АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Обов’язкові реквізити та зміст протоколу допиту свідка

Читайте также:
  1. V. Зміст навчального матеріалу
  2. Автобіографія, реквізити документа
  3. Анотований зміст
  4. Б) відображення життєзмістовних питань буття людини
  5. Бесіда за змістом прочитаного уривку.
  6. Блок змістових модулів 1.1.-1.5
  7. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  8. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  9. В якій відповіді (відповідях) правильно вказані необов’язкові (факультативні) види звільнення особи від кримінальної відповідальності, передбачені чинним КК України?
  10. Визначення конфлікту, зміст, типи і способи протікання
  11. Вимоги до змісту звіту виробничої практики
  12. Вимоги до змісту курсової роботи

В протоколі про кожну слідчу дію повинні бути зазначені: місце і дата його складання; посади і прізвища осіб, що проводять дію; прізвища осіб, які брали участь у проведенні слідчої дії, адреси цих осіб; роз'яснення їх прав і обов'язків; зміст проведеної слідчої дії, час її початку і закінчення; всі істотні для справи обставини, виявлені при виконанні даної слідчої дії. З метою нерозголошення даних про особу, щодо якої застосовані заходи безпеки, у протоколах слідчих дій, передбачених статтями 95, 96, 107, 145, 170, 171, 173 та 176 цього Кодексу, обмежуються відомості про цю особу в порядку, передбаченому статтею 52-3 цього Кодексу.

Протокол зачитується всім особам, що брали участь у проведенні слідчої дії, при цьому їм роз'яснюється їх право робити зауваження. Зазначені особи можуть ознайомитися з протоколом особисто.

Вставки і поправки повинні бути застережені в протоколі перед підписами.

Протокол підписують: особа, яка провадила слідчу дію, допитана особа, а також перекладач, поняті, якщо вони були присутні, та інші особи, які були присутні або брали участь у проведенні цієї дії. Якщо хто-небудь з цих осіб через фізичні вади або з інших причин не може особисто підписати протокол, то для підписання протоколу запрошується стороння особа. До протоколу можуть бути додані фотознімки, матеріали звукозапису, кінозйомок, відеозапису, плани, схеми, зліпки та інші матеріали, які пояснюють його зміст.

Коли особа, що брала участь в проведенні слідчої дії, відмовиться підписати протокол, то це зазначається в протоколі і стверджується підписом особи, яка провадила слідчу дію.

Про допит свідка складається протокол з додержанням правил, зазначених у статті 85 цього Кодексу. Крім того, в протоколі допиту вказуються: прізвище, ім'я та по батькові свідка, його вік, громадянство, національність, освіта, місце роботи, рід занять або посада, місце проживання, а також відомості про його стосунки з обвинуваченим і потерпілим.

У протоколі зазначається, що свідкові роз'яснені його права, обов'язки і відповідальність за відмову давати показання і за дачу завідомо неправдивих показань. Показання свідка та відповіді на поставлені йому запитання викладаються в першій особі і по можливості дослівно.

Свідкові, коли він про це просить, може бути надана можливість особисто написати свої показання в присутності слідчого, про що зазначається в протоколі.

По закінченні допиту слідчий пред'являє свідкові протокол для прочитання. За проханням свідка протокол може бути йому прочитаний слідчим. Свідок і особи, які були присутні при допиті, мають право просити про внесення доповнень і поправок у протокол. Ці доповнення і поправки заносяться слідчим до протоколу.

Протокол підписують свідок, слідчий і особи, що були присутні при допиті. Якщо протокол написаний на декількох сторінках, свідок підписує кожну сторінку окремо.

Зміст коментованої статті вимагає враховувати правила ст. 85 КПК, яка визначає певну структуру, зміст і оформлення протоколу будь-якої слідчої дії. Проте є і деякі особливості при його складанні, які обумовлюються процесуальним статусом свідка.

При заповненні анкетної частини протоколу допиту свідка його прізвище, ім'я та по батькові, дата і місце народження записуються за паспортом або іншим документом, який посвідчує особу свідка. Відповідно до ст. 523 КПК про нерозголошення відомостей про особу, щодо якої здійснюються заходи безпеки, слідчий зобов'язаний обмежувати відомості про свідка та змінювати їх в протоколах допиту (наприклад, прізвище на псевдонім).

У протоколі допиту свідка віком до 16 років зазначається, що йому роз'яснений обов'язок говорити тільки правду.

Якщо допит проводився з перервами на обід, відпочинок та ін., про це відмічається в протоколі із зазначенням часу початку перерви і відновлення допиту.

Якщо свідок виявив бажання особисто написати в протоколі свої показання, слідчий вправі допитати його перед цим, а після написання показань поставити йому запитання, відповіді на які записує сам свідок або слідчий. Анкетна частина протоколу заповнюється слідчим. Він же попереджує свідка про кримінальну відповідальність за відмову давати показання і дачу завідомо неправдивих показань. У кінці протоколу зазначається, що показання написані свідком власноручно.

Свідок підписує кожну сторінку протоколу і протокол в цілому. При участі в допиті інших осіб вони розписуються в протоколі перед підписом слідчого, засвідчуючи правильність запису показань свідка. В кінці протоколу свій підпис ставить слідчий.

Якщо при допиті свідка застосовувався звукозапис або відеозапис, про це зазначається в протоколі.

Матеріальні результати застосування технічних засобів фіксації умов та ходу допиту є додатком до протоколу. Фонограма, відеострічка в опечатаному вигляді зберігаються у справі.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)