АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фігурний танець

Читайте также:
  1. Б)Діяльність культурно-освітніх осередків
  2. БРАТІВ - БРАТНІЙ - БРАТЕРСЬКИЙ - БРАТСЬКИЙ
  3. Види та жанри мистецтва (просторове та тимчасове)
  4. Державний стандарт початкової загальної освіти
  5. Детинець - укріплена центральна частина давнього міста на Русі.
  6. Дж.Верді «Аїда» (1871)
  7. З КУРСУ «ПОЛІТИЧНА РЕГІОНАЛІСТИКА»
  8. За формою
  9. Загальні та специфічні принципи роботи з музичного виховання.
  10. Зародження й розвиток журналістики в Європі
  11. Зміст поняття художня культура
  12. Кінний балет

Хореографічна культура доби Відродження

 

Епоха Відродження (Ренесанс) - характеризується вивільненням культури під влади церкви, вільнодумством і розкріпачення особистості, що сприяло розквіту танцювального мистецтва і танцювальної музики. Кардинально змінюється ставлення до танцю: з гріховного, недостойного заняття, він перетворюється в обов'язкову приналежність світського життя і стає одним з найнеобхідніших для вихованого і освіченого людини навичок.

Фігурний танець

У Франції та інших країнах Європи риси нового танцювального мистецтва виявляються в кінці XVI-XVII ст., тоді як в Італії розквіт починається ще в кінці XIV-початку XV століть. Тому протягом XV-XVI століть саме Італія була законодавицею танцювальної моди. У палацових залах італійських вельмож влаштовуються театральні вистави типу інтермедій з піснями і танцями. Побутові танці складали основу цих розкішних видовищ і виконувалися любителями. Проте з часом організація таких вистав знайшла професійний характер. Етикет придворного суспільства був дуже суворим, він регламентував найтонші деталі поведінки. Дотримання правил етикету вважалося обов'язковим, і це привело до того, що в придворному суспільстві з'являється вчитель танців - викладач витончених манер.

Особливо інтенсивно процес театралізації танцю відбувався в Італії, де вже в 14-15 ст. з'явилися перші танцмейстери і на основі народного танцю сформувався танець бальний, придворний.

Багата народними танцями Італія зберегла традиції античного мистецтва танцю і пантоміми, яке розвинулося в практиці жонгльорів середньовіччя.

У XV столітті організовувалися школи, виникла професія танцмейстера, створилася термінологія, протягом XV-XVІ століть були написані трактати про танець.

Танці акторів італійської комедії стали матеріалом для комедійних танцювальних сцен, які пізніше увійшли у придворні балетні видовища.

Поступово склався набір танцювальних прийомів з низкою обов'язкових правил, танець ставав все більш театральним. Професійні танцмейстери заздалегідь репетирували з дворянами окремі па і фігури і режисерували руху груп танцюючих, а глядачами були інші придворні. Фігурний, образотворчий танець, організований за типом складання геометричних фігур (бали-фігуратив) - стає головною формою палацового мистецтва. Йому властиві синхронність рухів, ритмічна чіткість, перестроювання фігур і відповідність ритму вірша і музичного акомпанементу.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)