АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Обов'язкові реквізити та зміст протоколу допиту обвинуваченого

Про кожний допит обвинуваченого слідчий складає протокол з додержанням вимог статті 85 цього Кодексу.

В протоколі допиту зазначаються місце і дата допиту; посада та прізвище особи, яка проводила допит, і осіб, які були присутні при допиті; час початку і закінчення допиту; прізвище, ім'я та по батькові обвинуваченого, рік, місяць, день і місце його народження; громадянство, національність, освіта, сімейний стан, місце роботи, рід занять або посада, місце проживання, судимість обвинуваченого та інші відомості про нього, що виявляться необхідними за обставинами справи.

Показання обвинуваченого та відповіді на поставлені йому запитання викладаються в першій особі і по можливості дослівно.

По закінченні допиту слідчий пред'являє протокол обвинуваченому для прочитання. За проханням обвинуваченого він може бути прочитаний йому слідчим, про що зазначається в протоколі. Обвинувачений має право вимагати доповнення протоколу і внесення до нього поправок. Ці доповнення і поправки підлягають обов'язковому занесенню в протокол.

Протокол підписують обвинувачений і слідчий. Якщо протокол написаний на кількох сторінках, обвинувачений підписує кожну сторінку окремо. Якщо в допиті обвинуваченого брали участь прокурор, експерт, спеціаліст, перекладач, захисник або інші особи, вони також підписують протокол.

1. Протокол допиту обвинуваченого складається з додержанням вимог ст. ст. 85, 851, 852 і 145 КПК. Правильне процесуальне оформлення показань обвинуваченого є необхідною умовою їх використання у процесі доказування в кримінальній справі.

2. Під час першого допиту відомості про особу обвинуваченого бажано заносити до протоколу не з його слів, а на підставі документів, пред'явлених слідчому або витребуваних ним до початку допиту. При наступних допитах дані про особу обвинуваченого записуються в протоколі лише тоді, коли вони уточнюються.

3. У вступній частині протоколу допиту обвинуваченого має бути зазначено про роз'яснення прав і обов'язків всім учасникам слідчої дії. Про це робиться відмітка в протоколі, яка засвідчується підписами присутніх.

4. Показання обвинуваченого заносяться до протоколу від першої особи і за можливості дослівно, без зайвої натуралізації і ненормативної лексики. У протоколі необхідно фіксувати індивідуальні особливості мови обвинуваченого, що допоможе підтвердити достовірність запису показань. Якщо обвинувачений вживав якісь специфічні слова і вирази, у протоколі слід пояснити їх зміст. Лайливі слова до протоколу не заносяться. Показання глухих або німих, які даються за допомогою знаків, доцільно зафіксувати за допомогою кінозйомки або відеозапису, якщо ці показання важливі.

5. Обвинувачений має право в присутності слідчого власноручно, письмово викласти свої показання, про що робиться відмітка в протоколі допиту. Запитання, які ставляться обвинуваченому, і відповіді на них заносяться до протоколу повністю, бо формулювання запитань і відповідей на них має значення для оцінки показань.

6. Після закінчення допиту слідчий пред'являє протокол обвинуваченому для прочитання. На прохання обвинуваченого протокол допиту може бути прочитаний йому слідчим. Але доцільніше, щоб протокол був зачитаний захисником чи іншою особою, яка була присутня на допиті (перекладач, спеціаліст, експерт тощо) і має з ним ознайомитися. Даний факт повинен бути відображений у протоколі допиту.

7. Обвинувачений має право вимагати доповнень до протоколу та внесення до нього поправок. Ці доповнення та поправки підлягають обов'язковому внесенню до протоколу. Кожна сторінка протоколу допиту підписується обвинуваченим.

8. Протокол допиту складається і тоді, коли обвинувачений відмовився від дачі показань. У ньому присутні при допиті особи засвідчують факт відмови обвинуваченого від показань та час, коли слідчий мав намір здійснити допит. Це буде підтвердженням забезпечення права обвинуваченого на дачу показань та дотримання вимог закону про проведення допиту не пізніше доби з часу пред'явлення обвинувачення.

9. У разі відмови обвинуваченого від підписання протоколу допиту слідчий повинен з'ясувати причини такої його поведінки, запропонувати внести до протоколу відповідні доповнення та поправки і, лише вичерпавши ці можливості, внести до протоколу допиту відповідний запис, який засвідчується підписами присутніх при цьому осіб.

10. Усі особи, які брали участь у допиті, знайомляться з протоколом та засвідчують своїми підписами відповідність записів у протоколі фактичним обставинам і результатам допиту.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)