АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Забезпечення автозапуску та постійного перебування у оперативній пам’яті

Читайте также:
  1. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  2. VП. Матеріали методичного забезпечення
  3. Безспірне списання коштів державного бюджету за бюджетною програмою для забезпечення виконання судових рішень та виконавчих документів
  4. В) забезпечення максимального моменту на ведучих колесах.
  5. Виробниче освітлення. Нормування та забезпечення
  6. Глава 10. Заходи забезпечення кримінального провадження і підстави їх застосування
  7. Дитинства та санаторного забезпечення Р.О.Моісеєнко
  8. Дитинства та санаторного забезпечення Р.О.Моісеєнко
  9. Документування та документальне забезпечення управлінської діяльності установ державного управління та місцевого самоврядування.
  10. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ РУХУ В МЕЖАХ РОБОЧОЇ ПЛОЩІ АЕРОДРОМУ
  11. Забезпечення безпечної евакуації персоналу

Як сказано вище, однією з функцій ОС є запуск готових до виконання програм. Згідно з архітектурними принципами фон-Ноймана (John von Neumann) для цього програма повинна бути завантажена у оперативну пам’ять комп’ютера. Але і сама ОС — це програмний комплекс, тому працювати він може лише тоді, коли знаходиться в оперативній пам’яті.

Оскільки оперативна пам’ять комп’ютерів є енергозалежною, її вміст (інформаційний стан) руйнується при вимиканні живлення. Отже, після вмикання живлення комп’ютера для початку сеансу роботи необхідно завантажити операційну систему у оперативну пам’ять. Звичайно ОС розміщується на носію зовнішньої пам’яті, тому необхідним є спеціальний процес перенесення ОС з зовнішньої пам’яті у оперативну — завантаження ОС, що реалізується спеціальною невеликою компонентою ОС — програмним завантажувачем.

Однак програмний завантажувач сам по собі не знімає проблеми першої програми у оперативній пам’яті, позаяк, за згаданим принципом фон-Ноймана він може працювати лише тоді, коли хтось попередньо занесе його у оперативну пам’ять. Це "зачароване коло" розривається спеціальною програмою, що на постійно записана у одну з мікросхем внутрішньої пам’яті комп’ютера (для персональних комп’ютерів — BIOS) — апаратний завантажувач. Він активізується при вмиканні живлення комп’ютера, або при натиску на спеціальну клавішу пере завантаження ОС — RESET, яку мають більшість комп’ютерів, і переносить з зовнішньої пам’яті у оперативну програмний завантажувач та передає йому управління. Для спрощення роботи апаратного завантажувача програмний завантажувач розміщують на умовному початку носія зовнішньої пам’яті у спеціальному місці. Таким чином забезпечується автоматичний запуск операційної системи.

Оскільки операційна система супроводжує всю роботу, яку виконує комп’ютер, вона повністю або, принаймні, частково повинна розміщуватися у оперативній пам’яті.

Більшість операційних систем — це дуже великі програмні комплекси, тому було би занадто дорого постійно займати ними великі обсяги оперативної пам’яті комп’ютера. З іншого боку, постійне підчитування з носіїв зовнішньої пам’яті тих частин ОС, яких на даний момент немає у оперативній пам’яті, теж може займати досить значний час. Тому при розробці ОС стараються знайти розумний компроміс між часом і пам’яттю: постійно (резидентно) в оперативній пам’яті тримають лише ті складові ОС, які використовуються постійно, інші підчитуються у оперативну пам’ять в міру необхідності. Ту частину, яка постійно знаходиться в оперативній пам’яті, називають ядром ОС, інші її компоненти — транзитами або оверлеями ОС. Носій зовнішньої пам’яті, з якого підчитуються транзити ОС, повинен постійно знаходитися на одному і тому ж зовнішньому пристрої і його називають резидентним томом або резидентом ОС.

Позаяк навіть при реалізації автозапуску операційну систему потрібно попередньо розмістити на резидентному томі, то необхідний ще один процес — інсталяція чи встановлення операційної системи.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)