АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Критика

Читайте также:
  1. Антонио и его «Критика вымышленной истории»
  2. Даже жесткая или циничная критика может помочь писателю. Учитесь выдерживать даже необоснованную критику – это способ профессионально вырасти.
  3. Ідея повернення людини до життя і критика християнства
  4. Критика Windows Vista
  5. Критика априоризма И. Канта
  6. Критика и критичность в философии
  7. Критика ИСККОН
  8. Критика подхода Миллера-Модильяни
  9. Критика расово-антропологической школы
  10. Критика раціонального прийняття
  11. Критика способности суждения

Критика - великий маніпулятор, адже маніпулювати оточуючими простіше за допомогою почуття провини. Ми дуже погано переносимо критику, яка виходить від інших. По-перше, ми чуємо її безпосередньо, по-друге, звучить вона досить жорстко. Критикуючи вас, оточуючі, як правило, дають зрозуміти, що незадоволені нами. Якщо ці люди нам не байдужі, ми сприймаємо це як небезпеку, яка загрожує не тільки падінням нашого авторитету в очах оточення, але і втратою того, що є для нас найдорожчим.

В суб'єктивному плані критика часто розглядається як напад (нерідко так воно і буває насправді). Особливо, коли той, хто критикує, вказує на наші помилки не з метою виправити становище, а просто тому, що в даний момент у нього поганий настрій. В підсвідомості такої людини зароджується інтенсивне бажання поділитися з іншими частиною негативного емоційного заряду, який тисне йому на психіку. Таким чином він розряджається за допомогою агресивних дій.

Відчуваючи загрозу, почуваючи себе у небезпеці, ми починаємо захищатися. Найчастіше спонтанна реакція на критику полягає в тому, що ми відповідаємо опонентові такою ж критикою (агресивний захист). Інший варіант, який найчастіше зустрічається, полягає в тому, що ми виправдовуємося, шукаючи різного роду об'єктивні причини і пояснення (пасивний захист).

Асертивність передбачає іншу поведінку. В першу чергу, слід розрізняти справедливу критику і несправедливу. Бажаючи зберегти сили і настрій, реагуйте на справедливу критику наступним чином:

1. Погодьтеся з критикою на свою адресу (адже все це чиста правда).

2. В подібних випадках прийнято просити пробачення за допущені помилки. Досить просто сказати: "Пробачте!".

3. Запропонуйте вихід з положення і, по можливості, якнайшвидше здійсніть задумане. Передбачається, що ви якнайшвидше завершуєте дискусію на тему допущеної помилки і приступаєте до роботи по її виправленню.

4. Не падайте духом усвідомлюючи, що всі недосконалі, вибачте наявність певного недоліку як собі, так і іншій стороні.

 

Врахуйте той факт, що іноді через дурницю людина здатна розсердитись настільки, що має пройти досить часу, доки мине її злість. У такому випадку спробуйте застрахувати себе від цього. Для початку вибачте опонентові випади, які він допускає по відношенню до вас. Не звертайте уваги на різні його дотепи, послідовно наполягайте на своєму, тобто на способах вирішення тієї проблеми, про яку йде мова.

Було б чудово, якби інші критикували вас лише за дійсні помилки. Однак, так буває не завжди. Особливе задоволення від критики отримують заздрісники, на душі у них стає дуже добре, коли вони роблять дуже боляче тому, кому заздрять, показавши цій людині, що все, чим вона володіє і чому можна позаздрити, не найголовніше. Для такої мети критика завжди під рукою. Разом з тим, навряд чи знайдеться у світі людина, яку б було за що покритикувати, хоча б з тої причини, що всі ми можемо по-різному оцінювати одні і ті ж явища.

В якості першої допомоги тому, хто постраждав від несправедливої критики, можна запропонувати наступне:

1. Спробуйте розібратися, що у поведінці того, хто критикує, є істинним, а, що є його суб'єктивною оцінкою того чи іншого факту.

2. Погодьтеся зі всім, що справедливо, а також правдоподібно у словах того, хто критикує.

3. Відповідайте коротко, тобто лише простою згодою на те, що стверджує критикуюча сторона.

4. Зберігайте присутність духу: побачивши, що ви розгублені, той, хто критикує, буде задоволений і це надихне його на подальшу критику. Напруження і страх він прочитає у ваших очах.

5. Поставтеся до нападок на вас розбірливо. Які б дурниці не дозволяв собі той, хто критикує, зосередьте свою увагу на тому, що містить в собі раціональне зерно, тільки на це і реагуйте. Погоджуючись з тим, хто критикує, без всякого страху, ми рано чи пізно, змусимо його замовкнути.

Вправи


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)