АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Операції з інструментами грошового ринку

Читайте также:
  1. NСерцевиною ринку єврокапіталів є європозики, які надаються через випуск єврооблігацій, тобто облігацій у євровалюті. Основна валюта єврооблігацій - долар США.
  2. Агент генеральний агентські операції
  3. Аналіз туристичного ринку та прогнозування його розвитку
  4. Арифметичні операції
  5. Банки — основні учасники ринку капіталів
  6. Біржові операції
  7. Брокерська діяльність на фондовому ринку
  8. Валютний кліринг валютні операції
  9. Валютні операції на умовах спот
  10. Валютного ринку
  11. Вексель як форма міжгосподарських розрахунків. Банківські операції з векселями
  12. Взаємозв'язок біржового ринку з іншими сільськогосподарськими ринками

Інструментами грошового ринку є грошові сурогати (слайд) будь-які документи у вигляді грошових знаків, що відрізняються від грошової одиниці України, випущені в обіг НБУ і виготовлені з метою здійснення платежів у господарському обороті. На грошовому ринку обертаються в основному, боргові документи.

Інструменти грошового ринку: векселя, казначейські зобов’язання, євродолари, угода про перепродаж, комерційні цінні папери, фонди ринку грошей.

Інструментом грошового ринку, який заслуговує особливу увагу є вексель.

Вексель виконує дві функції:

- є інструментом кредиту, тому, що з його допомогою можна оформити різні кредитні зобов’язання (оплатити куплений товар, повернути отриману позику);

- служить інструментом грошових розрахунків, будучи різновидом кредитних грошей.

В Україні обіг векселів здійснюється відповідно до Єдиного вексельного закону, що був прийнятий на Женевській конференції, ще у 1930 році, якщо говорити про вексельний обіг України і, наприклад і Росії, в цьому питанні виникають труднощі, адже в Україні заборонено випуск електронних векселів.

Згідно Закону України «Про цінні папери і фондову біржу» вексель – це боргове зобов’язання, що дає його власнику безумовне право вимагати при настанні терміну платежу від векселедавця.

Векселі бувають прості (соло-вексель) і переказні (тратта). У переказному векселі векселедавець призначає платника за векселем і пропонує йому заплатити визначену суму за вимогою того, на кого він виписав вексель. У простому векселі векселедавець призначає платником самого себе і не пропонує, а зобов’язується заплатити.

Банки виконують з векселями наступні операції:

ü видача кредиту за спеціальним позичковим рахунком, забезпеченим векселями;

ü інкасування векселів;

ü авалювання векселів;

ü акцепт векселів;

ü облік векселів.

Спеціальний позиковий рахунок – це рахунок до запитання. Який забезпечується векселями. Це безтерміновий кредит який дає право банку у будь-який момент вимагати від кредитора повного або часткового його погашення чи надання додаткового забезпечення.

Інкасування векселів банком – отримання в банку готівкових грошей за векселем.

Аваль векселя – це вексельне доручення, що забезпечує платіж за векселем. Таке забезпечення здійснюється третьою особою (авалістом). Авалістами, як правило виступають банки та кредитні установи, за видачу аваля стягується плата у вигляді відсотків від суми векселя.

Акцепт векселя – це підтвердження платником згоди на оплату за переказним векселям.

Також інструментами грошового ринку з якими проводять операції комерційні банки України є наступні:

Казначейські зобов'язання – боргові цінні папери, що емітуються державою в особі уповноважених органів, розміщуються виключно на добровільних засадах серед фізичних і юридичних осіб, засвідчують внесення їх власником грошових коштів до бюджету, та надають право на отримання фінансового доходу або інші майнові права відповідно до умов випуску. Казначейство випускає свої векселя для покриття касового розриву при виконання держбюджету.

Євродолари – доларові депозити, розміщені за межами США

Угода про перепродаж – контракт, в якому одна із сторін зобов'язується продати цінні папери іншій із обов'язковим викупом в обумовлену дату за наперед обумовленою і зафіксованою в контракті ціною (наприклад “репо”).

Комерційні папери – короткостроковий простий вексель, виданий суб'єктом господарювання.

Фонди ринку грошей – це продаж інвесторам грошових фондів на короткостроковий період.

 

Питання для самоконтролю

1) Основні види пасивних операцій банку?

 

2) На які види поділяються депозити в залежності від строку?

 

3) Які депозити приносять власнику процентний дохід? І який орган регулює максимальний рівень відсоткової ставки за депозитним вкладом.

 

4) Що таке золоті сертифікати?

 

5) Назвіть недоліки кредитної картки

 

6)Назвіть функції які виконує вексель

 

7) Назвіть інструменти грошового ринку

 

8) Дайте визначення поняттю казначейським зобов’язанням

 

9) Дайте визначення поняттю євродолари

 

10) Які операції виконують банки з векселями.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)