АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Види підстав кримінально-правової кваліфікації

Читайте также:
  1. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  2. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  3. Актуальні проблеми кримінально-правової кваліфікації
  4. БЕЗ ДОСТАТНЬОЇ ПРАВОВОЇ ПІДСТАВИ
  5. Види правових норм, які використовуються при кримінально-правової кваліфікації
  6. Виключне провадження в кримінальному процесі: приводи і підстави, строки перегляду справ, процесуальні наслідки перегляду справ в порядку виключного провадження.
  7. ВИМОГИ ДО КВАЛІФІКАЦІЇ БУХГАЛТЕРА ТА ЙОГО ПРОФЕСІЙНА ЕТИКА
  8. Відповідно до ст. 234 обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.
  9. Вкажіть вид (види) звільнення особи від кримінальної відповідальності в числі підстав (умов) якого (яких), є вчинення нею злочину невеликої або середньої тяжкості вперше.
  10. Глава 10. Заходи забезпечення кримінального провадження і підстави їх застосування
  11. Глава 35. Кримінальне провадження на підставі угод

У теорії кримінального праваприйнято виділяти фактичну і юридичну підстави кримінально-правової кваліфікації. Під фактичною підставою кваліфікації здебільшого розуміють вчинене діяння, фактичні обставини, які підлягають правовій оцінці, співставляються з правовою нормою. Слід уточни­ти, що саме по собі діяння не може бути визнане підста­вою кримінально-правової кваліфікації. Для того, щоб воно увійшло у сферу уваги органів, які здійснюють кваліфікацію, потрібна наявність доказової інформації про скоєне. Кваліфікації, врешті-решт, піддається не стільки те, що фактично вчинене, скільки те, яке встановлене у ході дізнання, досудового і судового слідства. Крім того, фактичні обставини не можуть безпосередньо співставлятися з правовою нормою, оскільки це явища різнопорядкові. Таким чином, фактичною підставою кваліфікації виступає не саме вчинене діяння, а інформація про нього, яка стала відома відповідним органам і одержана ними у законному порядку.

Питання про те, що слід розуміти під юридичною підставою кримінально-правової кваліфікації, не знайшло однозначного вирішення у юридичній літературі. Одні автори називають такою підставою склад злочину, інші — вважають нею кримінально-правову норму, ще одна пози­ція полягає у визнанні цією підставою самого криміналь­ного закону. При цьому часто має місце фактичне ототож­нення понять складу злочину, правової норми, статті за­кону як підстав кваліфікації1. Видається, що кожна з наведених позицій відображає певний аспект того, що ж виступає юридичною підставою кримінально-правової

кваліфікації. Таким чином, кожна з них має право на існу­вання і, водночас, потребує уточнення.

Вважаємо, визначальним для вирішення питання про юридичну підставу кримінально-правової кваліфікації є теза про те, що кваліфікація пов'язана з встановленням наявності чи відсутності підстав кримінальної відповідальності; з оцінкою діяння як злочину чи іншого діяння, пе­редбаченого КК, або ж як діяння, індиферентного з точки зору кримінального права. При цьому слід враховувати очевидний зв'язок кримінально-правової норми та кримінального закону, а також положення про те, що зло­чинність діяння, а також його караність та інші кримінально-правові наслідки визначаються лише кримінальним законом, а підставою кримінальної відповідальності є вчинення діяння, яке містить склад злочину, передбаче­ного КК. Нині вони закріплені у ч. 1 ст. 2, ч. З ст. З КК, є законодавчим виразом відомої тези про те, що nullum crimen sine lege.

Водночас навряд чи варто ототожнювати підставу кри­мінальної відповідальності та підставу кримінально-право­вої кваліфікації. Адже кримінально-правова кваліфікація, як вже зазначалося, полягає не лише у доведенні того, що вчинене діяння є злочином (вона не зводиться до кваліфікації злочинів). Така кваліфікація у рівній мірі спрямова­на і на з'ясування, чи не потрібно оцінити скоєне як перед­бачене КК незлочинне діяння або діяння, індиферентне для кримінального права. Тому кримінально-правова кваліфікація включає у рівній мірі як доведення наявності ознак конкретного складу злочину, так і відсутність таких.

Крім того, слушними видаються міркування вчених, які стосуються оцінки ролі складу злочину в процесі криміналь­но-правової кваліфікації. Склад злочину, як зазначав В. П. Малахов, не більше, як теоретична конструкція, наукова абстракція, якої не знає кримінальний закон і котру май­же кожний автор розуміє і тлумачить по-своєму1. Вчення про склад злочину з'явилося в кримінально-правовій науці порівняно недавно — приблизно двісті років тому. Тоді як кваліфікація здійснювалася задовго до цього. Не можна вважати, що до розробки вчення про склад злочину підставою кваліфікації були норми кримінального закону, а після його появи ним став склад злочину. Навряд чи існують беззаперечні аргументи проти того, що й зараз кваліфікацію можливо здійснювати без використання конструкції складу злочину. Певно, що можна. Щоб кваліфікувати діяння, потрібно мати про нього відповідну інформацію та виражену в статтях закону кримінально-правову норму, яка регламентує це діяння.

Навряд чи можна безумовно погодитися також з пози­цією, згідно з якою юридичною підставою кваліфікації виступає кримінально-правова норма. Як слушно відзна­чає Є. В. Благов, прямо на кримінально-правову норму при кваліфікації послатися неможливо, оскільки у цілісному, єдиному виді вона ніде не відображена. Адже ознаки, спе­цифічні для даного злочину, встановлені у Особливій частині кримінального законодавства, а типові для усіх злочинів — у Загальній частині. Тим самим оперування кри­мінально-правовою нормою у практичній діяльності кваліфікатора просто неможливе1.

Погоджуючись з думкою про те, що у практичній правозастосовній діяльності вкрай рідко, а може і ніколи не звертаються до поняття кримінально-правової норми (як і до багатьох інших теоретичних понять), водночас зазначимо, що саме кримінально-правова норма встановлює узагальнені, типові ознаки діяння, передбаченого кримінальним законом, виступає більшою посилкою силогізму, який складається у ході кваліфікації. Сама ж кваліфікація по­лягає у співставленні реально існуючих ознак — фактичних ознак конкретного діяння, що відображені у зібраній інформації, та ознак, виражених у правовій нормі — ідеальній моделі правила поведінки кримінально-правового характеру, на основі якої діяння визнається злочинним чи незлочинним.

Кримінально-правова кваліфікація як правозастосовна діяльність полягає у визначення того, яким саме зако­ном (якою його статтею) передбачене вчинене діяння. Тому очевидно, що підставою кримінально-правової кваліфі­кації виступають ті кримінально-правові акти (їх кон­кретні структурні частини), у яких закріплені ознаки пев­ного складу злочину та виражена кримінально-правова норма. Враховуючи, що нині у законі закріплене правило про те, що законодавство про кримінальну відповідальність становить лише КК, можна уточнити: юридичною підставою кримінально-правової кваліфікації ви­ступають статті Загальної та Особливої частин КК. При цьому слід враховувати, що жодна кримінально-пра­вова норма, жодний склад злочину не виражений у якійсь одній статті КК. Більше того, для з'ясування змісту кримі­нально-правових норм і ознак складів злочину в багатьох випадках необхідно звертатися також до інших джерел.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)