АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Література. Лекція 2 Підстави кримінально-правової кваліфікації

Читайте также:
  1. II. Спеціальна література
  2. IV. Література
  3. VІ. Література та інформаційні ресурси
  4. Англійська література ІІ половини ХХ століття
  5. Використана література
  6. Давньоримська література
  7. Джерела та література
  8. Додаткова література
  9. Додаткова література
  10. Додаткова література
  11. Додаткова література
  12. Додаткова література

Лекція 2 Підстави кримінально-правової кваліфікації. Принципи кримінально-правової кваліфікації.

План

Поняття і види підстав кримінально-правової кваліфікації

2. Поняття і види принципів кримінально-правової кваліфікації

Література

 

1. Навроцький В.О. Основи кримінально-правової кваліфікації: [навч. посіб.] / В.О. Навроцький. –2-е вид. –К.: Юринком Інтер, 2009. –512 с.

2. Коржанський М.Й. Кваліфікація злочиніву.–К.: Атіка, 2003. –640 с.

3. Кудрявцев В.Н. Общая теория квалификации преступлений. – 2-е изд. перераб. И дополн. –М.: «Юристь», 2004. –304 с.

4. Марін О.К. Кваліфікація злочинів при конкуренції кримінально-павових норм.

5. Марітчак Т.М. Помилки у кваліфікації злочинів.

Поняття підстав кримінально-правової кваліфікації Слово «підстава» має багатий семантичний зміст. Воно, зокрема, означає вихідні, головні положення. Підстави кримінально-правової кваліфікації — це правові явища, виходячи з яких здійснюється кримінально-правова оцінка діяння, те, що лежить у її основі. Кваліфікацію діяння можна здійснювати, лише маючи для цього відповідні підстави. Причому вони мають бути наявними вже на момент початку діяльності з криміналь­но-правової оцінки вчиненого діяння і у її ході залишатися незмінними. У кримінально-правовій літературі поряд з поняттям підстав кваліфікації використовується також поняття її передумов. Передумови кваліфікації — те, що передує кваліфікації, це діяльність, яка, власне, приводить до ви­никнення її підстав. Тому підстави кваліфікації слід відрізняти від її передумов. Передумовами кваліфікації є:

1) збирання і аналіз доказів у справі та встановлення фактичних обставин справи;

2) аналіз наявних кримінально-правових норм, які можуть бути застосовані до конкретного випадку, встанов­лення їх змісту, тлумачення, визначення меж чинності.

Можна сказати, що підстави кваліфікації — це певні факти, вже встановлені і зафіксовані, незмінювані обста­вини. А передумови кваліфікації — шлях до них. При ква­ліфікації особа, яка проводить дізнання, слідчий, проку­рор, суддя виходять з вже встановлених фактів, з тексту закону, зміст якого з'ясований.

Положення про те, що встановлення фактичних обста­вин справи має бути завершене до моменту початку кримі­нально-правової кваліфікації, має принципове значення для правозастосовної практики. Поспішність у кваліфі­кації, коли її проводять ще до завершення встановлення фактичних обставин справи, породжує помилки у кваліфі­кації.

Відмінність між підставами кваліфікації та її переду­мовами полягає у ряді ознак:

—по-перше, підстави кваліфікації — це ті обставини, які у часі мають існувати на момент початку процесу ква­ліфікації, а передумови здійснюються до її початку;

—по-друге, передумови кваліфікації створюються у ході процесуальної діяльності, регламентованої нормами КПК (збирання, перевірка та оцінка доказів), яка зовні об'єктивізована, перебігає в установлених законом фор­мах, а також виникають під час операцій з правовими нор­мами, що значною мірою є формалізованими. Операції з підставами кваліфікації здійснюються лише у ході мис-лених процесів;

по-третє, передумови кваліфікації полягають у до­слідженні широкого кола фактичних і юридичних явищ, які можуть мати відношення до даного випадку, а можуть і не стосуватися його, а підстави кваліфікації — тільки ті факти, що прямо стосуються оцінки конкретного діяння.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)