АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Праця та заробітна плата у бюджетних установах. Завдання обліку

Читайте также:
  1. B) увеличена таможенная плата
  2. D) Плата за капитал.
  3. II Завдання додому
  4. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  5. II. Тестові завдання
  6. IІ Завдання додому
  7. IІ Завдання додому
  8. IІ Завдання додому
  9. IІ Завдання додому
  10. IІ Завдання додому
  11. IІ. Завдання додому
  12. IІ. Завдання додому

Конституція України гарантує кожному громадянину право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає, або на яку вільно погоджується.

Як загальна економічна категорія заробітна плата – це грошовий вираз вартості та ціни робочої сили.

Більш прикладне формулювання викладено у ст. 1 Закону України “Про оплату праці”: Заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує робітнику за виконану ним роботу.

Держава регулює оплату праці працівників установ встановлюючи розмір мінімальної заробітної плати і інших державних норм і гарантій,умови і розміри оплати праці керівників та працівників.

Мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту некваліфіковану роботу нижче якої не може здійснюватись оплата.

Розмір мінімальної заробітної плати встановлюється та переглядається відповідно до закону «Про оплату праці»

Законом на 2013 рік встановлено наступні розміри мінімальної заробітної плати:

у місячному розмірі:

з 1 січня - 11147 гривня,

з 1 грудня - 1218 гривні;

Загальний прожитковий мінімум встоновлено в розмірі 1108грн.

Трудові відносини регулюються також системою угод які складаються на відповідних рівнях.. На державному рівні між КМ України та об»єднанням профспілок укладається генеральна угода.Так 9 листопада 2010 року відбулось підписання Генеральної угоди на 2010-2012 роки,це 10 ген. угода за часи незалежності України.

Окремі питання,які стосуються оплати праці регламентуються Колективним договором якому на законодавчому рівні закріплені права і обов’язки працівників та адміністрації підприємства. Зокрема:

- Система оплати праці;

- Терміни виплати заробітної плати.-два рази в місяць, розрив між виплатами не може перевищувати 16днів;

- Перелік професій з ненормованим робочим днем;

- тривалість основної та додаткової відпустки;

В бюджетних установах фінансування виплат по заробітній платі здійснюється за окремою статтею, яка відповідно до Закону України “Про Державний бюджет України” є захищеною. Це означає, що виплати по заробітній платі здійснюються першочергово разом з перерахуванням до фондів обов’язкових платежів.

Облік праці та розрахунків по заробітній платі є одним із найважливіших напрямів облікового процесу бюджетних установ. До завдань обліку праці та її оплати слід віднести:

контроль за дотриманням штатної дисципліни та раціональним використанням робочого часу;

· правильне обчислення витрат робочого часу та облік праці;

· правильне обчислення заробітної плати та утримання з неї;

· здійснення своєчасних і достовірних розрахунків по заробітній платі;

· контроль за використанням фонду заробітної плати;

· забезпечення споживачів інформацією про працю і заробітну плату.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)