АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Місце операційної системи в архітектурі комп’ютера

Читайте также:
  1. POS - це скорочення від point of sales (місце продажу).
  2. VI Місцеві Органи Ф.-Д. Організації У.Н.Р.
  3. VI. Вплив виборчих систем на політичні системи
  4. Автоматизоване робоче місце (арм)
  5. Аналіз та оцінка екологічної складової регіональної системи
  6. Б) місцеве
  7. Б. Політичні та економічні системи країн
  8. Бароко в українській архітектурі та живописі
  9. Безспірне списання коштів місцевих бюджетів для відшкодування шкоди, заподіяної фізичним та юридичним особам
  10. Біоетика і становлення національної системи охорони здоров’я в Україні.
  11. Брокерська контора, роль і місце її в біржовій діяльності
  12. Бюджет розвитку місцевих бюджетів є складовою спеціального фонду місцевих бюджетів.

Загальні поняття про операційні системи

Апаратну частину сучасної комп'ютерної системи складають один або декілька процесорів, оперативна пам'ять, диски, клавіатура, дисплей, принтери, мережний інтерфейс тощо. Таким чином, — це складна комплексна система. Написання програм машинною мовою, що стежать за всіма компонентами, коректно їх використовують і при цьому працюють оптимально, — украй важка задача. Наприклад, для організації читання блоку даних з диска програміст може використовувати 16 різних команд, кожна з яких вимагає 13 параметрів, таких як номер блоку на диску, номер сектора на доріжці і т. п. Коли виконання операції з диском завершується, контроллер повертає 23 значення, що відображають наявність і типи помилок, які, очевидно, треба аналізувати. Навіть якщо не входити в курс реальних проблем програмування вводу-виводу, зрозуміло, що серед програмістів знайшлося б не багато охочих безпосередньо займатися програмуванням таких операцій. При роботі з диском програмісту-користувачу достатньо уявляти його у вигляді деякого набору файлів, кожний з яких має ім'я. Робота з файлом полягає в його відкритті, виконанні читання або запису, а потім — в закритті файлу. Питання подібні до таких, як "чи слід при записі використовувати вдосконалену частотну модуляцію...", або "в якому стані зараз знаходиться двигун механізму переміщення читаючих головок...", не повинні хвилювати користувача.

З цієї причини комп'ютери оснащують спеціальним рівнем програмного забезпечення, який називають операційною системою. Операційна система відповідає за керування всіма вищеперерахованими пристроями, ховає від програміста всі реалії апаратури і забезпечує користувача для роботи з нею програмами, що мають простий та доступний інтерфейс.

Розташування операційної системи в загальній структурі комп'ютера показане на рис. 1. Унизу розміщене апаратне забезпечення, що у багатьох випадках саме містить два або більше рівнів (шарів). Найнижчий рівень містить фізичні пристрої, до складу яких входять інтегральні мікросхеми, провідники, джерела живлення, електронно-променеві трубки і т. п. Те, як вони улаштовані і як працюють, відноситься до сфери діяльності інженерів та фахівців з електроніки. Вище розташований мікроархітектурний рівень, на якому фізичні пристрої розглядають з погляду функціональних одиниць. Звичайно на цьому рівні розміщені внутрішні регістри центрального процесора (CPU — Central Processing Unit) і арифметико-логічний пристрій. За кожним тактом процесора з регістра вибирають один або два операнди, які обробляє арифметико-логічний пристрій. Результат зберігають в одному або декількох регістрах. У деяких комп’ютерах операції над даними контролюють програмними засобами, які називають мікропрограмами, в інших — апаратно.


Рис 1. Розташування операційної системи в архітектурі комп’ютера.

Наступний рівень називають рівнем ISA (Instruction Set Architecture — архітектура системи команд), який часто називають рівнем машинної мови. Звичайно машинна мова містить від 50 до 300 команд, які призначені переважно для переміщення даних у комп'ютері, виконання арифметичних операцій та порівняння величин. Керування пристроями на цьому рівні здійснюється завантаженням визначених величин у спеціальні регістри пристроїв. Наприклад, дискові можна дати команду читання, записавши в його регістри адресу місця на диску, адресу в основній пам'яті, число байтів для читання і напрям дії (читання або запис). На практиці потрібно передавати більшу кількість параметрів, а статус операції, який повертає диск, досить складний. Крім того, при програмуванні багатьох пристроїв вводу-вbводу (I/O — Input/ Output) дуже важливу роль грають часові співвідношення.

Операційна система призначена для того, щоб сховати від користувача всі ці складності. Вона складається з рівня програмного забезпечення, що частково рятує від необхідності спілкування напряму з апаратурою, надаючи замість цього програмістові зручнішу систему команд. Таким чином, з погляду користувача операційна система виконує функцію розширеного віртуального комп’ютера, у якому простіше програмувати і легше працювати, чим безпосередньо з апаратним забезпеченням реального комп'ютера.

Над операційною системою на рисунку розташовані інші системні програми. Тут знаходяться інтерпретатор команд (оболонка), системи вікон, компілятори, редактори тощо. Важливо розуміти, що подібні програми не є частиною операційної системи, хоча звичайно постачальники комп'ютерів установлюють їх на машини.

Нарешті, над системними програмами розташовані прикладні програми. Звичайно їх користувачі або купують або пишуть для вирішення власних проблем — обробки тексту, електронних таблиць, технічних розрахунків чи збереження інформації в базі даних.

Більшість користувачів комп'ютерів мають певний досвід спілкування з операційною системою, але зазвичай відчувають труднощі при спробі дати її визначення. Певною мірою проблема зв'язана з тим, що операційні системи виконують дві основні, але практично не зв'язані між собою функції: розширення можливостей машини і керування її ресурсами.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)