АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні напрями у застосуванні клейових матеріалів

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. А) Механічна обробка матеріалів
  3. А. ОСНОВНІ ФОРМУЛИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТАТИ
  4. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  5. Банки — основні учасники ринку капіталів
  6. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  7. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.
  8. в) Нанесення лакофарбних матеріалів
  9. В) Нанесення лакофарбових матеріалів
  10. Види, типи і форми професійного спілкування. Основні закони спілкування.
  11. Виділяють чотири основні стадії конфлікту.
  12. Визнання, класифікація, оцінка та основні завдання обліку зобов'язань

Існують три основних напрями використання клейових матеріалів:

1) закріплення країв і зрізів деталей одягу для забезпечення їхньої прямої і стійкої форми, запобігання розтягнення й обсипання;

2) надання деталям одягу необхідної формостійкості різними клейовими прокладковими матеріалами;

3) виготовлення та прикріплення оздоблювальних елементів: аплікацій, вишивок і т.п.

Послідовно розглянемо ці напрями.

Для закріплення країв і зрізів деталей застосовують клейові павутинку та нитку.

Клейову павутинку використовують при виготовленні пальт й костюмів на операціях закріплення бортів, шлиц, коміра, низу виробу, рукавів і т.д.

Клейову нитку використовують для закріплення швів обшивання. Нитка може бути прокладена нитковим або термоконтактним способом: при нитковому способі нитку заправляють зверху через голку або намотують на шпульку; при термоконтактному - з'єднують за допомогою спеціальних машин.

Формостійкість деталей досягають завдяки дублюванню — фіксованому з'єднанню деталей виробів (пальта, костюмів) із клейовими прокладками по всій поверхні або її частині. Дублювання виконується на пресах або прасках. Не дублюють вироби із тканин з рельєфною поверхнею, ворсових і з яскраво вираженою надворсовкою з виворітної сторони. Дублюють деталі до зшивання виточок і пришивання відрізних деталей.

До процесу дублювання ставляться наступні вимоги:

- правильне розташування прокладки щодо зрізів основної деталі;

- відсутність заломів, нерівностей на основній тканині й прокладці;

- міцність з'єднання по всій поверхні;

- відсутність прихованих дефектів (ласи, обпали і т.п.).

Оздоблювальні елементи: аплікації, вишивки, вставки — прикріплюють за допомогою праски з попереднім нанесенням на них термопластичного клейового шару.

При пошитті будь-якого високоякісного одягу, за винятком, мабуть, білизни, обов'язково виникає необхідність вирішити одну або дві з перерахованих вище завдань. Саме тому матеріали прокладок широко використовуються при виготовленні пальта, курток, піджаків, брюк, жакетів, суконь, спідниць, сорочок. Залежно від призначення матеріали прокладок умовно поділяють на відповідні групи.

Формостійкі матеріали прокладок.

Такі матеріали використовують для створення і збереження об'ємної форми костюмів, жакетів, пальта в області плечового поясу.

Прокладки мають бути легкими, пружними, жорсткими, з гарною формотворною і формозакріплюючою здатністю. Вони мають бути гігроскопічні, паро- і повітропроникні, стійкі до механічних дій в умовах шкарпетки, до хімчистки

Кращого зовнішнього вигляду і якості одягу досягають, використовуючи як прокладки термоклеєві матеріали прокладок. Вони випускаються на тканій, трикотажній і нетканій основах.

Використовують ткані основи розріджених структур з бавовняної пряжі, а також з суміші натуральних волокон з віскозою, лавсаном, нітроном. Переплетення полотняне або саржеве. Крім того, тканини обробляють протиусадковими аппретами для зменшення усадки.

Як клейове покриття використовують термопластичні клейові речовини: сополіаміди, сополіефіри і поліетилени високого і низького тиску. Найбільше вживання мають сополіамідні термопластичні покриття, оскільки вони володіють гарною адгезією (єднальною здатністю) з багатьма текстильними волокнами і витримують хімчистку і прання.

Клейове покриття наносять на текстильну основу у вигляді регулярно або нерегулярно розташованих крапок з порошку або пасти.

Описані матеріали прокладок застосовують для дублювання великих і дрібних деталей пальто, костюмів, платтів.

Для надання жорсткості комірам і манжетам чоловічих сорочок використовують бавовняні тканини прокладок з термоклеєвим регулярним точковим покриттям з поліетилену високого тиску. Використовують також матеріал прокладки з однобічним суцільним поліетиленовим покриттям на вибіленому миткалі, заздалегідь підданому протиусадковій обробці.

Широкого поширення набули термоклеєві матеріали прокладок на трикотажній основі. Термоклеєві матеріали прокладок на трикотажній основі у порівнянні з прокладками на тканій основі забезпечують велику м'якість і пружність з'єднань. При дублюванні структура трикотажного полотна виключає проникнення клейового покриття крізь покривний матеріал, при цьому в дубльованих матеріалів зберігаються пружне м'яке туше і хороша формостійкість.

Залежно від фізико - механічних властивостей і типа клейового покриття трикотажні матеріали прокладок з уточними нитками застосовують для дублювання пілочок, середніх по величині і дрібних деталей чоловічих, жіночих пальт і костюмів.

Флізелін використовують як одношарові бортові прокладки при виготовленні плащів і прокладок для дрібних деталей костюмів. Для флізеліну характерні папероподібність, ламкість, значна різниця властивостей по довжині і ширині, пов'язана з орієнтованим розташуванням волокон у волокнистому полотні, що негативно позначається на якості швацьких виробів.

Прокламелін, на відміну від флізеліну, отримують з неорієнтованим розташуванням волокон у волокнистому полотні, тому він володіє великою об'ємністю, рівномірністю властивостей по довжині і ширині полотна, більшою жорсткістю. Прокламелін застосовують при виготовленні легкого одягу, костюмів і пальта.

Легкі неткані полотна з термоклеєвим покриттям з сополімерів використовують як прокладки в блузи і сукні.

Структура текстильних матеріалів легко деформується навіть під дією власної маси, що призводить до спотворення розмірів деталей одягу, зміни їх форми. Це перш за все відноситься до тих ділянок деталей одягу, який викроєний в косому або поперечному напрямі. Тому у верхньому одязі по краях бортів, по лінії низу виробу і рукава, по лінії перегину лацканів, по горловині, проймі, в брюках по краях бічних кишень і по інших ділянках прокладають кромку для оберігання їх від розтягування.

У цих же цілях застосовують льняну кромку або клейову тканину кромки на основі бязі, мадополама або миткаля.

 

Контрольні запитання:

1. 1. Які напрямки в використанні клейових матеріалів ви знаєте?

2. В чому перевага клейового методу зєднання деталей перед нитковим?

3. Які вимогиставляться до клейових матеріалів та з’єднань?

 

 

Тема№7


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)