АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Принципи кримінального судочинства

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. Антикорупційні принципи
  3. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  4. Бюджетна система та принципи міжбюджетних відносин
  5. В нормах Особливої частини кримінального права передбачені умови звільнення від кримінального покарання за окремі види злочинів.
  6. В якій відповіді (відповідях) названі обставини, які пом’якшують покарання, що передбачені в ст.66 Кримінального Кодексу?
  7. В якій відповіді наведене правильне положення, яке характеризує взаємозв'язок Загальної та Особливої частини кримінального права України?
  8. В якій відповіді названа ознака кримінального покарання.
  9. В якій відповіді названа характерна риса Особливої частини кримінального законодавства держав, право яких належить до англосаксонської системи?
  10. Вибори, виборче право, принципи виборчого права України
  11. Відводи суб’єктів кримінального провадження
  12. Глава 10. Заходи забезпечення кримінального провадження і підстави їх застосування

¨ ніхто не може бути заарештований інакше як на підставі судового рішення. Громадянам гарантується недоторканість житла. Ніхто не має права без законної підстави увійти в житло проти волі осіб, які проживають в ньому. Особисте життя громадян, таємниця листування, телефонних переговорів і телеграфних повідомлень охороняються законом. Обшук, виїмка, огляд приміщень у громадян, накладання арешту на кореспонденцію і виїмка її в поштово-телеграфних установах можуть провадитись лише на підставах і в порядку, встановленому законом;

¨ правосуддя в кримінальних справах здійснюється тільки судом. Ніхто не може бути визнаний винним у вчиненні злочину, а також підданий кримінальному покаранню інакше як за вироком суду й відповідно до закону;

¨ правосуддя в кримінальних справах здійснюється на засадах рівності громадян перед законом і судом незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової і національної належності, статі, освіти, мови, ставлення до релігії, роду і характеру занять, місця проживання і інших обставин.

Кримінальні справи розглядаються в суді першої інстанції одноособово суддею, який діє від імені суду, за винятком випадків, коли розглядаються справи про злочини, за які законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк більше десяти років або довічного позбавлення волі. В тих випадках кримінальні справи розглядаються колегіально у складі трьох осіб.

При здійсненні правосуддя в кримінальних справах судді незалежні і підкоряються тільки закону.

Судочинство провадиться українською мовою або мовою більшості населення даної місцевості. Особам, що беруть участь у справі і не володіють мовою, якою провадиться судочинство, забезпечується право робити заяви, давати показання, заявляти клопотання, ознайомитись з усіма матеріалами справи, виступати в суді рідною мовою і користуватися послугами перекладача. Слідчі і судові матеріали вручаються обвинуваченому на його рідній мові.

Розгляд справ у всіх судах відкрити, за винятком випадків, коли це суперечить інтересам охорони державної таємниці. Закритий судовий розгляд допускається за мотивованою ухвалою суду в справах про злочини осіб, які не досягли 16 років, в справах про статеві злочини, а також в інших справах з метою запобігання розголошення відомостей про інтимні сторони життя осіб, які беруть участь у процесі. Слухання справ у закритому засіданні суду провадиться з дотриманням усіх правил судочинства. Вироки суду у всіх випадках проголошується публічно.

Підозрюваному, обвинуваченому і підсудному забезпечується право на захист. Особа, яка проводить дізнання, слідчий, прокурор, суддя і суд зобов’язані до першого допиту підозрюваного, обвинуваченого і підсудного роз’яснити їм право мати захисника, надати їм можливість захищатися від пред’явленого обвинувачення та забезпечити охорону їх особистих і майнових прав.

Суд, прокурор, слідчий і особа, яка проводить дізнання зобов’язана вжити всіх передбачених законом заходів для всебічного і об’єктивного дослідження обставин справи, виявити як ті обставини, що викривають, так і виправдовують обвинуваченого, а також обставини, що пом’якшують або обтяжують його відповідальність. Суд, прокурор, слідчий не вправі перекладати обов’язок доказування на обвинуваченого. Забороняється домагатись показань обвинуваченого та інших осіб, які беруть участь у справі, шляхом насильства, погроз та інших незаконних заходів.

При провадженні дізнання, попереднього слідства і судового розгляду кримінальні справи орган дізнання, слідчий, прокурор зобов’язані виявляти причини і умови, які сприяли вчиненню злочину.

Верховний Суд України здійснює нагляд за судовою діяльністю всіх судів України.

Нагляд за додержанням законів при провадженні дізнання і попереднього слідства здійснюється Генеральним прокурором України і підпорядкованими йому прокурорами.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)