, наприклад, даними, необхідними для прогнозування народжуваності.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)